Udeležba v kolesarskih poteh je brezplačna, zbirno mesto pa je pred UGM-jem na Strossmayerjevi 6. Foto: Simon Cigula/UGM
Udeležba v kolesarskih poteh je brezplačna, zbirno mesto pa je pred UGM-jem na Strossmayerjevi 6. Foto: Simon Cigula/UGM
Maribor, Kodžak
Vsaka kolesarska pot bo posvečena določeni temi. Foto: Bobo

Cikel poletnih kolesarskih poti danes začenjajo s sklopom Forma viva Maribor, čez teden dni bodo rdeča nit javni spomeniki, posvečeni vojnam. Sledilo bo kolesarjenje med spomeniki znanih osebnosti, zatem med umetniškimi sledmi v mestu do konca 19. stoletja, nato pa še med umetniškimi sledmi 20. in 21. stoletja.


Podrobnejši program najdete tukaj.

Projekt, ki ga pripravljajo že več let, je Umetnostna galerija Maribor začela sočasno s postopnim popisovanjem umetnosti v javnem prostoru mesta. "Posamezne popisane in raziskane sklope - Forma viva, spomeniki, posvečeni vojnam, spomeniki znanih osebnosti ... - smo v preteklih nekaj letih postopoma izdali v obliki priročnih zloženk z zemljevidom in označenimi točkami javne plastike v mestu. Ob tem smo pripravljali kolesarjenja, ki pa smo jih lani prvič zastavili čez vse poletje. Zaradi velikega zanimanja letos program nadaljujemo," pravi Jure Kirbiš iz galerije.

Srečevanje s spomeniki, ki jih zaradi samoumevnosti ne opazimo
Kolesarska vodenja so večplastno zastavljena. "Na eni strani gre za spoznavanje predvsem Mariborčanov z umetnostjo, ki jih v mestu obdaja, a velikokrat morda ravno zaradi svoje samoumevnosti v prostoru ostane neopažena. Meščanom omogočijo, da se z deli znova seznanijo in poglobijo odnos in razumevanje umetnosti v javnem prostoru," razlaga. Obenem ne pozabijo na varnost v prometu, saj kolesarje spremlja predstavnik Mariborske kolesarske mreže, ki nudi nasvete o preventivni varnostni opremi ter varni uporabi kolesarskih poti.

Z odzivom so zadovoljni. Ob vsakem izmed štirih lanskih kolesarjenj se je zbralo okoli 30 ljudi, kar je še obvladljivo število. Prepričalo jih je tudi iskreno navdušenje in zanimanje udeležencev, ki se jim porajajo številna vprašanja, zaradi česar potek posameznih kolesarjenj pogosto celo podaljšajo.