Družbena omrežja so spremenila turistično industrijo. Foto: Reuters
Družbena omrežja so spremenila turistično industrijo. Foto: Reuters
Bled
Število prenočitev tujih turistov je lani v Sloveniji naraslo za 17 odstotkov. Foto: BoBo

Slovenija se lahko pohvali z lanskim rekordnim turističnim letom. Sprejeli smo skoraj pet milijonov turistov, ki so ustvarili 12 milijonov prenočitev. Število prenočitev tujih turistov se je povečalo za 17 odstotkov, je spomnil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. "Optimistični smo tudi glede letošnjega leta," je dodal.

Direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak je Slovenijo opisala kot zeleno državo na križišču evropskih kultur in pokrajin, ki pa se ponaša tudi z enim najživahnejših ekosistemov za zagonska podjetja na svetu, domovino tehnologije prihodnosti – veriženja blokov, novo Silicijevo dolino kriptovalut. "V zadnjih 50 do 70 letih je turizem zrasel v močnega, odpornega in stabilnega igralca v globalnem gospodarstvu, ki ga poganja več soodvisnih dejavnikov. Eden najpomembnejših je tehnologija," je poudarila Pakova.

Nove tehnologije so preoblikovale turizem
Zato se letošnji turistični panel na Strateškem forumu Bled (BSF) osredotoča na vprašanje vpliva novih tehnologij na turizem, še posebej kulturni turizem. "Nove tehnologije so povsem preoblikovale način, na katerega je turizem procesiran, distribuiran in izkušen. Kar se je pred desetletjem zdela znanstvena fantastika, je danes realnost," je poudarila Pakova.

A v središču mora biti uporabniška izkušnja, je podčrtala direktorica STO-ja. Začeti je treba z izkušnjo in jo podpreti s tehnologijo, ne obratno. Pakova je spomnila še, da je luksuzna izkušnja danes drugačna kot nekdaj. Danes je luksuzen "odklop od hektičnega sodobnega življenja" in povezovanje z naravo in ljudmi. Turisti si želijo bolj avtentičnih izkušenj in povezovanja z lokalnimi skupnostmi in njim neznanimi kulturami. Tehnologijo moramo zato uporabiti tako, da bomo obiskovalcem pričarali nepozabna doživetja, je menila.

"Turistična industrija živi v trenutku radikalnih sprememb"
Izvršni direktor Svetovne turistične organizacije (UNWTO) Manuel Butler je turizem opisal kot panogo, ki lahko ustvarja "bolj trajnostno, vključujočo in miroljubno družbo". Ob tem pa je opozoril, da je panoga na začetku nove dobe.

"Turistična industrija živi v trenutku radikalnih sprememb," je menil Butler. Spreminjajo se verige dodane vrednosti, poslovni modeli, navade turistov, tudi geopolitične razmere. Inovacije so ključne, da bo panoga iz obdobja sprememb izšla močnejša, je poudaril govornik. Izrazil je potrebo po povezovanju s podjetniki in zagonskimi podjetji.

Butler je opozoril tudi na potencialne negativne vplive turizma. "Turizem dosega hitro rast, z rastjo pa pride odgovornost, da ohranimo naravno in kulturno dediščino, obenem pa spodbudimo čim več turistov, da ju izkusijo."

Da bi bili kos temu izzivu, potrebujemo turistični sektor, ki bo previdno in učinkovito načrtovan in upravljan. Turiste in gostitelje moramo izobraževati o trajnosti, javni in zasebni sektor pa morata tesno sodelovati, da bodo politike delovale tudi v praksi, je še dejal izvršni direktor UNWTO.