Z letošnjo sezono so najbolj zadovoljni v piranski občini, kjer so imeli kljub precej deževnemu poletju dobrih 450.000 hotelskih prenočitev, kar je enako kot lani. Foto: BoBo
Z letošnjo sezono so najbolj zadovoljni v piranski občini, kjer so imeli kljub precej deževnemu poletju dobrih 450.000 hotelskih prenočitev, kar je enako kot lani. Foto: BoBo

Zadnji poletni konec tedna pred začetkom šolskega leta je bil kar živahen. Ob slovenski obali so za to poskrbeli predvsem domači gostje. Turistični delavci so jih pričakali s številnimi prireditvami, lepo vreme pa je napolnilo tudi kopališča.

Tudi zaradi oglasnega slogana, v katerem je beseda ljubezen, je Slovenija zelo všeč Dunajčanki Hildegard: "Morje je blizu tudi zaradi dobre avtoceste, ljudje so prijazni, vse je popolno, vreme pa vedno lepo." "Zelo je lepo, všeč mi je Izola, tu smo bili že večkrat, tukaj imamo prijatelje," pa je povedal gost iz Srbije.

Sicer pa so z letošnjo sezono najbolj zadovoljni v piranski občini, kjer so imeli kljub precej deževnemu poletju dobrih 450.000 hotelskih prenočitev, kar je enako kot lani. V Izoli so sezono reševali tuji gostje, Koper z okolico pa v zadnjih letih postaja priljubljena počitniška destinacija tudi za pohodnike, kolesarje in ljubitelje drugih športov v naravi.

Ob slovenski obali so od začetka junija do konca avgusta našteli kar 50 deževnih dni. Temu primerna je bila tudi sezona, ugotavlja direktor izolskega Turističnega združenja Danilo Markočič: "Rekel bi, da je bilo toplo-hladno, kakor vreme. Ko smo imeli normalno vreme, je bilo gostov več, kot jih je običajno. Čim se je poslabšalo, smo doživljali odpovedi, predvsem domačih gostov."

Nič novega ni, da se gostje zadnja leta odločajo za krajše, povprečno od dvo- do štiridnevne dopuste. Največ prenočitev in dnevnih gostov pa je bilo ob koncih tedna, ko na morje vabijo večje prireditve. Koper je letos obiskalo tudi več kot 36.000 turistov s 30 potniških ladij. Večina jih je bila iz Velike Britanije, ZDA, Kanade in Avstralije.