Ture avanture
(7)
Borut Lozej|
Škocjanske jame so imele lani rekorden obisk. Se število obiskovalcev zato že približuje zgornji meji? Foto: Borut Lozej

Dodaj v

Škocjanske jame – je obiskovalcev že preveč?

S težavami se spoprijemajo vse turistične jame po svetu
8. januar 2018 ob 13:43
Škocjanske jame - MMC RTV SLO, Radio Koper

Lani je Škocjanske jame obiskalo več kot 177.800 ljudi. Največ v njihovi zgodovini.

Ali veliko število obiskovalcev dviguje temperaturo zraka, povečuje vlago, vpliva na rast kapnikov? Koliko na rastlinstvo in živalstvo v podzemlju vplivajo naravni pojavi, kot so padavine, suše, vdori toplega ali hladnega zraka? Odgovore že nekaj mesecev iščejo raziskovalci postojnskega inštituta za raziskovanja krasa. Raziskava bo trajala še dobri dve leti, stala bo 400 tisoč evrov, denar zanjo pa sta zagotovila Javna agencija za raziskovalno dejavnost in Park Škocjanske jame.

Lani so se luči v škocjanskem podzemlju prižgale neštetokrat. Kako je to vplivalo na razraščanje mahov in drugih rastlin, kaj vse so prinesli obiskovalci, raziskuje tudi raziskovalka postojnskega inštituta Stanka Šebela. "Obiskovalci v jamo vnašamo snovi od drugod. Čevljev si na primer pred vstopom v jamo ne očistimo, z dihanjem pa vplivamo na jamsko okolje."

Če se večja skupina ljudi v jami zadržuje dalj časa, ali se zviša temperatura, se poveča vsebnost ogljikovega dioksida? V raziskavo so že vključili podatke, ki so jih v preteklih letih zbirali v Parku Škocjanske jame, nove podatke bodo zbirali še dve leti, še pojasnjuje Šebela. "Merimo ogljikov dioksid, vlago, temperaturo zraka in vode, število in frekvenco obiskovalcev na dan."

Hitro ukrepanje v primeru težav
Škocjanske jame so pred nekaj leti že opremili z optičnim kablom, zato so podatki raziskovalcem na voljo takoj. To v primeru težav omogoča tudi hitro ukrepanje. So pa v Parku obisk v zimskem času že prilagodili, nam je povedal predstavnik službe za raziskovanje in razvoj Borut Peric. "Mi smo celo prilagodili obisk jam v zimskih mesecih, ko vemo, da se pod stropom Rudolfove dvorane zadržujejo netopirji; obisk smo preusmerili na spodnjo pot, ki smo jo tudi obnovili."

Z raziskavo bodo v Škocjanskih jamah vzpostavili stalen sistem opazovanja, izsledki bodo uporabni v svetovnem merilu. S podobnimi težavami kot Škocjanske se namreč soočajo vse turistične jame po svetu.

Irena Cunja, Radio Koper
Prijavi napako
Komentarji
vremenko
# 08.01.2018 ob 15:12
Ni lepših jam, kot so Škocjanske. Tisti, ki jih še niste obiskali si poglejte teh 20 čudovitih fotografij Škocjanskih jam.
levidevžej
# 09.01.2018 ob 10:09
Ne vidim problema v omejevanju števila obiskovalcev. Jama lahko sprejme določeno število obiskovalcev na leto in konec. Zakaj bi jo v nekaj letih uničili, da v prihodnje ne bi mogla več sprejeti niti toliko obiskovalcev kot danes ali pa da bi se začele uničevati njene lepote.
več obiskovalcev prinese večje prihodke, hkrati pa tudi večje stroške in se je potrebno vprašati, če se splača.
Zakaj ne bi uvedli sistema rezervacij vstopnic in ko je določen dan poln je pač poln? Ali pa prijave in žrebanje vstopnic.
Vongobongo
# 08.01.2018 ob 16:11
Ja bo treba omejit obiskovalce za varnost jame , kj cmo tko to je. Ce hocemo obdrzat to jamsko lepoto ;)
TIGR
# 09.01.2018 ob 12:32
LukaH
Res sem se zmotil, del fotk ni Lozejevih temveč nekega Nemca.
Ohhhh…si le našel dlako v jajcu, čeprav se še vedno sprenevedaš, ker si se v svojem postu obregnil čisto nekam drugam (fotografijE) in brcil v temo.
TIGR
# 09.01.2018 ob 11:01
LukaH
Preden streljaš v prazno si pozorno poglej...avtor fotk je Borut Lozej in je nad prvo fotko lepo pojasnjeno...
LukaH
# 09.01.2018 ob 12:09
@ TIGR
Preden streljaš v prazno si pozorno poglej... prva fotka (pasica) je vzeta iz Wikipedije brez navedbe vira - ukradeno.
LukaH
# 09.01.2018 ob 10:36
@vremenko - fotgrafije so čudovite. AMPAK... povezava je na stran kjer so fotografije ukradene ali pa niso navedeni viri, res lepa promocija.
Kazalo