Ture avanture
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 55 glasov Ocenite to novico!
Prizor, ki ga v spominu hranijo mnogi Slovenci. Foto: YouTube
VIDEO
V ozadju uspešne zgodbe s...
VIDEO
Pahor podelil red za zasluge

Dodaj v

Slovenija, moja dežela - odlikovanje za akcijo, "ki se je dotaknila slovenskih ljudi"

Državno odlikovanje za akcijo Slovenija, moja dežela
25. junij 2017 ob 12:26
Ljubljana - MMC RTV SLO

Predsednik republike Borut Pahor je ob dnevu državnosti v predsedniški palači snovalcem in ustvarjalcem akcije Slovenija, moja dežela vročil državno odlikovanje.

Ustvarjalci prejmejo odlikovanje red za zasluge Republike Slovenije za izjemen prispevek k razvoju slovenske tržne komunikacijske stroke in vzpostavljanju sodobnega slovenskega nacionalnega značaja in samozavesti.

Slovenija, moja dežela je slogan turistične oglaševalske akcije iz prve polovice 80. let prejšnjega stoletja. V utemeljitvi odlikovanja je zapisano, da gre za veliko več, kot pa le za slogan: "Je izraz optimizma in energije, s katerima so Slovenci zavrnili sivino in mrtvilo takratnih družbenih razmer. V zgodovinski spomin je zapisana kot priljubljena akcija, ki se je dotaknila slovenskih ljudi in prispevala k spreminjanju razpoloženja."

Akcija je bila zasnovana izključno za promocijo slovenskega turizma, a je dosegla bistveno več. "S predstavitvijo lepot slovenske pokrajine in nagovorom Slovencem naj ostanejo zvesti svoji gostoljubni tradiciji in sprejemajo tujce v urejeno, čisto in lepo Slovenijo z dobrodošlico, so ustvarjalci akcije naredili preboj pri uveljavljanju pravice do izražanja nacionalnih ambicij na gospodarskem in na drugih področjih," je poudarjeno v utemeljitvi.

Poziv Slovencem, naj ciljajo visoko, so izrekali ustvarjalci, ki so sami dosegali lovorike med najboljšimi. Posneli so serijo odmevnih kratkih televizijskih in radijskih oglasov, te pa so spremljali članki, plakati, razglednice in osebna pošta. Najbolj slovit je bil televizijski film Gostje prihajajo. Njegovo kakovost je potrdil tudi berlinski festival turističnega filma, ki mu je leta 1987 podelil najvišje priznanje.

Slovenci so oglaševalsko akcijo Slovenija, moja dežela sprejeli za svojo. "Akcija pomeni mejnik in enega od presežkov slovenske tržnokomunikacijske stroke. Hkrati je nesporen tudi njen prispevek h krepitvi narodne zavesti in pripadnosti v času, ko je bilo to izjemno pomembno," je še zapisano v utemeljitvi.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
r5
# 25.06.2017 ob 13:18
Lepo bi bilo kakšno takšno tablo tudi dejansko videti ob cesti, če že podeljujemo državna odlikovanja?
Skippy
# 25.06.2017 ob 13:31
In kaj točno so tujci okradli? Največji lopovi v tej državi so kar naši ljudje ....
kromo-som
# 25.06.2017 ob 13:10
Slovenija, moja dežela - odlikovanje za akcijo, "ki se je dotaknila slovenskih ljudi"

Ne vseh. Nekoč je bil na mejnem prehodu Rožna dolina pri Novi Gorici na železniškem mostu, ki pelje tik ob meji, napis "Slovenija, moja dežela", ki so ga pred leti prebarvali in ga ni več. Napis je bil prvo, kar so ugledali obiskovalci Slovenije, ko so z italijanske strani prišli na slovensko stran.
Za nekatere je kulturna dediščina samo dogajanje med 2. svetovno vojno. Osamosvojitev pa jim ne pomeni nič.
oliva
# 25.06.2017 ob 13:21
Res kraljevska akcija, ob kateri mi gredo kocine pokonci.

Potem pa postanem neskončno žalostna...
Jinxi
# 25.06.2017 ob 13:23
Oliva enako. Tudi jaz dobim vedno kurjo polt. Zelo lepa reklama ♡
generusus
# 25.06.2017 ob 13:58
Reklamna akcija 'Slovenija - moja dežela', je uspela zato, ker je na spreten način vključila vse temeljne klasične vrednote Slovencev in vključila naravne lepote dežele. Izognila se hipstrskim trendom in režimskemu dojemanju slovenskega miselnega prostora in ravno zato je poenotila toliko Slovencev.
seeblue123
# 25.06.2017 ob 13:40
@Oliva

Če samo pomisnim koliko optizma smo imeli tedaj, postanem žalosten....
artoum
# 25.06.2017 ob 14:09
Slovenija je zadolžena za okoli 35 milijard. iz države je pa odteklo 70 miljard. te kar srat prime pa to.........
oliva
# 25.06.2017 ob 13:53
Ja, z optimizmom in vznesenostjo smo gledali naprej, polni optimizma, složni, sposobni gore premikat!

Danes nam eni to hočejo odvzeti, lažejo o podpori (blizu 90%), da ful folka ni bilo za in podobna podtikanja...
Mi pa že vemo, tako kaj je bilo, kot kaj smo čutili.

Žal so imli naši sodržavljani figo v žepu.
Knez Miru
# 25.06.2017 ob 13:34
Acroni,
njegovo delo (Titovo namreč) ne bo nikoli pozabljeno. Polna so namreč grobišča po Sloveniji.
el kondor prevc
# 25.06.2017 ob 15:08
Kdo so ti oblikovalci? Kdo je prejel odlikovanje?

1. Karpo Godina (direktor fotografije)
2. Jaka Judnič (režiser)
3. Joco Žnidaršič (fotograf)
4. Jani Golob (skladatelj in avtor glasbe)
5. Miro Kline (raziskovalec)
6. Pahor (ni nagrajenec)
7. Peter Bergant (tekstopisec)
8. Jani Bavčer (grafik, umetniški direktor)
9. Jernej Repovš (producent/gl.direktor akcije, ustanovitelj in lastnik Studia Marketing)

Manjkajoča:
10. Zdravko Duša (avtor slogana)
11. Dušan Velkaverh (avtor teksta pesmi)

revolution_SLO
# 25.06.2017 ob 14:01
Od te naše prelepe dežele nam ni ostalo kaj veliko..mladi masovno zapuščajo državo, slovenskih delavcev ni na vidiku, uvaža se tuja delovna sila za minimalno plačo in izkoriščevanje, ostal je le JS prisesan na davkoplačevalski denar, v ozadju pa nam je kriminal pokupoval zemljo, nepremičnine, sedaj še naravne surovine na koncu koncu pa nam kriminal tudi vodi državno politiko..žalostna usoda te države za navadnega človeka.
dopisnik
# 25.06.2017 ob 13:49
S L O V E N I J A !
Springbok
# 25.06.2017 ob 14:36
Kdo so ti oblikovalci? Kdo je prejel odlikovanje? Neki anonimneži? Državna tajna?

Ali novinar res ne zna napisati imen?

Malomaren novinarski izdelek!
reorah
# 25.06.2017 ob 14:20
@Oliva
Res kraljevska akcija, ob kateri mi gredo kocine pokonci.
Potem pa postanem neskončno žalostna...

Bravo, v polno si zadela občutja mnogih!
Se pa še spomnim, koliko zgražanja je ta turistična oglaševalska akcija požela pri južnih republikah. Označena je bila kot najhujša stopnja nacionalizma. Koliko pljuvanja in sovražnosti je od povsod letelo na Slovence zaradi tega spota!!!
generusus
# 25.06.2017 ob 14:03
"Ja, takrat sem verjel in zaupal moji domovini in našim politikom. Če bi se v takem duhu "peljalo" naprej našo domovino, verjamem, da bi danes bili obljubljena dežela. Tako pa je "obljubljena " le za peščico, za tiste, ki so dovolj zgodaj sprevideli naivnost dobrih Slovencev in ki so bili "pri koritu" ter brez vesti."

Slovenija je med pet najmanj razslojenimi državami na svetu, primerljiva je s skandinavskimi državami. V Sloveniji je plača predsednika približno le štirikrat višja od povprečne plače, ker je unikum v svetovnem merilu.
Roko_europe
# 25.06.2017 ob 13:55
Ja, takrat sem verjel in zaupal moji domovini in našim politikom. Če bi se v takem duhu "peljalo" naprej našo domovino, verjamem, da bi danes bili obljubljena dežela. Tako pa je "obljubljena " le za peščico, za tiste, ki so dovolj zgodaj sprevideli naivnost dobrih Slovencev in ki so bili "pri koritu" ter brez vesti.
alyn
# 25.06.2017 ob 13:45
Zakaj ni nikjer navedeno, kdo so "ustvarjalci" oglaševalske akcije? Mogoče zato, ker so se kregali okrog avtorstva? In kdo je torej kolajno prejel?
roky69
# 25.06.2017 ob 16:29
Predsednik republike Borut Pahor je ob dnevu državnosti v predsedniški palači snovalcem in ustvarjalcem akcije Slovenija, moja dežela vročil državno odlikovanje.
Z vsem spoštovanjem g.predsedik: kdaj pa boš odlikovanje delavce kateri delajo v tem tako opevanem turizmu!!??? Če ste slučajno spregledal ali ne slišal: TO SO LJUDJE, KATERI DELAJO PRAZNIKE, NEDELJE, DELJENO ITD... za mizerno 650€ neto plačo!!! Res se ima država s čim pohvaliti.
veteraninsin
# 25.06.2017 ob 13:54
Meni gre par stvari izrazito na živce, če sem zelo prijazen:
1. Inflacija odlikovanj, ki jih podeljuje precednik v času predsedniške kampanje. zanjga zastonj. Še hudiču bi ga dal, odlikovanje namreč, če bi bila to novica

2. Izjemna akcija v 80.-ih. neponovljiva. Je del kulture in dediščine in identitete. ZAKAJ smo jo prodali oz dovolili , da jo je kupil SPAR ? Spar ? Zakaj je ni zaščitil, isti Borut Pahor. kot predsednik vlade , kot predsednik republike, itd. Ne. njemu je pomembno odlikovanje.

3. A je točka 2 omenjane v novinarskem prispevku?

vse jasno
Wasabi
# 25.06.2017 ob 16:33
V Sloveniji je plača predsednika približno le štirikrat višja od povprečne plače, ker je unikum v svetovnem merilu.

Le 4x? Glede na to, da ljudje s povprečnimi plačami v realnem sektorju nekaj ustvarjajo, predsednik ne ustvari niti EUR na leto, pač pa samo zajeda proračun. Tako da bi bilo smotrno razmisliti, da bi predsednik prejemal povprečno plačo. In s povprečno plačo se da normalno preživeti, da ne bo pomote. Če se mu zdi pa premalo, naj pa kaj ustvari, prispeva kak EUR v skupni budget. Zdaj me pa hitro zminusirajte Pahorjevi privrženci. Jaz imam tako mnenje neodvisnood tega, kdo je predsednik, bodisi Pahor, Janša, Kučan ali kdorkoli drug. Ne razumem te fame, zakaj bi morala predsedniška plača biti bajna. Odgovornosti ni nobene, zajebati nimaš kaj, ustvariš itak nič ne, čemu štirikratnik povprečne plače potem?
el kondor prevc
# 25.06.2017 ob 15:34
Nagrajenci in najbolj zaslužni za to akcijo.

1. Joco Žnidaršič (fotograf)
2. Miro Kline (raziskovalec)
3. Jernej Repovš (producent/gl.direktor akcije, ustanovitelj in lastnik Studia Marketing)
4. Jaka Judnič (režiser)
5. Jani Golob (skladatelj in avtor glasbe)
6. Dušan Velkaverh (avtor teksta pesmi)
7. Jani Bavčer (grafik, umetniški direktor)
8. Karpo Godina (direktor fotografije)
9. Zdravko Duša (avtor slogana)
10. Peter Bergant (tekstopisec)

Klikni za povečavo:
generusus
# 25.06.2017 ob 14:20
Za razliko od večine, ki so od Slovenije leta 1991 pričakovalo drugo Švico, sem jaz pričakoval od Slovenije natanko to, kar se je v resnici zgodilo.

Že takrat sem v diskusiji s prijatelji napovedal, da se bodo glavni politični in bančni igralci bivšega totalitarnega režima spretno infiltrirali v večino družbenih podsistemov (tudi v stranke slovenske pomladi), kar bo onemogočalo uspešno tranzicijo.

Anomalije današnje Slovenije so logična posledica predosamosvojitvenega obdobja, kjer gospodarstvo in družba nista bila temeljena na zdravih temeljih in pa dejstva, da se bivše totalitarne strukture niso odtegnile od vzvodov političnega in ekonomskega odločanja.
Bivši uporabnik
# 25.06.2017 ob 16:36
To kar se je zgodilo s Studiom Marketing Delo najbolje ponazarja kaj se je zgodilo z mojo deželo.

Romantični začetki (Rad imam mleko, Radenska, Frutek), nato sponzoriranje Kučanove predsedniške kampanije, tuj prevzem SM, tajkunski prevzem Dela...
anomis
# 25.06.2017 ob 16:33
Da bi pa v članku spoštljivo posredovali imena snovalcev, pa ne.
bori
# 25.06.2017 ob 16:10

welcome
bori
# 25.06.2017 ob 15:37
To tablo naj Pahor pred Magno pripopa. Eno malo večjo.
nofix
# 25.06.2017 ob 15:03
Ena najbuljših reklam v Sloveniji ever!
shark77
# 26.06.2017 ob 11:55
@el kondor prevc, hvala za info, je pa škoda da ne postavijo na tisto mesto identične table, bi lahko bila dobra turistična atrakcija za Slovence z nostalgijo.
el kondor prevc
# 25.06.2017 ob 20:11
Ta prizor is spota s tablo naj bi bil posnet v Logarski dolini.., mene pa zanima če kdo mogoče ve ali je mogoče tam kje še vedno ta tabla..

Table seveda ni. Bila je samo v času snemanja, avgusta 1986.
Springbok
# 25.06.2017 ob 15:30
@ el kondor prevc - hvala za imena oblikovalcev!
anny22
# 25.06.2017 ob 14:30
Odlično, zaslužili so si priznanje!
dopisnik
# 25.06.2017 ob 14:03
Pri vsej stvari je bilo še najboljše to, kako so na jugu znoreli. Neprecenljivo!
RIZARNA TRST
# 25.06.2017 ob 18:28
g.Pahor, vi ste s svojo politiko unicili Slovenijo z njenimi lepotami. Danes je Slovenija izcrpana in pokradena drzava. Prevladujejo tujci in zmeraj vec jih bo, ki kupujejo Slovenska podjetja za minoren znesek. Danes bi lahko stal napis: SLOVENIJA, TUJA DEZELA
el kondor prevc
# 25.06.2017 ob 15:41
Tale slika/prizor zgoraj iz Logarske je res hollywoodski, vse skupaj pa nadgradi še vrhunska glasba. Verjetno najbolj kulten in znan prizor v zgodovini slovenskega filma in televizije.
kop
# 25.06.2017 ob 14:16
V tej reklami še moja sestrična nastopa :)))
Janez1965
# 26.06.2017 ob 10:47
@Oliva
Res kraljevska akcija, ob kateri mi gredo kocine pokonci.
Potem pa postanem neskončno žalostna...


uf, s ponosom smo nosili bedge z lipovim listom.
Z isto idejo bi morali osamosvojitelji nadaljevati, kakor imajo kanadčani z javorjevim listom.
... na pa da so začeli kratsi vse po vrsti...
heron
# 25.06.2017 ob 22:28
Zelo lepa reklama,spomini otroštva,navdih k ohranjanju ljubezni do domovine. A pride bridko razočaranje,po toliko letih in se vprašam,kdo si že sedaj pravi Slovenija moja dežela? Avtohtoni prebivalci že dolgo nismo vredni nič,....
RJSlo
# 25.06.2017 ob 16:36
No ja. MMC, kako dolgo ste lahko prikazovali to reklamo?
dharma
# 25.06.2017 ob 16:27
A niso nosilci pravic reklame pred kratkim vse skupaj prodali tujcem? In Pahor jim prilima nagrado. Ja valda. Plus to, da je reklama, sicer dobra, vendar žal že passe....Namesto, da bi kaj aktinega storili za državo in domovino si popajo nagrade za pretekla dela. Res fenomenalen občutek.
samburin
# 25.06.2017 ob 16:10
Oh Borut ali ni čas za slovo?
Ali si eden od tistih napihljivih žog v zaprtem prostoru, ki se odbijajo od stene izhoda pa ni, ker ste v življenju storili toliko slabega in proti svojemu narodu!
In potem se skrivate za mojo nikoli tvojo deželo?
el kondor prevc
# 25.06.2017 ob 15:39
Original "Gostje prihajajo" iz leta 1986 v režiji je veliko boljši. Le zvok bi bilo potrebno digitalizirat in restavrirat.
luckyss
# 25.06.2017 ob 15:38
bori

# 25.06.2017 ob 15:00
Prijavi neprimerno vsebino Ne morem pozabiti @firtoh-ovega komentarja izpred par dni... sicer druga tema..
.. ampak.. "Včasih so bili ljudje - ljudje, danes pa je večina vsekanih."

Se strnjam. Le kaj se je spremenilo v ljudeh...?


Odgovor je preprost....včasih so se ljudje med seboj osebno pogovarjali in vedno se je v bližnji soseščini našla kakšna siva glava, ki je s svojo avtoriteto razbistrila ter ohladile tiste z manj zdrave pameti, da ne rečem IQja..

Sedaj pa mediji vodijo zadeve in stvari so takšne kot so...
oziris.va
# 25.06.2017 ob 15:15
Aja, pa ljudje lahko vsak dan švicamo. Sploh zdaj v tej vročini ;)
graf314
# 25.06.2017 ob 14:16
...hkrati je nesporen tudi njen prispevek h krepitvi narodne zavesti in pripadnosti v času, ko je bilo to izjemno pomembno.

Odlična akcija, ki je povezovala vse Slovence, krepila ponos in zavedanje. Vendarle pa je treba priznati, da to ni težko v turbulentnih časih, ko je narod ogrožen ali na preizkušnji.

Samozavedanje in ponos je nujno še bolj treba krepiti v mirnejših časih oz danes, ko se iz raznih krogov pojavljajo ideje, ki bi zmanjševale narodno zavest Slovencev in pomen slovenstva;
- npr tiste, ki ne vidijo problema v tem, da bi se v Sloveniji naselilo 200,000 tujcev, za katere je jasno, da ne bi nikoli prevzeli slovenskih navad in običajev,
- pobude glede priznavanja statusa manjšin nekim skupinam, ki jih na tem prostoru nikoli ni bilo in so zgolj posledica migracij,
- težnje za tem, da se je v teh časih pravilneje se izrekati kot slovenski državljan, kot pa Slovenec,
- neprestana medijska tolmačenja v smislu, da smo v prvi vrsti Evropejci in šele nato Slovenci, itd.

Vse te pobude ne krepijo narodne zavesti, ampak imajo ravno nasproten cilj in temu se je treba upreti. Slovenski narod je na teh tleh živel stoletja homogeno - in le zato se je navkljub majhnosti lahko ohranil, te skupine nezavednih državljanov ali tujcev pa bi zaradi lastnih interesov v času ene generaciji ali dveh povsem spremenile družbeno sestavo in utopile slovenski narod ali ga potisnile na obrobje.
muki-1
# 25.06.2017 ob 13:26
Danes sem po radio Slovenija slišal posnetke Janševega govora....en stavek v tistem tonu njegovega govora in izražanju, je dovolj, da sem izgubil apetit do kosila.
polarisprox440
# 26.06.2017 ob 07:49
Najlepši oglas o naši državici... danes mladi ne znajo posneti takih oglasov. Niso več pravi časi optimizma, ampak samo kdo bo koga... :/
Brahman
# 25.06.2017 ob 20:30
...le vkup, le vkup uboga gmajna...
raknac navi
# 25.06.2017 ob 20:19
No. Da omenim. Gre za agencijo, ki je ves cas podpirala levico. Torej kao bivse komunajzarje kot jim pravite.
el kondor prevc
# 25.06.2017 ob 20:12
Kazalo