Ture avanture
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 13 glasov Ocenite to novico!
Trajekt, plovba
Hrvaške trajekte v času poletnih počitnic oblegajo tudi slovenski turisti. Foto: BoBo

Dodaj v

Slovensko govoreči robot obvlada vozne rede hrvaških trajektov

V malem prstu ima tudi cenike, tako v kunah kot v evrih
20. julij 2017 ob 12:19
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovensko podjetje Stailer je vzpostavilo klepetalnega robota Trajekto, ki uporabnikom postreže s podatki o voznih redih trajektov na hrvaški obali.

Trajekto je zaživel konec junija, do zdaj pa se je z njim pogovarjalo že več kot 1.000 različnih slovenskih uporabnikov.

Trajekto je klepetalni robot (chatbot) v okviru spletnega družbenega omrežja Facebook, razvili so ga za potrebe turistov na hrvaški obali, ki potrebujejo podatke o voznih redih trajektov.

Rešitev omogoča pošiljanje celotnega dnevnega voznega reda izbranega trajekta na točno določeni relaciji. Na željo uporabnika mu robot pošlje tudi cenik bodisi v kunah bodisi v evrih. Relacijo uporabnik izbere sam.

"V tem trenutku je rešitev robota omejena na domače goste. Naša želja je, da jo nadgradimo tudi za tuje turiste, v tujih jezikih," je pojasnil Blaž Kovač iz podjetja Stailer.

Ključna prednost klepetalnega robota v primerjavi z iskanjem informacij prek spletnih iskalnikov je v bistveno skrajšanem času iskanja informacije, je poudaril.

Trenutno aplikacija podatke zajema iz napovedanih voznih redov. Vendar pa želijo postopno ustvariti zanimanje podjetij za trajektne prevoze, da jim omogočijo dostop do podatkov v realnem času.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
zozozo
# 20.07.2017 ob 12:39
Robot, ki nadomešča eno natisnjeno stran podatkov. Revolucionarno.
Lupo
# 20.07.2017 ob 13:26
Če ima ljubljanski naglas, bom uporabljal italjansko verzijo.
djdj
# 20.07.2017 ob 12:21
Če nima "naglasa" ni pristen robot. :) :)
zozozo
# 20.07.2017 ob 19:13
@radoveden - Vece papirja tudi nimam vedno s sabo, pa še vedno znam srat brez aplikacije. Hvala za skrb.
Deep_G
# 20.07.2017 ob 20:37
Robot, ki obvlada vozni red hrvaških trajektov? Največja revolucija v zgodovini človeštva!
aaa
# 21.07.2017 ob 09:41
Resnično me zanima kakšne veze moraš imeti da s takšno "inovacijo" prideš na prvo stran MMC-ja.
Vrhovni
# 21.07.2017 ob 08:58
Robot? Japajade! Precej preprosta aplikacija.
slovenkaaaa
# 20.07.2017 ob 21:39
Dogajanje tam me zanima ravno toliko kot na Madžarskem, pa o slednji ne napišete praktično nič.

webman, zagotovo veliko večino Slovencev Hrvaška zanima bistveno bolj kot Madžarska, poznajo jezik, glasbo, 100.000 Slovencev ima na Hrvaškem vikend... nima smisla trditi drugače. Se pa strinjam, da bi lahko bolje poznali tudi Madžarsko, je lepa država, bistveno bolj, kot si mislimo... vendar pa je Slovenci še dolgo ne bodo tako masovno obiskovali kot Hrvaško... konec koncev tudi Madžari masovno obiskujejo Hrvaško. ;)
karambo
# 20.07.2017 ob 20:38
Res je da obstajajo že nekaj časa, vendar sedaj vidimo velik porast njihove uporabe. Velik del zaslug za to je tudi v tem, da je komunikacija preko sporočil najbolj prikladna za uporabnike v primerjavi z drugimi oblikami komunikacije s podjetjem: npr. avtomatski odzivniki, pogovor s servisno službo, e-pošto. Chat boti niso nikoli utrujeni in lahko gladko nadomestijo 75% vedno istih vprašanj, ki jih podjetja dobivajo od svojih strank. So priročni in enostavni za uporabo. Ko bo dodana podpora za prepoznavo jezika, pa bodo ti roboti naenkrat razumeli, kaj jih sprašuješ.

V tem primeru res govorimo samo o voznem redu trajekta. Ta isti robot bo lahko čez eno leto omogočil nakup karte za trajekt, obveščal o zamudi, zraven kupil še karto za hotel, ... To verjetno vseeno ne bo čisto nekoristno?
zozozo
# 20.07.2017 ob 19:58
@karambo - Možno (čeprav rahlo dvomim, chatboti niso ravno neka nova stvar). Ampak za takšno trivialno stvar kot so vozni redi trajektov, to pač ni nobena povečana uporabnost. Sploh, če hočeš primerjati več različnih možnosti.
sik
# 21.07.2017 ob 17:21
Če bodo Hrvati tako "pridno" spoštovali odločbo Arbitraznega sodisca se bojim da Slovenci ne bomo potrebovali teh informacij.
webman
# 20.07.2017 ob 14:03
Dejte že koncno kaksno drugo temo kot Hrvaška, ali pa raj odprite svojo sekcijo. Dogajanje tam me zanima ravno toliko kot na Madžarskem, pa o slednji ne napišete praktično nič.
Binder Dandet
# 21.07.2017 ob 13:58
Zadeva mora postat "the", da bodo vsi turisti tega sveta na Hrvaškem uporabljali to. Potem pa ne vključit hrvaškega jezika.:D Ker imajo Hrvati probleme z našim. Sem bil zadnjič po dolgem času v Avstriji. Na meji napis v slovenščini (logično, če je sosednja država). Spletna stran živalskega vrta omogočala slovenski jezik. Resda v Lanterni v Poreču imajo slovenščino, ampak mislim da je to ena redkih lokacij na Hrvaškem.
karambo
# 20.07.2017 ob 19:20
@zozozo
Motiš se. Chatboti bodo predstavljali naslednjo internetno revolucijo. Počakaj pet let. Predstavljaj si, kakšno (ne)koristnost so vsi pripisovali spletnim stranem, ko so se pojavile. In danes imamo eCommerce. Na enak način prihajo danes sicer še primitivni roboti, ki bolj ali manj zamenjujejo avtomatske odzivnike, vendar se bo vse to hitro spremenilo.
Radoveden
# 20.07.2017 ob 18:13
@zozozo

a si probal in primerjal? a imaš tisto natisnjeno stran vedno sabo?
Kazalo