Pogled na mrtvo letališče. Foto: Youtube
Pogled na mrtvo letališče. Foto: Youtube
Notranjost Ciudada Reala. Foto: Youtube

A zdaj so za letališče, katerega gradnja je stala več kot milijardo evrov, le našli uporabo - kot snemalno kuliso. Slavni španski režiser Pedro Almodovar namreč Ciudad Real uporablja za svoj najnovejši film, v katerem bosta zaigrala njegova priljubljena Penelope Cruz in Antonio Banderas.

Režiser je na pristajalni stezi blizu stavbe terminala, kjer bo njegovo filmsko letalo zasilno pristalo, zgradil model letala v naravni velikosti. To bo prva in edina z letanjem povezana dejavnost na "letališču duhov", odkar je tu decembra lani pristalo zadnje potniško letalo, njegov zračni prostor pa so dokončno zaprli maja letos.

Popotniška ljubimca
Naslov novega Almodovarjevega filma, Amantes Pasajeros, je besedna igra. "Amantes" pomeni "ljubimca", "pasajeros" pa "potnika", a tudi "prehodna/začasna".

Režiser, ki je bil rojen v mestu Ciudad Real, naj bi se po poročanju Daily Maila odločil za vključitev zaprtega letališča brez poletov v svojo komedijo, za svojo popolno lokacijo pa izbral zloglasno letališče.

Odkar so v Ciudad Realu prekinili vse komercialne polete, so ga uporabljali za fotografska snemanja, snemanje reklam in testiranja avtomobilov. Letališče vzdržuje maloštevilčno osebje, čeprav možnosti, da bi ga še kdaj v bližnji prihodnosti uporabljali, ni veliko.