Pot zajema največje znamenitosti mesta ter ga prikaže kot bogato zakladnico kulturnih in naravnih lepot. Foto: BoBo
Pot zajema največje znamenitosti mesta ter ga prikaže kot bogato zakladnico kulturnih in naravnih lepot. Foto: BoBo

Po poti, ki jo mariborska občina in Zavod za turizem Maribor - Pohorje odpirata v okviru praznovanje 850-letnice mesta ob Dravi, se lahko podate že danes.

Vodenje bo potekalo v dveh skupinah, in sicer bosta zbirni mesti pri spominski tabli Začetek poti na Piramido ter pri Glasbenem paviljonu v Mestnem parku. Približno dveurni pohod, ki bo potekal v okviru Športnega vikenda, bo speljan po nekoliko krajši trasi brez vzpona na Piramido in s koncem pri Hiši Stare trte.

Kje pot poteka?
Nova pohodniška pot se sicer začne s spustom s Piramide v Mestni park mimo paviljona pri prvem ribniku proti zgradbi Mestne občine Maribor do Trga generala Maistra. Od tam pot pelje na Trg svobode in Grajski trg ob Mariborskem gradu do frančiškanske cerkve na Trg Leona Štuklja, nato pa po Jurčičevi in Gosposki ulici ter Ulici X. oktobra na Slomškov trg, kjer stojita Stolnica in rektorat mariborske univerze.

Trasa poti se po Poštni ulici nadaljuje na Glavni trg mimo Kužnega znamenja in Rotovža, skozi Židovsko ulico do sinagoge in Židovskega stolpa, nato se spusti na Lent do Vodnega stolpa ter se po obisku Hiše Stare trte, Minoritov in Sodnega stolpa konča na Mariborskem otoku.

Na mariborski občini še letos načrtujejo inovativno označitev poti in tisk brošur, v katerih bodo tako turisti kot tudi Mariborčani našli zanimive informacije o znamenitostih, ki jih bodo srečevali ob poti.