Svojevrsten kažipot sredi Murske Sobote. Foto: Jože Herman
Svojevrsten kažipot sredi Murske Sobote. Foto: Jože Herman
V prostorih nekdanje banke bodo namenili prostor tudi domačim rokodelcem, pridelovalcem, vinarjem in turističnim kmetijam, ki se jim (še) ni uspelo prebiti v trgovske centre. Foto: Jože Herman
false
"Turisti pa bodo poslej lažje našli informacijsko pisarno in tako hitreje prišli do informacij'' je povedala predsednica Pomurske turistične zveze, Barbara Kolenc. Foto: Jože Herman
Zbrani na tiskovni konferenci. Foto: Jože Herman
Zunanja podoba turističnega informacijsko-kulinaričnega centra Hranilnica prekmurskih dobrot. Foto: Jože Herman

Mestna občina je za ureditev prostorov po idejni zasnovi arhitektke Barbke Šušek namenila 70 tisoč evrov, eno najstarejših in najlepših stavb v mestu, iz obdobja secesije, pa bodo oživila predvsem društva in nevladne organizacije, ki naj bi obenem precej popestrila tudi dogajanje v mestu.

Tako se je iz nekoliko "skrite" lokacije ob pokrajinski in študijski knjižnici v zgradbo na eni izmed osrednjih mestnih prometnic v nove prostore preselil turističnoinformacijski center. Ta bo na Slovenski ulici med drugim enkrat na mesec pripravil tako imenovane Soboške vabilnice. "Kar pomeni, da se bodo z vabili na svoje dogodke, prireditve, dejavnosti na Slovenski ulici lahko predstavila različna društva, turistične kmetije in drugi. Turisti pa bodo od zdaj lažje našli informacijsko pisarno in tako hitreje prišli do informacij," je povedala predsednica Pomurske turistične zveze, Barbara Kolenc.

Nove prostore sta dobila tudi gledališko društvo Pisani mehurčki in Kulturno društvo fotoklub Murska Sobota. Prvi obljubljajo dejavnosti za kakovostno preživljanje prostega časa otrok in mladine s predstavami, pravljičnimi uricami in drugimi delavnicami. V fotoklubu, ki deluje že skoraj dve desetletji, pa načrtujejo več fotografskih razstav in projekcij, ob tem bodo pripravili tudi več praktičnih delavnic fotografiranja, je povedal Iztok Lačen s fotokluba.

Zavod Domania, ki ima koncesijo za izvajanje pomoči na domu, namerava v novih prostorih vzpostaviti informativno povezovalno mrežo za starejše od 65 let, kjer bi bile na enem mestu na voljo informacije o ponudnikih tovrstnih storitev. Ob tem pa želijo za starostnike in njihove svojce vzpostaviti tudi mrežo strokovnjakov z različnih področij.

V prostore nekdanje banke sta se vselila še Agencija Pira, katere dejavnosti bodo namenjene pospeševanju razvoja v regiji, ter podjetje FIScom, ki se ukvarja s poslovnim svetovanjem in računovodskimi storitvami.

Direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota Brigita Perhavec je ob današnjem odprtju povedala, da so si dlje časa prizadevali za nove prostore društev in nevladnih organizacij in dodala: "Vesela sem, da so v Novi Ljubljanski banki prisluhnili našim predlogom in idejam, tako smo dobili prostore v eni najlepših zgradb v mestu. Ker je bila tod nekdaj banka, oziroma hranilnica, pa smo to ime nekako ohranili v skupnem imenu za te prostore. Torej: turistični informacijsko-kulinarični center Hranilnica prekmurskih dobrot."

Povedala je še, da bodo v prostorih nekdanje banke namenili prostor tudi domačim rokodelcem, pridelovalcem, vinarjem in turističnim kmetijam, ki se jim (še) ni uspelo prebiti v trgovske centre. Tako bodo lahko svoje dobrote in izdelke ponudili pri njih. "Do danes se jih je prijavilo 23, nekateri pa še pripravljajo potrebno dokumentacijo," pravi Perhavčeva.

"Gre za prvi korak na področju oživljanja mestnega jedra in trudili se bomo, da bo mesto spet postalo prijazno ljudem," je ob odprtju poudaril župan Aleksander Jevšek in dodal, da tam v kratkem odpira vrata tudi podjetniški pospeševalnik za mlade. Sicer pa se bodo vsi novi "stanovalci" predstavili 22. januarja na dnevu odprtih vrat. Kmalu pa bo tudi jasno, ali in v kakšni meri jim bo uspelo oživiti središče mesta.