V Termah Čatež so zmogljivosti praktično polno zasedene, največ gostov pa se je odločilo za krajše programe. Foto: BoBo
V Termah Čatež so zmogljivosti praktično polno zasedene, največ gostov pa se je odločilo za krajše programe. Foto: BoBo

"Očitno nam je dobro uspelo, saj so nekatera zdravilišča polno zasedena," je pojasnil direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer.

Turističnim delavcem gre letos na roko dejstvo, da so praznični dnevi začetek tedna, zato je bil ponekod čas bivanja daljši. "To pomeni, da si kljub krizi ljudje še vzamejo čas za preživljanje najdaljšega dne v letu v zdraviliščih," je za STA pojasnil Albauer.

Prijetno ga je presenetil predvsem odziv italijanskih gostov. Vse leto so namreč v zdraviliščih opažali precejšen padec števila gostov iz Italije, v zadnjih dneh leta pa so to število nekoliko izboljšali.

Ob prehodu v novo leto v slovenskih zdraviliščih razmišljajo tudi o tem, kaj jim bo prineslo leto 2013. Še naprej bodo iskali nove priložnosti na tujih trgih, predvsem na tistih, ki so se letos izkazali za najuspešnejše - to so predvsem nemški, nizozemski in ruski trg -, veliko priložnosti pa vidijo tudi v Skandinaviji in arabskem svetu.

Hkrati bodo svojo ponudbo skušali približati tudi domačemu gostu. "Ob zmanjšani kupni moči bomo poudarjali zdravje kot vrednoto, za katero je smiselno nameniti sredstva za preventivo in zdravljenje," je dejal Altbauer.