Turisti, ki so bivali v hotelih, so na dan porabili povprečno 116 evrov, tisti, ki so bivali v kampih, pa povprečno 50 evrov. Foto: BoBo
Turisti, ki so bivali v hotelih, so na dan porabili povprečno 116 evrov, tisti, ki so bivali v kampih, pa povprečno 50 evrov. Foto: BoBo
Julija in avgusta je tuji turist povprečno porabil skoraj 100 evrov na dan, največ v Ljubljani (150 evrov). Foto: BoBo

Večina oz. 77 odstotkov tujih turistov, ki so v glavni turistični sezoni 2015 bivali v hotelih in kampih, je prišlo v Slovenijo na počitnice, devet odstotkov jih je prišlo zaradi poslovnih razlogov, štirje odstotki so na poti drugam le prenočili v Sloveniji, drugi tuji turisti pa so prišli iz raznih drugih razlogov.

Med tujimi turisti v gorskih in obmorskih občinah jih je bilo devet od desetih tam na počitnicah. V Ljubljani je bil delež poslovnih turistov najvišji, znašal je 21 odstotkov.

Priporočila sorodnikov in prijateljev (26 odstotkov) ter osebne izkušnje (25 odstotkov) so bile za odločitev turistov, da pridejo v Slovenijo, najpomembnejše. Osebne izkušnje so bile najpomembnejše pri turistih iz Italije (39 odstotkov) in Avstrije (34 odstotkov). Za turiste iz neevropskih držav pa so bile poleg priporočil sorodnikov in prijateljev (26 odstotkov) pomemben vir informacij tudi spletne strani Slovenije oz. krajev v Sloveniji (25 odstotkov).

Precejšnji delež tistih, ki so prišli v Slovenijo na podlagi osebnih izkušenj, statistikov ne preseneča, saj je 60 odstotkov tujih turistov že kdaj prej bilo v Sloveniji. Delež tistih, ki so bili v Sloveniji že desetkrat ali še večkrat, je znašal 19 odstotkov, najvišji pa je bil v zdraviliških in gorskih občinah (24 oz. 23 odstotkov).

V glavni turistični sezoni je svojo nastanitev prek spletnih rezervacijskih sistemov uredilo 29 odstotkov tujih turistov, 30 odstotkov pa z neposredno rezervacijo v hotelu ali kampu. Turistične agencije so pri organizaciji potovanja oz. počitnic sodelovale zgolj pri 18 odstotkov tujih turistov, dve tretjini od teh sta imeli paketna potovanja (prenočevanje, prevoz), drugim pa je turistična agencija uredila le prenočevanje.

Julija in avgusta je tuji turist povprečno porabil skoraj 100 evrov na dan, največ v Ljubljani (150 evrov), najmanj pa v gorskih občinah (74 evrov). Turisti, ki so bivali v hotelih, so na dan porabili povprečno 116 evrov, tisti, ki so bivali v kampih, pa povprečno 50 evrov. Trije tuji turisti od štirih so ocenili, da je bila višina izdatkov skladna s pričakovanji.

Ko so tuji turisti ocenjevali stopnjo svojega zadovoljstva z bivanjem v Sloveniji, jih je 49 oz. 46 odstotkov najbolje ocenilo osebno varnost in prijaznost lokalnega prebivalstva - to sta najboljša elementa slovenske turistične ponudbe. Dobra tretjina je ocenila z zelo zadovoljen tudi elementa splošna čistoča destinacije in neokrnjena narava.