Ture avanture
Pixabay|Bohinjsko jezero je ena osrednjih bohinjskih znamenitosti.
Bohinjsko jezero je ena osrednjih bohinjskih znamenitosti. Foto: Pixabay

Dodaj v

Turistični naval na Bohinj: "Želimo si kakovostni turizem"

Želijo si podaljšati sezono
13. februar 2018 ob 14:07
Bohinj - MMC RTV SLO, STA

V Bohinju so imeli lani več kot 550.000 nočitev, kar je za 15 odstotkov več kot leta 2016, a večje število gostov prinaša tudi nove izzive, zato se v Bohinju trudijo z nadgradnjo prometnega režima in razvojem kakovostnih turističnih produktov.

Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus pojasnjuje, da je Bohinj lani presegel mejo pol milijona nočitev. Če bi hoteli ob Bohinjskem jezeru, ki so bili nekoč bili nosilci turizma v Bohinju, normalno delovali, pa bi bilo teh nočitev lahko med 750.000 in 800.000. Potem bi v nekaj letih lahko presegli tudi milijon nočitev letno, ocenjuje Langus. Največ gostov pride v Bohinj v juliju, ko so lani našteli 130.000 nočitev, in v avgustu, ko so zabeležili 160.000 nočitev. So pa lani, kot so sporočil iz Turizma Bohinj, zabeležili neverjetne številke tudi maja in junija ter v jesenskih mesecih. Še posebej jih veseli, da se povečuje število nočitev v mesecih izven glavne turistične sezone.

Dolžina bivanja nad povprečjem
Nad slovenskim povprečjem ostaja dolžina bivanja, ki ob neupoštevanju planinskih koč, kjer gostje praviloma prenočijo samo eno noč, znaša skoraj tri dni. Med gosti največji delež, to je 30 odstotkov, predstavljajo domači gostje, sledijo Nemci s 14 odstotki. Veliko je tudi gostov iz Češke, Nizozemske in Velike Britanije. Vendar kot ob povečanju števila turistov izpostavlja Langus, niso višje številko tisto, k čemur stremijo. "Želimo si kakovostni turizem in zato bomo v naslednjih letih vse sile usmerili v upravljanje destinacije. Tukaj nas čakajo največji izzivi: infrastruktura, prometni režim in seveda kakovostna doživetja za bolj zahtevne goste," je izpostavil.

Želijo si podaljšati sezono
Ob tem je dodal, da si v Bohinju želijo predvsem podaljšati sezono, na kar vplivajo tudi jesenske in pomladne aktivnosti, kot so denimo Dnevi pohodništva in Mednarodni festival alpskega cvetja. Ob tem sledijo redno noveliranemu programu razvoja turizma v Bohinju, ki hodi predvsem po poti trajnostnega razvoja. Langus je prepričan, da splošna rast v turizmu in socialno-politične razmere niso edini razlog za dobre rezultate bohinjskega turizma, temveč je razlog tudi v dobrem delu vseh deležnikov v Bohinju, s katerimi skupaj snujejo razvoj turizma. Kot pravi Langus, je partnerstvo, ki ga imajo sklenjenega v Bohinju, neka posebna oblika sodelovanja, kakršnega drugje po Sloveniji še ni.

Kot so sklenili v Turizmu Bohinj, je za njimi plodno leto, pred njimi pa kup izzivov, do katerih morajo pristopiti na način, da bodo lahko prenesli še večji pritisk gostov, kot so mu bili priča lani v višku poletne sezone. "Veliko energije zato vlagamo v nadgradnjo prometnega režima v Bohinju in v tiste kakovostne turistične produkte, s katerimi gost doživi takšen Bohinj, kot smo si ga zamislili in ga doživljamo ne nazadnje tudi mi, ki tu živimo," so poudarili.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
Janez1965
# 13.02.2018 ob 15:04
"Veliko energije zato vlagamo v nadgradnjo prometnega režima v Bohinju "

beri : podražili bomo parkiranje in še bolj striktno pobirali kazni... več je pa le več....€€€€
elektrupunk
# 13.02.2018 ob 15:16
men je Bohinj in hribi nad njim, en tak čudovit košček naše ljube zemljice...sam,....ah Bohinci....kot že omenjeneo, so odlični v pobiranju parkirnin in cestnin.. malo manj pa odlični v urejanju parkirišč in vozišč.. Ok pač se plača parkirnina..sam potem prosim zrihtej normalno parkirišče.. tam okol Kramerja je skoz kaos pa zaprašen v 3pm.. cestnina na Vogar/Blato ..10 eur..če pa pred rampo parkiraš pa parkirnina 10 eur..ne štekam, dej poj vsaj skonto na parkplac če ne boš smradil po hribih..če pa se že zapelješ gor...imaš pa na koncu kaos, da avto parkiraš...v tujini kjer so cestnine takole po hribih, maš zmeraj vse tipi topi zrihtan, pr nas pa pač zaposliš enga preko napotnice in si lepo polniš občinsko malho. Da bi dnar vrnu od koder je prišel, to pa ne..
mikic007
# 13.02.2018 ob 14:14
Posočje, vintgar, Bled in Bohinj so že povedali, da imajo preveč turistov in da jih želijo manj, z več denarja. Manjkajo še obalne in vse druge občine...
ciklama2000
# 13.02.2018 ob 14:51
"Želimo si kakovostni turizem"...
Ampak za to so do sedaj naredili NIČ oz. za mišjo dlako več. O odnosu turističnih delavcev do turistov pa sploh nebi debatiral. Vsakič, ko zaidem v Avstrijo in Italijo sem presenečen, kakšen odnos do turistov imajo lahko SLOVENSKI delavci, ki so se tam zaposlili.
Če lastniku hotela/restavracije/parkirišča...itd ni jasno, kako s se v turizmu streže, potem tega tudi ni mogoče pričakovati od zaposlenih v njegovem hotelo/restavraciji/parkirišču...
ronin SLO
# 13.02.2018 ob 15:08
Najbolje, da ne bo več turistov v Bohinj, potem bodo imeli mir,...
Nemo
# 13.02.2018 ob 15:36
Vsi bi radi živeli od turizma in hkrati bi radi videli, da bi od turizma živeli samo oni in ne še sosedi, ker gužve pač ne marajo. Seveda bi v ta komplet sodilo tudi to, da bi ponujali zgolj tisto, kar jim je dal ljubi Bog, sami pa ne bi nič naredili za turista, ajdi, mogoče vrgli malo makadama pred hišo in malo poravnali. Ravno toliko, da lahko zaračunajo parkirnino.

Vsi turistični kraji, bi radi imeli zgolj denar, turiste pa malo manj. Ne moreš imeti obojega - ali denar od turizma ali mir.
davy1199
# 13.02.2018 ob 18:00
Pri Kramarju bi se lahko kelnarji začeli vsaj pretvarjat kot da so veseli gostov, pa 21. stoletje in plačilo s karticami kliče
Diliges
# 13.02.2018 ob 18:45
Glede na to, koliko vlagajo v turizem, je to res čudež. Najboljše da vsi ostanejo doma in nakažejo denar na TRR Bohinjske občine.
veza
# 13.02.2018 ob 17:09
a večje število gostov prinaša tudi nove izzive, zato se v Bohinju trudijo z nadgradnjo prometnega režima

ja, parkirnina se bo povišala, mene Bohinjci nikoli več ne bodo videli!
Antofagasta
# 14.02.2018 ob 10:21
Pozdravljena Ljubljana,

ne glede na letni čas ko pride Gorenc v LJ mora parkirnino plačati, ne glede ne to, kam gre. V centru se verjetno vsi strinjamo, da je parking za plačat. In vsekakor, ni poceni. V Bohinju se plačuje (od maja do septembra) le parking ob samem jezeru ter cesta na Planini Blato (ki jo predragi gosti iz LJ kasira Krajevna skupnost Stara Fužina in ne občina, kot nekateri tule trdite- denar, ki pa pride od tega pa gre v vzdrževanje, obnovo, verjetno kaj ostane tudi KS, kar je logično). Če pa se dragi gospodi iz prestolnice ne ljubi iti 5 minut peš ter zato brezplačno parkirati pa plačujete kolikor hočete. Aja, v Bohinjski Bistrici je parking brezplačen, enako je tudi v večini bohinjskih vasi. In ko omenjate to kasiranje ter redarje. Lahko jaz v LJ pustim avto na pločniku? Mi redar ne bo napisal kazni? Ne, seveda ne, avto mi bodo odpleljali s pajkom. In na Ribčevem Lazu bi nekateri najraje parkirali kar ob jezeru (tu mislim na plažo). Cene hrane in pijače v Bohinju niso predrage. V primerjavi z slo. obalo ter LJ so zagotovo nižje. Vsekakor pa ne razumem tega razmišljanja ter pisanja vsako leto, kako je na Gorenjskem vse slabo, obenem pa vsak vikend med poletjem Ljubljana napade kraje, ki ležijo višje od Radovljice. Pa še nesramne kelnarje imamo, pa slab zrak, pa voda ni dovolj topla, pa žabarjev ne maramo...
dejč
# 13.02.2018 ob 23:36
Dragi kampi, ok Danica je kul, slabi ali podrti hoteli, neizvirna gostinska ponudba, kasiranje dveh sotesk in slapu za prazn nč, spominki iz prazgodovine, inovativnost na nivoju pošte slovenija :) kasiranje če greš u vodo še s čim poleg kopalk, cene na voglu kot da se gor pase samorog..... Drgač mi je pa lepo, mislm narava pa to ;-)
dejč
# 13.02.2018 ob 23:33
Plusi: fantastična narava, prijetne koče (uskovica, vogar, črna prst...) Eko hotel v Bistrci, kolesarjenje, mogoče picerija v srednji vasi se mi zdi pa andro v ukancu
Minusi: kasiranje na vsakem vogalu, katastrofalni hoteli, bravo Zmago Pačnik in Občina, ki ne trzne, odnos lokalcev
Bahami
# 13.02.2018 ob 18:05
@ciklama2000

"Želimo si kakovostni turizem"...
Ampak za to so do sedaj naredili NIČ oz. za mišjo dlako več. O odnosu turističnih delavcev do turistov pa sploh nebi debatiral. Vsakič, ko zaidem v Avstrijo in Italijo sem presenečen, kakšen odnos do turistov imajo lahko SLOVENSKI delavci, ki so se tam zaposlili.


Ja, v bistvu si z zgornjim zapisom že vse povedal(a). V Avstriji in Italiji predvidevam, da so SLOVENSKI delavci bolje tretirani s strani nadrejenih (beri medsebojni odnosi so na veliko višjem nivoju), ni yugo nabijanja glede plačila in zneska le -tega (za Avstrijo se ve, kaj se zgodi delodajalcu, če ne plačuje delavca) in očitno so tudi tam bolje motivirani (le zakaj???!!!). V Sloveniji pa bo vse več delafcev iz Romunije, Bolgarije, ex Yugo republik.
prva liga
# 13.02.2018 ob 18:10
V Alpah je res gužva. Nekaj podatkov:
- Alpe so druga najbolj obiskana destinacija na svetu.
(prva je Mediteran ampak to je velikansko območje)
- letno je v Alpah 300 milijonov nočitev (niso všteti
tisti ki imajo svoje vikende).
Če koga zanima je več tukaj:
http://alpsknowhow.cipra.org/background_
topics/alps_and_tourism/alps_and_tourism
_chapter_introduction.html
Antofagasta
# 14.02.2018 ob 12:57
@yanker

Kje to misliš izven Bohinja? Na Bledu, v Zasipu ali v Lescah? Ali že na meji v Soteski?

@exwannabe
Nimam prav nobenih kompleksov, samo ne razumem vašega navala v najlepše konce na tem planetu, obenem pa vam prav nič ni všeč. Zanimivo, kajne?
KoRnholio8
# 14.02.2018 ob 13:00
Turistična ponudba težko napreduje, če se povprečen Slovenec spotakne že ob parkini. Pač mamo prenizek standard in smo totalne škrtice (saj jaz sem tudi).
dejč
# 13.02.2018 ob 23:28
Višek inovativnost v Bohin bo ko bodo začel gradit garažne hiše
Bloodline
# 13.02.2018 ob 16:08
Če bi hoteli ob Bohinjskem jezeru, ki so bili nekoč bili nosilci turizma v Bohinju, normalno delovali

Vrhunsko.
aaa
# 14.02.2018 ob 07:12
Meni pa je ta Bohinj vseeno svojevrsten fenomen. Ok, razumem, da je v Jugi veljal pri nas za nek Alpski biser. Ampak odkar so meje na široooooko odprte, pa res ni več nič drugega kot eno izmed mnogil lepih jezer v regiji. Žal eno najbolj zanemarjenih in eno dražjih. In res mi ni jasno kako jim v vsej tej okoliški ponudbi uspe vzdrževati takšno res ekstremno gužvo. Kamp v totalnem razsulu. Kakšno podobno socialistično relikvijo najdeš še samo v Črni Gori. Cena astronomska. In vedno čisto polno. Res mi ni jasno kako je lahko kampiranje v tem svinjaku bistveno dražje od kampiranja na mondenem Hallstattersee-ju. Da o cenah Avstrijskih kampov na kakšnih bolj "ljudskih" jezerih, ki jih imajo kot listja in trave sploh ne govorim. In vsa ta "ljudska" jezera seveda neprimerno bolj urejena ko ta naša, na katerih mi sanjamo o nekem elitnem turizmu.
icko
# 15.02.2018 ob 11:05
10. februar 2018, Pustna sobota, ura 21:00
Ribčev laz - povsod tema, nobene prireditve, nekaj žalostnih sprehajajočih mask, ki ne vedo kaj bi počele
Boh. Bistrica - povsod tema, nobene prireditve, kot mesto duhov
Stara Fužina - povsod tema, nobene prireditve, kot mesto duhov
Glede na to, da sem nekoliko starejši in precejšen del mladosti preživel v Bohinju, se spominjam, da je bila v socialističnih časih živa glasba med sezono vsak dan, sicer pa ob vikendih na naslednjih lokacijah:
hotel Zlatorog
hotel Mladinski dom
Hotel Jezero
Disco jezero (Amor)
Naj Bohinjci ne mislijo, da bodo prišli do kvalitetnega turizma somo z nekaj lepe narave in nekaj starimipokvarljivimi žičnicami.
Feelix
# 14.02.2018 ob 15:05
Že leta opažam, da je Bohinjcem le do tujih gostov, Slovenci pa naj bi ostali doma ... gnarje naj pa po pošt pošljejo na Gorensk.
To je njihova podoba "kvalitetnega turizma". Nikjer še nisem slišal za ta termin - samo pri njih.
Tud mene še nekaj časa ne bo tja.
Prekmurje je lepo, Bela krajina je lepa, ljudje pa ljubeznivi in nič pogoltni.
"Pa srečno hodi," je dé cesar. Minister Gregor - pa nič.
yanker
# 14.02.2018 ob 12:23
@Antofagasta
Tudi v Ljubljani je še veliko brezplačnih parkirišč, če si domačin in jih poznaš. In ja v Bohinju oz. izzven lahko brezplačno parkiram, ampak potem plačam avtobus ali pa moram kupiti kartico mobilnosti. In kje je potem tukaj razlika z Ljubljano? V Ljubljani imaš opcijo P&R, kar ima v bistvu tudi Bohinj.
Švejk
# 14.02.2018 ob 11:47
Mejčkn zamujate. Kaki programi, najprej izboljšat prijaznost in delovnost ljudi, da bo okolje urejeno in ljudem všečno in ko nekdo povpraša po nasvetu ali naroči kavo, da prejme prijazen odgovor z nasmehom in konkretne kvalitetne informacije. Koga od tujcev pa zanima festival cvetja ravno tisti vikend. Evo, pomlad se bliza in bomo kmalu preverili, če se kaj spreminja...
ReneArtois
# 13.02.2018 ob 22:33
Komntarji pa pricakovani. Ocitno objektivni pogled res ne seze dlje kot do parkiranja. Tipicno. Dejte prvo preverit nekaj dejstev glede parkirnine. 500m od jezera imate brezplacno parkiranje povsod drugje po bohinju je tako ali tako brezplacno le ob obali se mora placati. Placuje se zgolj v sezoni. Med oktobrom in aprilom pa lahko parkirate kjerkoli. Ce ste nastanjeni v bohinju imate gratis avtobusne prevoze in podobno. Sej ni vse optimalno ampak da zarad svoje vere da je itak vse nase tako subjektivno pljuvate po stvareh ki jih ne poznate se mi zdi precej znano in seveda neupraviceno.

Italjani bodo to poletje zapirali prelaze. Se za kolesarje bo zaprto zaradi navala. Kaksne bi pisali ce bi to nekje pri nas naredili. Ampak tam lohka k tisto ni nase.!!!
Arso
# 15.02.2018 ob 15:59
Bohinjci gledajo na veliko kako bodo goste odrli s parkirnimi.
Feelix
# 14.02.2018 ob 14:50
Lubi Bohinci,
ne pozabite reka, ki velja že dolga leta:

TURIZEM SMO LJUDJE

in ne bodite tako vase zagledani.
dejneseri
# 14.02.2018 ob 14:06
Al kvaliteta al pa kvantiteta
truefalse
# 14.02.2018 ob 01:14
Za dostop do Bohinja bi morali ljudje izpolnjevat osnovne pogoje, vsi bi morali biti obvezno vsaj vegetarijanci in v zadnjem letu imeti potrdilo o udeležbi na vsaj eni čistilni akciji. Poleg tega bi morali vse ceste do Bohinja povsem zapreti, do tja pa naj vozi samo izključno vlak. Vse, kar ne bo v skladu s tem načelom, bo botrovalo uničenju Bohinja. Ne razumem, kako da tega nihče ne doume.
exwannabe
# 14.02.2018 ob 11:39
@Antofagasta

...uf, ti pa imaš kompleks....in resen problem z Ljubljano.... lol
truefalse
# 14.02.2018 ob 01:09
Sploh nihče ne razume. Grozljivo. Vsi bi najraje naredili iz Bohinja še en Portorož ali Bled. Naravnost neumno. Nočitev v Bohinju pod 1000 eur ne bi smela prit v poštev!!!
tonccy
# 13.02.2018 ob 18:34
Dragi turistični ponudniki. Dokler bo tričetrt beznic južnaških in 90% natakarjev od spodaj, pozabite na visoki turizem. Hodim samo tja, kjer znajo Slovensko in nimam nikoli težav, ker je tudi odnos do gosta v redu.
truefalse
# 13.02.2018 ob 14:55
Bohinj naj bo delno odprt samo za slovenske turiste, za ostale naj se pa v celoti zapre, ali pa naj se cene postavi tako visoko, da bomo lahko vsi Slovenci imeli UTD od tega.
E24
# 13.02.2018 ob 14:27
Vsak, ki čuti, da je Bohinj prijazen do domačega gosta, naj mi da plus.
(škoda, ker si ne morem takoj sedaj dati en velik minus)
Kazalo