V Umetniški četrti se predstavljajo celjski kulturni ustvarjalci. Foto: RTV SLO
V Umetniški četrti se predstavljajo celjski kulturni ustvarjalci. Foto: RTV SLO
V Ledeni deželi so na ogled zgodovinski in bajeslovni junaki, narejeni iz ledu. Foto: RTV SLO
Letošnja osrednja tema okrasitve v Ljubljani so vesoljske igrače. Foto: RTV SLO

Praznično knežje mesto za vse generacije
Celje je lahko v tem času dober razlog za "na lepše", saj se dogajanje knežjega mesta osredotoča na vse generacije. Poleg koncertov na prostem, pevskih zborov, folklornih skupin in različnih delavnic so organizirana tudi vodenja skozi celjske mite in legende, pa tudi pohodi na stari celjski grad. Posebna pozornost je namenjena tudi najmlajšim. Druženja s pravljičnimi bitji bodo vse do konca meseca potekala na Glavnem trgu, kjer je postavljena Pravljična dežela z novim likom pažem Urhkom. Mogoče so vožnje s kočijo, organizirano je otroško silvestrovanje.

Za piko na i so tudi letos organizirani pravljični vlaki iz Maribora, Velenja, Podčetrtka in Celja, ki vozijo po posebnem voznem redu. Na njih bodo potnikom vožnjo do Pravljične dežele krajšale vile s pripovedovanjem pravljic in pripovedk. Sveže v Celju pa je tudi obisk ustvarjalne Umetniške četrti, kjer se lahko družite in pri njihovem delu spoznavate celjske kulturne ustvarjalce in njihove ateljeje.

Ljubljana na seznamu najboljših adventnih destinacij
Pestro pa je tudi v prestolnici, kjer se že počasi pozna duh prihajajočega naziva "Green Capital of Europe 2016". Letos so namreč na prireditvah uvedli vračljive embalaže, kuhano vino na stojnicah pa boste odslej lahko pili iz glinenih vrčkov. Novost so tudi ustvarjalne delavnice Čarobni gozd na Kongresnem trgu in silvestrovanje za otroke, prav tako na Kongresnem trgu.

Letošnja osrednja tema okrasitve avtorja Zmaga Modica so vesoljske igrače. Sicer pa je po Ljubljani nameščenih 64 kilometrov svetlobnih skulptur in lučnih girland na drevesih in na sedmih smrekah, ki bodo na Prešernovem trgu, pri Figovcu, na Levstikovem trgu, pod Trančo, v notranjosti mestne hiše in na Ljubljanskem gradu.

Ljubljana se med evropskimi destinacijami zaradi svoje pravljične podobe in bogatega pravljičnega dogajanja uvršča vse višje na seznamu najboljših adventnih destinacij. Prestolnica svoje turistične zgodbe tudi v tem času promovira prek medijske platforme Storify (Make the web tell a story), ki omogoča preprosto in brezplačno ustvarjanje zgodb v obliki člankov z vključevanjem različnih družbenih omrežij. Gradi na povezovanju množice zanimivih objav v zaokroženo celoto – zgodbo, ki jo je mogoče preprosto umestiti na spletno stran in jo deliti prek spletnih kanalov.

Nakupovanje, ledene skulpture in vino
Urbana ponudba prestolnice pa se vse bolj dopolnjuje tudi z nakupovalnim središčem BTC, ponudbo vodnega mesta Atlantis in Ledeno deželo, kjer so na ogled postavljeni zgodovinski in bajeslovni junaki, izklesani iz 50 ton ledu.

Ujeli pa smo tudi 3. festival organskih vin na Ljubljanskem gradu, kjer so obiskovalci lahko poskusili 250 vzorcev iz različnih koncev sveta. Decembra se namreč pije naravna vina, katerih karakter intenzivno odraža tradicijo, kulturo in mikrolokacijo, od koder prihajajo. To so vina, ki ne želijo biti všečna za vsako ceno, nastala pa so kot odgovor vinarjev na vse bolj globaliziran okus vin.

In še namig za tiste, ki želite ubežati praznikom in kiču decembra - celjsko podeželje. Hiša s tradicijo Soržev mlin v vasi Polže ponuja doživetje tradicije in etnološke dediščine. Gospodar Oton Samec je obnovil 700 let star mlin na vodni pogon, še vedno deluje žaga venecijanka, ogledate si lahko stari kozolec, spite v pristno obnovljenih kmečkih sobah ali pa si sami zmeljete moko iz rži, ajde, koruze ali pire.

V galeriji si oglejte nekaj utrinkov iz Pravljične dežele v Celju.