Maribor in turistična destinacija Maribor - Pohorje sta lani imela največje število prenočitev in prihodov v zadnjem desetletju. Foto: BoBo
Maribor in turistična destinacija Maribor - Pohorje sta lani imela največje število prenočitev in prihodov v zadnjem desetletju. Foto: BoBo
Stara trta velja za eno največjih turističnih znamenitosti Maribora. Foto: BoBo

"V Mariboru smo v letu 2015 zaznali 18 odstotkov več prenočitev in 15 odstotkov več prihodov domačih in tujih gostov kot leto prej," je na novinarski konferenci v Hiši Stare trte povedala direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje Janja Viher. Dodala je, da v primerjavi z do zdaj rekordnim letom 2012 to pomeni 14-odstotno rast prenočitev in 23-odstotno rast prihodov gostov.

Največ gostov prihaja iz Nemčije, Italije, Avstrije in Hrvaške, po novem tudi iz Poljske. Kar 85 odstotkov obiskovalcev so predstavljali tujci, v mestu pa so v povprečju ostali nekaj več kot dva dni.

Največ turistov je bilo v Mariboru februarja, julija in avgusta, kar po besedah Viherjeve dokazuje, da Maribor očitno ni več le zimska destinacija in se zato mora osredotočiti tudi na krepitev ponudbe v drugih letnih časih.

Uspeh za celotno destinacijo
Rezultati so zelo ugodni tudi za celotno destinacijo Maribor - Pohorje, ki obsega 22 občin. Lani so tam imeli devet odstotkov več prenočitev in deset odstotkov več gostov kot leta 2014. Skupno je bilo 371.000 prenočitev, kar je glede na razpoložljive nastanitvene zmogljivosti velik uspeh, je pojasnila Viherjeva.

Stalno rast števila gostov pripisuje predvsem intenzivni promociji in povezovanju med turističnimi akterji. Zavod za turizem Maribor - Pohorje je lani sodeloval na 18 turističnih sejmih in sedmih turističnih delavnicah v Sloveniji in tujini, letos pa načrtujejo predstavitve med drugim v Strasbourgu, Celovcu, Berlinu, Bruslju in Pragi.

Intenzivno si prizadevajo tudi za bogatitev ponudbe. Lani so prvič izpeljali razširjeni Festival Stare trte, ki se je izkazal za zgodbo o uspehu in ga želijo v takšni obliki obdržati tudi v prihodnje. Na rekordnem 32. martinovanju so na Trgu Leona Štuklja našteli več kot 20.000 obiskovalcev, nadpovprečno obiskana je bila tudi Hiša Stare trte, kjer so organizirali več kot 240 dogodkov.

O neizkoriščenih možnostih
Viherjeva priznava, da v mestu in regiji še vedno obstaja veliko neizkoriščenih možnosti. Medtem ko je v Mariboru dovolj namestitvenih zmogljivosti, si želijo več vsebin, s katerimi bi pritegnili obiskovalce. V okolici si želijo daljšega delovnega časa turističnih kmetij, skupnih paketov različnih turističnih ponudnikov in navsezadnje urejene cestne infrastrukture.

Najbolj pa si po besedah Viherjeve želijo, da bi bila čim prej podeljena koncesija za dolgoročno upravljanje pohorskih smučišč in da bi bila čim prej dorečena usoda hotelov, ki so zdaj pod okriljem Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Od občine si v zavodu želijo več podpore pri pritiskanju na državne resorje za izvedbo projektov, kot je na primer že dolgo načrtovana Dravska kolesarska pot. Kot glavni cilj za letos pa so si zadali fizično zaščito Stare trte in ureditev njene okolice.