Kompleks predorov in bunkerjev so s prisilnim delom zgradili taboriščniki iz Matthausna. Foto: Youtube
Kompleks predorov in bunkerjev so s prisilnim delom zgradili taboriščniki iz Matthausna. Foto: Youtube
Koncentracijsko taborišče Matthausen-Gusen. Foto: EPA

Lokacijo skrivnega kompleksa so določili s pomočjo obveščevalnih podatkov in radiacijskih testov, ki so razkrili neobičajno visoke ravni radioaktivnosti.

Sulzer je kompleks odkril s pomočjo reference v dnevniku avstrijskega fizika, ki so ga rekrutirali nacisti. Kompleks je zgradilo okoli 320.000 vojnih ujetnikov iz bližnjega koncentracijskega taborišča Mauthausen-Gusen, ki so dan za dnem garali pod zemljo v grozovitih razmerah.

30 hektarjev prostrano območje naj bi bilo povezano s podzemno tovarno Bergkristall, kjer so zgradili Messerschmitt Me 262, prvo serijsko reaktivno lovsko letalo na svetu. Kompleks in koncentracijsko taborišče sta bila za naciste tako pomembna, da ju je leta 1941 obiskal tudi poveljnik SS-a, Heinrich Himmler.

Našli številne artefakte
Po vojni so zavezniške sile tovarno temeljito pregledale, a dobro skritega kompleksa niso nikdar odkrili. Da so prebili čez beton in granitne bloke, so potrebovali težke gradbene stroje, v kompleksu pa so našli vrsto zgodovinskih artefaktov, med njimi tudi čelade esesovcev. Policija je izkopavanje sicer prejšnji teden ustavila, ker ekipa ni imela dovoljenja za delo na mestih zgodovinskega pomena, a je Sulzer trdno prepričan, da se bodo dela lahko kmalu nadaljevala.

"Zapornike iz koncentracijskih taborišč po Evropi so skrbno izbrali glede na njihove posebne veščine - fizike, kemike in druge strokovnjake -, da bi delali na tem pošastnem projektu in žrtvam dolgujemo, da končno odpremo kompleks in razkrijemo resnico," je povedal Sulzer za Sunday Times.

Avtor dokumentarnih filmov je povedal še, da je bil kompleks najverjetneje lokacija največjega tajnega orožarskega programa tretjega rajha, ki ga je vodil esesovski general Hans Kammler. Kammler naj bi med vojno v kompleksu tudi živel, kaj pa se je z njim zgodilo po vojni, je zavito v tančico skrivnosti - nekateri celo trdijo, da so mu ZDA v zameno za podrobnosti nacističnih raziskav podelile novo identiteto.