Adrii so sodelavci v zahvalo poklonili buldoga iz sladkorja. Zdaj se odpravlja na pot okoli sveta, med katero bo odkrival nove kulinarične svetove. 'Da bi si v teh težkih časih privoščil počitnice, bi bilo zelo neodgovorno od mene,' je dejal. Foto: EPA
Adrii so sodelavci v zahvalo poklonili buldoga iz sladkorja. Zdaj se odpravlja na pot okoli sveta, med katero bo odkrival nove kulinarične svetove. 'Da bi si v teh težkih časih privoščil počitnice, bi bilo zelo neodgovorno od mene,' je dejal. Foto: EPA
Ferran Adria
Adria zanika, da je El Bulli zaprl zaradi finančne izgube. Restavracija sicer res ni prinašala velikega dobička, a Adria je služil predvsem s predavanji in knjigami. Foto: Reuters

Na zadnjem jedilniku, s katerega so lahko izbirale le najbolj zveste stranke in sorodniki zaposlenih, so bile tradicionalno same eksotične jedi, kot so školjke z beljakovo peno, olivne krogle in vroče-hladni šampanjec iz džina.

Več kot 24 let je znamenito kuhinjo v El Bulliju - mimogrede, to je katalonska beseda za buldoga, vodil priznani španski kuharski mojster Ferran Adria, ki je dosegel, da je prostor leto za letom dobival skoraj nemogoče tri Michelinove zvezdnice, petkrat pa je El Bulli po oceni britanske revije The Restaurant postal tudi najboljša restavracija na svetu.

"El Bulli se spreminja"
A kljub temu Adria po koncu "zadnje večerje" ni bil nostalgičen, saj ima že nove načrte - leta 2014 se bo znova vrnil "na sceno", a takrat želi v istih prostorih odpreti sklad El Bulli, ki bo deloval kot ustanova in središče, namenjeno raziskovanju kombiniranja hrane in gastronomskih užitkov. "Morda kdo misli, da sem žalosten, a občutim prav nasprotno - sem najsrečnejši moški na svetu. El Bulli se ne poslavlja v resnici, le spreminja se," je dejal Adria, ki se niti ob zadnjem obroku ni sproščeno usedel za mizo in se pustil postreči. "Seveda nisem sedel, kuhal sem, kaj pa drugega," je dejal po kratki slovesnosti.

Razgraditi živila in jih ponovno skombinirati
Adria je začel kariero na dnu, kot pomivalec posode v hotelu. Ko pa je videl čudoviti skriti kotiček obale na severovzhodu Španije, se je zaljubil v to območje in tam odprl restavracijo, ki je skozi leta postala najbolj opevani kulinarični raj na Zemlji. A seveda ni šlo vse tako hitro - prva leta se je posvetil predvsem preučevanju sestavin in okusov v posameznih živilih, ki jih je "razstavil" na molekularno raven in jih nato ponovno združil v nenavadnih kombinacijah. Večina njegovih jedi zahteva zraven navodila za uživanje, mnogo se jih je kar z golimi rokami.

Pol leta kuhanja, pol leta raziskovanja
Poleg neobičajnih oblik in sestavin je v El Bulliju izstopala tudi cena, saj so morali gostje za povprečni obrok odšteti 270 evrov - brez pijače, davka in napitnin. A to ljudi z vsega sveta ni ustavilo, saj so vsako leto imeli več kot milijon rezervacij. Glede na to, da je restavracija sprejela le 50 ljudi hkrati, nudila le večerje in bila odprta samo pol leta, je razumljivo, da se je vrsta vsako leto samo daljšala.

Drugih šest mesecev je Adria s svojo ekipo namreč potoval po svetu, iskal nove navdihe in nova živila, zaradi neskončne ustvarjalnosti pa si je prislužil tudi veliko spoštovanje kuharskih kolegov. Na zadnji dan sta ga tako prišla pozdravit tudi trenutno najbolj cenjeni kuharski mojster na svetu, Danec Rene Redzepi, in Američan Grant Achatz. "Zame je temelj te restavracija njena svoboda. Pogum, ki sem ga prenesel v svojo restavracijo Noma, sem črpal prav iz El Bullija. Ko sem prvič vstopil v ta prostor, je bilo, kot da sem odkril zaklad," je dejal Redzepi.

O El Bulliju so nedavno posneli tudi dokumentarni film.