Cena posamezne kamele sicer znaša med 3.000 in 3.300 evrov. Foto: Reuters
Cena posamezne kamele sicer znaša med 3.000 in 3.300 evrov. Foto: Reuters

Rezervat z značilnostmi puščave je na severozahodu Hrvaške. Mestna uprava je stopila v stik z rejci kamel na Danskem, nameravajo pa kupiti tri enogrbe kamele, stare med 5 in 9 let. Pojasnili so, da so enogrbe kamele bolj prilagojene na hrvaško podnebje kot pa dvogrbe.

Cena posamezne kamele sicer znaša med 3.000 in 3.300 evri, transport posamezne živali pa lahko stane tudi do 5.000 evrov.

Župan Željko Lackovič je dodal, da bodo za kamele skrbeli v lokalnem konjeniškem klubu, kjer se že pripravljajo na nove stanovalce. Kupili bodo dve samici in enega samca, ki so že vajeni jahanja. Prepričani so, da bodo kmalu dobili vsa veterinarska dovoljenja in zeleno luč uprave rezervata.

Kamele naj bi prispele pred največjim letnim dogodkom v koprivniško-križevaški županiji - picokijado, ki poteka junija v spomin legendarne obrambe Đurđevca pred Turki.

Đurđevački peski obsegajo približno 20 hektarjev in so od leta 1963 zaščiteni. Sivorjav pesek je nekoč prekrival še večje območje v hrvaškem Podravju, a se je sčasoma izgubil med rastlinami.