Poleg Kopra z zaledjem ladijski turisti najpogosteje obiščejo Ljubljano. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Poleg Kopra z zaledjem ladijski turisti najpogosteje obiščejo Ljubljano. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Številni si z agencijami ogledajo zaledje obale, pri tem pa obiskujejo predvsem obalna mesta Piran, Izolo in Koper. Foto: Radio Koper

Z omenjenimi številkami je letošnja sezona druga najboljša po letu 2005, ko so v Kopru prvič gostili potniške ladje. Med goste sicer niso vključeni člani posadke, ki si prav tako radi ogledajo Koper. "Ocenjujemo, da je število posadke, ki pride z ladjami v Koper, približno 45.000," je za STA navedla Jana Tolja, ki je v koprski občini odgovorna za potniški terminal.

Lani so na koprskem potniškem terminalu gostili 68 ladij z nekaj manj kot 73.000 potniki, letošnje leto pa bodo po napovedih sklenili s 84 prihodi in okoli 100.000 potniki. Pri tem ne gre pozabiti niti prihodov ladij v Piran, kjer jih letos pričakujejo 27.

Poleg tega se sezona ladijskih prihodov podaljšuje, ugotavlja Tolja: "Prav letos je prvič, da smo sezono začeli že v februarju in jo končujemo konec leta."

Med zanimivejšimi in donosnejšimi ladijskimi prihodi je Tolja v letošnji sezoni navedla ladjo MSC Poesia z 2.085 potniki in skoraj 1.000 člani posadke, ladjo Mein Shiff s 1.800 potniki in 900 člani posadke, ki bo Koper do konca leta obiskala še štirikrat, Marella Discovery s 1.850 potniki in 750 člani posadke, ki jo bodo v celotni sezoni gostili kar 13-krat, ter luksuzno ladjo Seaborn Ovation s 605 potniki in 450 člani posadke, ki v Koper prihaja 3. novembra.

Potniki si z veseljem ogledajo mesto Koper, pa tudi druga slovenska mesta – v preteklih letih je Slovenijo raziskovalo 40 odstotkov potnikov, danes pa se je ta delež dvignil na 90 odstotkov. Številni si z agencijami ogledajo zaledje obale, pri tem pa obiskujejo predvsem obalna mesta.

Velik del ladijskih gostov se poda tudi v klasične turistične kraje, kot so Lipica, Postojna, Ljubljana, Bled in Bohinj. V Kopru sicer zanje pripravljajo prav posebne kulinarične izlete z obiskom vinskih kleti, degustacijo lokalnih dobrot in ogledom znamenitosti v zaledju.