To jesen je v londonskih parkih (na fotografijih St. James' Park) spreminjajoče se barve narave še mogoče opazovati s cigareto v roki. Foto: EPA
To jesen je v londonskih parkih (na fotografijih St. James' Park) spreminjajoče se barve narave še mogoče opazovati s cigareto v roki. Foto: EPA
Polovica vseh odraslih v Londonu je predebelih, je med drugim mogoče prebrati v poročilu Boljše zdravje za London. Foto: EPA

Na znamenitih trgih Trafalgar in pred parlamentom pa tudi v drugih mestnih parkih bodo kmalu, če se bo londonski župan Boris Johnson odločil uresničiti priporočila mestne komisije za zdravje, obvestila o prepovedi kajenja in morebitnih kaznih. Kadilci so nad predlogom zgroženi, poroča BBC.

London, zdaj nezdrava prestolnica ...
Poročilo z naslovom "Boljše zdravje za London" je delo nekdanjega ministra za zdravje in kirurga Ara Darzija, ki ga je Johnson imenoval na čelo za zdravje pristojne mestne komisije.

V njem med drugim ugotavlja, da je polovica vseh odraslih v Londonu predebelih in da ima britanska prestolnica več čezmerno težkih prebivalcev kot New York, Sydney, Sao Paolo, Madrid, Toronto in Pariz. V okviru prizadevanj za boj proti temu poročilo med drugim priporoča prepoved prodajaln hitre hrane v bližini šol.

Glede kajenja poročilo izpostavlja, da kadi 1,2 milijona Londončanov, in kot trdi komisija, nezdravo navado vsak dan začne 67 šolarjev.

Po Darzijevem mnenju bi moral Johnson izkoristiti svoje pristojnosti in prepovedati kajenje na znamenitem Trafalgarjevem trgu in pred stavbo parlamenta. Prepoved bi lahko dosegel tudi za t. i. kraljeve parke, katerih odbore imenuje sam. Mestni sveti bi lahko podobne pristojnosti izkoristili za prepoved kajenja v preostalih parkih in na zunanjih javnih površinah v mestu.

... kmalu pa "svetilnik zdravja"?
"London bi moral Britaniji pokazati pot in župan bi moral pokazati pot Londonu tako, da osvobodi naše javne površine kajenja," je menil Darzi. Želi si, da bi postali parki "svetilnik zdravja".

Johnson je že dejal, da pričakuje "precej jasne dokaze", da bi tovrstna prepoved lahko rešila življenja, obenem pa menil, da je čas, da London o tem razpravlja.

V britanski skupini Forest, ki se bojuej za pravice kadilcev, so nad predlogom ogorčeni. "Zdravstveno tveganje obstaja le za kadilca. Če ti ni všeč vonj, pojdi stran," je sporočil vodja skupine Simon Clark. Opozoril je, da bodo kadilcem kmalu že prepovedali kaditi na lastnih vrtovih zaradi možnosti, da bi kanček dima odneslo prek ograje.