Ture avanture
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 15 glasov Ocenite to novico!
The Pinnacle
The Pinnacle se bo vzpenjal 300 metrov visoko. Foto: Meinhardt Group

Dodaj v

V nebo nad Kenijo se bo dvignil nov najvišji nebotičnik na celini

Dokončana naj bi bila do konca leta 2019
29. junij 2017 ob 12:48
Nairobi - MMC RTV SLO

Panorame vzhodne afriške obale kmalu ne bo več krasil samo mogočni Kilimandžaro, ampak tudi najvišja stavba na celini, katere gradnja se je zdaj začela.

Stala bo v Nairobiju, kenijski predsednik Uhuru Kenyatta pa je položil temeljni kamen za stekleni nebotičnik, ki bo nosil ime The Pinnacle.

Postavljen bo v obliki dvojčka, najvišja polovica pa bo segala 300 metrov visoko, kar bo precej višje od trenutnega vodilnega na celini – 223 metrov visokega Carlton Centra v Johannesburgu v Južni Afriki.

Za projektom stojita dubajska vlagatelja Hass Petroleum in White Lotus Group, ki sta vanj vložila 175 milijonov evrov. V kompleksu bo prestižni hotel Hilton z 225 sobami, pa tudi elitna stanovanja in poslovni prostori, na strehi pa bo prostor tudi za heliport.

Vlagatelji so prepričani, da so z lokacijo zadeli v polno, poroča CNN. "Kar koli se zgodi v drugih delih sveta, se lahko tudi v Afriki," je dejal Abdinassir Hassan predsednik družbe Hass Petroleum in vodja projekta. "Nairobi je vozlišče za vzhodno in osrednjo Afriko. Zakaj bi šli kam drugam?" se je vprašal.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Marjan K.
# 29.06.2017 ob 14:29
Mislem naravnost NORO,,isti, ki polaga temeljni kamen pa je marca letos sušo razglasil za nacionalno katastrofo ter zaprosu za mednarodno pomoč.
Naj predsednik z pomočjo vlagateljev taprvo poskrbi za projekte, ki bodo blažili suše..ne pa da zidajo steklene palače lačne pa prepuščajo nam!!
Kombo
# 29.06.2017 ob 14:50
Že v redu Nairobi-Mombasa, kako je pa drugje po Keniji? Skupna dolžina železnic je le približno za enkrat večja kot v Sloveniji.. Država je pa po površini 29x večja.. Ne preveč stokati. Pa res škoda, da nimamo kakšnega 300 m stolpa, ki bi se videl s cele Slovenije in bi lahko služil za orientacijo.. Tak stolp res ne bi pasal v tako majhno državo. Kaj nam bo? Raje vidim lipo
Skippy
# 29.06.2017 ob 18:56
@Krpanka
razlika med nami je, da mi gradimo tisto, kar si lahko privoščimo. Oni pa tisto, česar ne. Pa še tisto jim vse zgradijo tujci v zameno, da jim odnesejo kaj.
boyx
# 30.06.2017 ob 09:53
@Hallo
A za jest imajo?
Pa zdravstvo .....

Verjetno preveč gledaš televizijo,kjer snemajo razna plemena pa še tisto je vse skomercializirano ter jih v zameno za denar prosijo naj se oblečejo in obnašajo kot njihovi pra.pra ..sorodniki.
Seveda ,da nisem bil po celi Keniji pa še to kar sem je več ali manj turistično območje pa vendarle ti lahko povem ,da v povprečju niso lačni nič bolj kot pri nas.Primerjava infrastrukture slovenskih mest in Nairobija je nemogoča,ker naša mesta izgledajo kot kakšna pozabljena vas v primerjavi z Nairobijem.Vse kar lahko kupiš tu imajo tudi tam.Ljudje so oblečeni v povprečju enako kot v Ljublani od kravatarjev do ...Mislim da ne pišem v nedogled v povprečju jim nič ne manjka.Za naše razmere je problem higiena in pa so veliko bolj leni in to je to.
Haloo
# 29.06.2017 ob 18:57
A za jest imajo?
Pa zdravstvo .....
MikM
# 29.06.2017 ob 20:49
Tipična neuvrščena država ...
a-rod
# 29.06.2017 ob 13:50
Uhuru kenyatta? A to je un k je financeru povolilne spopade, kjer so nasprotnikom z macetom sekal roke? God bless kenya
sirus
# 30.06.2017 ob 10:08
hondica

Nairobi ima že skoraj 4 mio prebivalcev, celo omejeni so, na jugu imajo naravni rezervat.

seven7
# 30.06.2017 ob 11:31
Pubeci a mislite da kenijci gradijo samo s svojim denarjem???

Od pomoči za sušo ni dobičkov. Tujci skupaj z lokalnimi elitami so nosilci takih projektov ker v gradbeništvu se obrača nori denar po celem svetu. Potem se malo fejst pozida pa ko se ne more prodat pride recesija in ko se uspe prodat se spet fejst zida itd...
jaskelainen
# 30.06.2017 ob 11:09
@Krpanka - se strinjam s tvojim komentarjem (+)...

dodal bi pa še, da so te stolpnice lep prikaz koncentracije kapitala (dejansko in figurativno), ker se vse na koncu skoncentrira na vrhu takih stolpnic... pri dnu in predvsem okoli njih pa se stanje samo slabša...
Resnica123
# 30.06.2017 ob 10:11
Saj zdravstva tudi mi nimamo. Zboli za kako resnejšo autoimunsko boleznijo, ki poleg starih zahteva poznavanje tudi novih raziskav, ali pa kako drugo kronično boleznijo, ki bi zahtevala celostno obravnavo oz. t.i. "funkcional" medicine pristop, pa boš kmalu ugotovil da zdravstva nimamo.
hondica
# 30.06.2017 ob 09:25
To je totalno neracionalna gradnja, zakaj v ameriki ne gradijo najvišjih stavb? Ker to nima nobenega pravega smisla, če nisi omejen s prostorom.
sirus
# 29.06.2017 ob 21:50
To ne gradi Kenija ampak zasebni kapital, ki v državi ni zadolžen za zdravstvo, šolstvo, lačne otroke, ...

Bo pa Nairobi ratal pravi hub vzhodne Afrike.
Krpanka
# 29.06.2017 ob 13:33
Sicer so takšni in podobni stolpi le odraz narcisoidnosti političnih in gospodarskih elit posamezne države, ampak če pogledamo malo z drugega zornega kota: Kenija ima najmodernejšo progo Nairobi Mombasa, Slovenija pa le spore okrog drugega tira, Kenija bo kmalu imela Pinnacle, Slovenija pa ima le Vinarium v Lendavi in Aljažev stolp na Triglavu, s čigar višino se lahko "hvali". Toliko o samovšečnosti Slovencev! Z gospodom predsednikom Pahorjem načelu!
Kazalo