Nova vzpenjača navdušuje tudi zaradi atraktivne futuristične oblike. Foto: EPA
Nova vzpenjača navdušuje tudi zaradi atraktivne futuristične oblike. Foto: EPA

Moderna vzpenjača Schwyz-Stoos leži v osrednji Švici, 50 kilometrov južno od Züricha, z dolino pa povezuje gorsko vasico Stoos, v kateri živi približno 100 ljudi. Tiri so na nekaterih delih speljani po 110-odstotnem naklonu, kar pomeni, da se prebivalci Stoosa lahko pohvalijo z najstrmejšo vzpenjačo na svetu. Pred tem je ta status imela vzpenjača Gelmerbahn v Bernu, ki na najstrmejših predelih dosega 106-odstotni naklon.

Po vzpenjači potnike prevaža futuristično oblikovan vlak, sestavljen iz štirih kabin. Vsaka kabina lahko sprejme 34 potnikov, ob tem pa so vse opremljene tudi s funkcijo prilagajanja naklonu, ki omogoča, da lahko potniki ves čas vzpona sedijo vertikalno. Vlak lahko pospešil do hitrosti deset metrov na sekundo, na 1720 metrov dolgi progi pa se povzpne za 743 metrov nadmorske višine.

Nova vzpenjača Schwyz-Stoos je nadomestila staro, ki je obratovala od leta 1933. Po poročanju Guardiana se je načrtovanje nove vzpenjače začelo pred štirinajstimi leti, strokovnjaki pa so analizirali kar 15 različnih možnosti. Gradnjo so Švicarji začeli julija 2013, projekt pa je stal več kot 44 milijonov evrov.