Ture avanture
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 11 glasov Ocenite to novico!
false
Slovenski smučarski centri so pripravljeni na letošnjo zimsko sezono, za njen zagon pa, potem ko jim je otoplitev vzela prvega, potrebujejo le še sneg. Večina je optimističnih zaradi napovedane ohladitve, zato so že zagnali snežne topove, začetek sezone pa napovedujejo za konec tedna ali vsaj naslednji teden. Cene vozovnic ostajajo večinoma enake. Foto: TV Slovenija
VIDEO
Smučišča pričakujejo eno...
VIDEO
Žičničarji čakajo mraz in sneg

Dodaj v

Video: Smučišča pričakujejo eno izmed najuspešnejših sezon v zadnjem desetletju

Snežni topovi zagnani
28. november 2016 ob 21:36
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija, STA

Čeprav je še jesen, bodo na večjih slovenskih smučiščih prve smučarje pozdravili že ta konec tedna. Smučišča pričakujejo eno izmed najuspešnejših sezon v zadnjem desetletju, a se novih naložb letos večinoma niso lotila. Naložbe v infrastrukturo so namreč zanje predrage, zato si želijo pomoči pristojnih ministrstev.

Kot je na današnji novinarski konferenci pred začetkom sezone na Golteh povedal direktor omenjenega smučišča Ernest Kovač, sicer tudi predsednik Združenja slovenskih žičničarjev, se zavedajo, da je njihovo preživetje povezano s celoletnim obratovanjem, zato svoje marketinške programe združujejo z vsemi sorodnimi organizacijami, med drugim tudi z gospodarskim interesnim združenjem za pohodništvo in kolesarjenje.

"Želimo, da bi Slovenija postala pomembna smučarska destinacija na evropskem trgu. S skupnim nastopom smo primerljivi tako s Koroško kot Tirolsko v Avstriji, tudi s posameznimi destinacijami v drugih državah. Gostom namreč lahko zaradi kratkih razdalj ponudimo smučanje vsak dan v drugem centru," je poudaril Kovač, ki pa poudarja, da bo za kaj takega treba v prihodnje poskrbeti tudi za kakšne večje naložbe, saj teh zaradi krize že nekaj časa ni.

Kovač je povedal, da skušajo o tem prepričati tudi ministrstvi za gospodarstvo in za infrastrukturo, ki bi krožnim kabinskim žičnicam priznali status javnega potniškega prometa in bi njihovo obratovanje subvencionirali. Ideja je sicer stara že nekaj let, a se vmes menjajo vlade, zato je predlog ostal v nekem predalu, še pravi. Pristojna ministrstva so pozvali tudi k sodelovanju pri investicijah, za gradnjo gondole si prizadevajo v Kranjski Gori, načrte za nove žičnice pa imajo tudi drugod, a v ta namen evropskega denarja v prihodnje ni na voljo.

Cene vozovnic po večini nespremenjene
Po besedah predsednika zbornice gorskih centrov Marjana Čuka večjih novosti glede vozovnic letos ne bo, znova bo mogoče sezonske in družinske vozovnice ter od dva- do sedemdnevne vozovnice uporabiti na vseh večjih slovenskih smučiščih, pa tudi petdnevne vozovnice, ki jih je na smučiščih mogoče uporabiti ob različnih terminih skozi celotno sezono.

"Nadaljujemo tudi sodelovanje s srbskima smučiščema Kopaonik in Stara Planina ter s španskim smučiščem Masella, kjer lahko lastniki naših sezonskih vozovnic prav tako smučajo brezplačno," je še dodal Čuk. Skupaj s Kovačem sta tudi pozdravila dobre novice s Kanina, kjer se, kot kaže, znova obeta smučanje na najvišjem slovenskem smučarskem centru.

Kot je povedal v. d. direktorja novoustanovljenega javnega podjetja na Kaninu Marijan Skornišek, imajo za gondolo že uporabno dovoljenje, kmalu to pričakujejo tudi za obe sedežnici, mogoča bo tudi povezava na italijansko stran smučišča. Snega pri njih še ni, trenutno pa so v fazi zaposlovanja potrebne delovne sile.

Z edino večjo naložbo se letos lahko pohvalijo v Cerknem, kjer 16. decembra v hotelu odpirajo nove terme. Direktorica Manuela Božič Badalič je povedala, da so zasneževanje začeli danes, uvedli so tudi nov sistem prodaje in uporabe smučarskih kart.

Pohorje že začelo sezono
Prvi so sicer sezono že pred dvema tednoma, čeprav le za en konec tedna, začeli na Mariborskem Pohorju, a jim je tudi tam pobralo sneg, tako da so se že lotili zasneževanja, predvsem pa si želijo, da bi jim bilo vreme naklonjeno na začetku januarja, ko je na sporedu Zlata lisica.

Na Krvavcu in Rogli je po besedah Srečka Retuznika prav tako že vse pripravljeno, zasneževati so že začeli in konec tedna bi radi zagnali vsaj nekatere naprave. Podobno velja za Kranjsko Goro, kjer so nekoliko razširili poligon v Podkornu, vodja marketinga na Golteh Mitja Škrabl pa prav tako meni, da bodo del smučišč zagnali ta konec tedna, dobro pa jim gre tudi prodaja sezonskih vozovnic, ki je na ravni lanskega leta.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
aaa
# 29.11.2016 ob 09:21
S skupnim nastopom smo primerljivi tako s Koroško kot Tirolsko v Avstriji, tudi s posameznimi destinacijami v drugih državah. Gostom namreč lahko zaradi kratkih razdalj ponudimo smučanje vsak dan v drugem centru,

Nekomu se je orng skisalo.
elektrupunk
# 29.11.2016 ob 07:59
Primerjat s Tirolsko v Avstriji? ...luba duša ..kt bi trdil da se naša obala lahko primerja s Hrvaško če le mau skup stopimo ... Bodimo odkriti .... mi imamo majhna lokalna smučišča. a žal kakor CtrlAltDel omenja , še nimamo pogodbe z vremenom..In ja ko padajo cekini se denar tala ko je pa 5 zim od 6ih zanič se pa državo žica.. to ni poslovni model
d claws
# 28.11.2016 ob 22:20
Seveda, smučišča ne delajo dobro, zato se prosi vlado za pomoč. Tako kot mariskje drugje. Zato pa smo, kjer smo.
aaa
# 30.11.2016 ob 08:07
Dejansko so prvič ponudili družinsko karto za vsa naša smučišča. Premalo jo reklamirajo, in premala je razlika proti koroški karti, da bi bila lahko množično uspešna pri nas in tudi hrvatih.

Saj razlike v ceni sploh ni.
Slovenska 1060EUR
Koroška 1100 EUR.

Slovenska 13 smučišč (vprašanje če je vseh skupaj za en Nassfeld)
Koroška 31 smučišč, 1100 km prog.

Da ne omenim tega, da narediš s Koroško komot 10 smučarskih dni preden odprejo prvo Slovensko smučišče.

Bil bi že res čas, da se naši zamislijo, kaj in za kak denar ponujajo.
CtrlAltDel
# 29.11.2016 ob 07:22
"Smučišča pričakujejo eno izmed najuspešnejših sezon v zadnjem desetletju"

A so končno podpisali pogodbo z vremenom?
17
# 30.11.2016 ob 08:12
Nadaljujemo tudi sodelovanje s srbskima smučiščema Kopaonik in Stara Planina ter s španskim smučiščem Masella, kjer lahko lastniki naših sezonskih vozovnic."

WTF- me zanima kdo bo to koristo s španskim smučiščem?!
gape
# 30.11.2016 ob 10:41
Saj pravim, če je razlika v dnevni karti med Nassfeldom in Krvavcem 25-30% (32 eur proti 42 oz. 46 eur), bi morala biti tudi pri letnih kartah razlika vsaj podobna, torej najmanj 20%.
Potem bi se pa to že skoraj splačalo, ne rabiš se vozit, ceneje je za jest in podobno. Pa še kakšen Hrvat bi to kupil. Bolj polni bi bili hoteli in apartmaji, lokali na smučiščih itd. Tako pa ljudje nosijo denar v Avstrijo in Italijo, država pa mirno gleda.

Pa še, nujno bi bilo potrebno it na stari model počitnic. To, da imata zahod Slovenije (Gorenjska) in Ljubljana skupaj počitnice, je za smučarske centre strel v koleno. Neverjetno je, da smo imeli v socializmu več posluha za turistično gospodarstvo, kot ga imamo v kapitalizmu.
crtomirjansa
# 29.11.2016 ob 08:03
Vsem smuciscem zelim vse dobro, a veliko nasih smucisc enostavno nima prave perspektive, predvsem kar se vremenskih pogojev (snega) tice. No edino Kanin ima velik potencial, vendar pa se tam odraza nesposobnost tamkajsnjih zaposlenih, skoda, ker imeti smucisce s katerega lahko vidis celo morje je pa mekaj kar ti lahko redko kdo ponudi :)
gape
# 29.11.2016 ob 15:19
Dejansko so prvič ponudili družinsko karto za vsa naša smučišča. Premalo jo reklamirajo, in premala je razlika proti koroški karti, da bi bila lahko množično uspešna pri nas in tudi hrvatih.
spy rtv slo
# 30.11.2016 ob 01:04
vsi na Krvavec v soboto in nedeljo:)))
ABADON
# 29.11.2016 ob 08:26
Mala smucisca. Mala kapaciteta. Drago vzdrzevanje.
Tako kot se mnogo stvari pri nas, placujejo davek te majhnosti. A mali ljudje vidijo samo kapitalizem, trzisce, denar in tako bomo pocasi zaprli vsa smucisca, prenehali tiskat knjige itd
zigadr
# 30.11.2016 ob 22:09
Bumo bidl so rekl strici
barezi
# 30.11.2016 ob 18:20
SSN je za iskanje novih lokacij za velika slovenska smučišča nad 1.500 m in širjenje obstoječih, ki imajo dovolj snežnih dni. Medtem ko bi mala nerentabilna smučišča za katere lokalna skupnost ni zainteresirana ali jih ni sposobna vzdrževati zaprli in pogozdili.
aaa
# 30.11.2016 ob 12:48
@gape
Dnevna velja en dan na Krvavcu ali v Nassfeldu
Medtem ko Koroška sezonska velja praktično enkrat dlje kot Slovenska. Tako da meni ta tvoja primerjava dnevnih ne drži vode;)
u qratz
# 30.11.2016 ob 05:48
kdor ne more brez te neumnosti,naj smuča v tujini...tu naj pa zaprejo to revščino
Kazalo