Arboretum Volčji Potok je zaživel v spomladanskih barvah. Foto: Miro Štebe
Arboretum Volčji Potok je zaživel v spomladanskih barvah. Foto: Miro Štebe
Arboretum Volčji potok
Novosti so predstavili na novinarski konferenci. Foto: Miro Štebe

Ob pripravah na tradicionalno spomladansko razstavo, ki bo odprta od 25. aprila do 3. maja, so v Arboretumu Volčji Potok novinarjem predstavili nekaj novosti, ki bodo letos pozdravile obiskovalce.

Direktor Arboretuma Aleš Ocepek je med drugim povedal, da še odpravljajo posledice lanskega žledoloma, vendar to za obiskovalce ne bo moteče. So pa že poskrbeli za obnovo sanitarij za obiskovalce in zgradili prepotrebne sanitarije za invalide. Na mestu, kjer je nekoč stal Souvanov dvorec, so postavili novo kuliso s podobo dvorca, pred njo pa bodo maja postavili oder za prireditve. Ocenjujejo, da bodo s tem pridobili prijeten prostor, na katerem se bo lahko zbralo do tisoč obiskovalcev. Odprtje novega prireditvenega prostora napovedujejo za 16. maj, ko bo tam koncert orkestra Big Band RTV Slovenija z gosti. V septembru pa bodo začeli graditi tudi nov vstopni objekt.

Največ novosti pa seveda obiskovalce pričakuje na cvetnih gredicah in poljanah, ki jih že pridno urejajo. Tulipane so strnjeno posadili na treh območjih. Po dolgem času bodo obiskovalce ob vstopu v park na desni strani drevoreda spet pozdravile mavrične barve tulipanov, veliko jih bo cvetelo tudi na spodnjem graščinskem polju pri stari upravni zgradbi, kjer bodo žareli v novih visokih gredah. Posebno slikovite pa bodo zasaditve v senčni Hujski loki, kjer bodo cveteli nekoliko pozneje, tako da tudi ob morebitnih visokih temperaturah, ki na odprtem pospešijo odcvetanje cvetov, obiskovalci ne bodo razočarani in ne bodo ostali brez lepih pogledov na polja tulipanov.

Letos so v parku na novo zasadili tudi 200.000 narcis. Osnovali so nove kombinirane grede s 100.000 dvoletnicami, 10.000 hijacintami, 30.000 šmarnimi hrušicami in pripravili grede s 5.000 sadikami okrasnega luka.

Letošnjemu letu bodo v Arboretumu poseben čar dali tudi rododendroni, saj letos mineva pol stoletja, odkar so v Arboretumu. V zgornjem Angleškem parku so prav zato zasadili še 250 okrog meter in pol visokih grmov rododendronov, ki bodo cveteli v maju in bodo prava paša za oči obiskovalcev.

Pridobili so tudi novo skupino dinozavrov, ki so še bolj živahni kot prejšnji, saj se premikajo, mežikajo in se oglašajo z zamolklimi glasovi pradavnine. Za nekatere obiskovalce pa bo dobrodošla tudi pot dobrega počutja, ki so jo uredili skupaj z bioenergetikom Jožetom Trojarjem. Pot vodi skozi park in na njej so energije za vse čakre. Moči energij naj bi bile za človeško telo prijetne, saj ga krepijo, spodbujajo in razveseljujejo.

Kakor koli že, že sam sprehod med drevesi in barvnimi poljanami cvetja, ki so vsak dan drugačne, je sproščujoč in nagradi vsakega obiskovalca.

Miro Štebe, TV Slovenija