Tadž Mahal je zagotovo ena izmed najbolj znanih stavb na svetu. Foto: EPA
Tadž Mahal je zagotovo ena izmed najbolj znanih stavb na svetu. Foto: EPA

Bližnje mesto Agra postaja vse bolj industrializirano, v bližini tega spomenika ljubezni, ki ga je dal šah Jahan postaviti v spomin na pokojno ženo Mumtaz, pa je tudi rafinerija nafte, zato postajajo njegove pregovorno bele marmornate stene vse bolj umazane, s tem pa bledi tudi sijaj te znamenitosti.

Zato bodo Indijci celotno zunanjost stavbe po že preizkušeni, tradicionalni formuli obložili z blatom, da bi ustavili nadaljnje spreminjanje bele barve v grdo rumeno. V glino bodo zamešali apnenec, zmes pa bodo nanesli na najbolj ogrožene dele in jo pustili delovati čez noč. Ko se bo blato posušilo, ga bodo zdrgnili s fasade, z njim pa naj bi se odstranila tudi vsa umazanija, ki prekriva spomenik.

"Mesto je vse bolj onesnaženo, s tem pa bledi tudi sijaj Tadž Mahala. Da bi spomeniku povrnili njegov naravni videz, je arheološka ekipa začela priprave za blatno oblogo," so sporočile oblasti. Šlo bo za dva milimetra debel sloj, enako blatno zmes pa si mnoge Indijke nanašajo tudi na obraz za povrnitev svežine in gladke kože.

To sicer ne bo prvi takšen "kozmetični poseg" za Tadž Mahal, saj so ga prvič tako očistili že leta 1994, zadnjič pa leta 2008.

Indijska vlada je za ohranjanje te indijske znamenitosti, ki so jo gradili kar 21 let, namenilo že več kot 70 milijonov evrov.