Pariški Disneyland ni več tako zanimiv, kot je bil pred leti. Foto: EPA
Pariški Disneyland ni več tako zanimiv, kot je bil pred leti. Foto: EPA

Podjetje Euro Disney, ki upravlja ta pariški zabaviščni park, bo od svojega lastnika prejelo milijardo evrov vreden sveženj finančne pomoči. Ta je potreben za prebroditev krize, s katero se družba spoprijema zaradi močnega padca števila obiskovalcev in izdatkov.

Na pariški borzi so delnice Euro Disneyja v uvodnem delu trgovanja izgubile skoraj 12 odstotkov vrednosti.

Načrt vključuje 420 milijonov evrov vredno finančno injekcijo, ki jo bo Euro Disneyju zagotovil njegov lastnik, ameriški Walt Disney. Še 600 milijonov evrov dolga, ki ga ima Euro Disney do Walt Disneyja, pa bodo konvertirali v lastniški delež. 40-odstotni lastnik Euro Disneyja je podjetje Walt Disney, 10-odstotni delež pa ima v lasti savdski princ Al Valid bin Talal.

Predsednik Euro Disneyja Tom Wolber je težave skupine pripisal razmeram v evropskem gospodarstvu. "Pariški Disneyland je številka ena med evropskimi turističnimi destinacijami, toda vztrajne gospodarske težave v Evropi in naše dolžniško breme so občutno zmanjšali poslovne prihodke in likvidnost," je zapisal v izjavi. Reševalni načrt je "nujen za izboljšanje našega finančnega zdravja" in bo družbi omogočil nadaljevanje naložb v zabaviščni park, je še dejal Wolber.

Disneyland, ki stoji na vzhodnem obrobju Pariza, je bil odprt leta 1992, od takrat pa je sprejel že več kot 275 milijonov obiskovalcev. V letošnjem prvem polletju so imeli šestodstotni padec obiska, njihova čista izguba pa se je povečala za 16 odstotkov na 103,6 milijona evrov.