Najvišjo mogočo takso bodo med drugim plačevali tudi turisti v Ljubljani. Foto: Reuters
Najvišjo mogočo takso bodo med drugim plačevali tudi turisti v Ljubljani. Foto: Reuters

Ta znaša četrtino zneska obračunane turistične takse, skupni znesek pa bo lahko znašal največ 3,125 evra. Turistična taksa je prihodek občin, promocijska taksa pa bo namenjena izključno STO-ju.

Z zakonom o spodbujanju razvoja turizma, ki je začel veljati 15. marca 2018, so občine dobile možnost povišanja turistične takse do največ 2,5 evra na osebo na dan. Občine so sprožile sprejemanje novih odlokov, v katerih so določile različne višine turistične takse, ki jim od zdaj naprej lahko dodajajo še znesek promocijske takse.

Po podatkih gospodarskega ministrstva bodo najvišje takse – torej 3,125 evra – plačevali gostje, ki bodo prenočili v občinah Ljubljana, Bled in Kidričevo.

V letu 2017 več kot 13 milijonov priliva

Promocijska taksa bo namenjena Slovenski turistični organizaciji (STO), in sicer za promocijo Slovenije na tujih trgih. Ocenjujejo, da se bo v letu 2019 v te namene zbralo 4,7 milijona evrov promocijske takse.

V občini Piran, kjer so zaznali precejšnje število turističnih prenočitev letno, bodo turisti namesto 1,265 evra turistične takse plačevali 2,5 evra, ta znesek pa bo vključeval tudi 0,50 evra promocijske takse.

Občine, ki so se ali pa se še bodo odločile, da ne zaračunavajo turistične takse, niso zavezane niti k zaračunavanju promocijske takse.

Leta 2016 so prilivi zaradi turistične takse znašali 11,8 milijona evrov, leta 2017 pa je ta znesek znašal že 13,5 milijona evrov.