Plaža v Lubenicah velja za eno najlepših v Sredozemlju. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Plaža v Lubenicah velja za eno najlepših v Sredozemlju. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Na največjem jadranskem otoku se zdi, da se je čas marsikje ustavil. Vasica Lubenice je stara 4000 let. Mladi so odšli, tam živi le še nekaj staroselcev, ki poleti zaradi turistov nimajo miru. Nihče ni ravnodušen, ko se 378 metrov nad morjem ob hlajenju vetra sprehaja po srednjeveški utrdbi in se uzre proti morju. Spodaj se prikaže plaža, do katere je več kot pol ure hoje, kar sredi vročega dneva ni najbolj priporočljivo početje. Treba je namreč misliti tudi na to, da slej ko prej sledi pot navzgor, razen če te spodaj ne čaka jadrnica.

Kdor se vseeno potrudi, je bogato nagrajen, saj na plaži ni takšne gneče kot na drugih biserih Jadrana, recimo na Zlatem rtu na Bolu. Zaradi kamnite poti svetujemo, da na pot odidete v pravi obutvi.

Lepote tega romantičnega kraja je odkril tudi pevec Jan Plestenjak. V svoji knjigi je zapisal, da bi se, če bi tako naneslo, poročil prav tam.

Lubenic ni težko najti. Na cesti proti Malemu Lošinju slabih 10 kilometrov za mestom Cres zavijete desno, čaka vas še nekaj kilometrov vožnje po ozki cesti. Za parkirnino boste odšteli 15 kun.