Hongkong - mesto, v katerem tujec najtežje živi. Foto: Reuters
Hongkong - mesto, v katerem tujec najtežje živi. Foto: Reuters

Na tretjem in četrtek mestu tako tudi letos ostajata Zürich (Švica) in Singapur. Na petem mestu najdemo Tokio (Japonska), na šestem pa Kinšaso (Demokratična republika Kongo), ki se je med prvimi desetimi najdražjimi mesti za tujce znašla prvič - še lani je bila namreč na 13. mestu, pravijo v družbi Mercer, ki se ukvarja z analizami kakovosti in cen življenja v več kot 200 mestih po svetu. Do desetega mesta so se zvrstili še Šanghaj (Kitajska), Ženeva (Švica), N’Djamena (Čad) in Peking (Kitajska).

Na dnu lestvice najdražjih mest za tujce so se znašli Biškek (Kirgizistan), Cape Town (Južnoafriška republika) in na zadnjem, 209. mestu Windhoek (Namibija).

Mercerjeva vsakoletna analiza - letos so objavili že 22. - temelji na gibanju valut v primerjavi z ameriškim dolarjem, ceni najema dvo- in trisobnega stanovanja, cenah določenih vrst hrane in pijače, pa tudi ponudbi javnega prevoza itd., skupno je v košarici več kot 200 različnih stvari. Za izhodišče so pri Mercerju že pred leti postavili stroške življenja v New Yorku, kar nato primerjajo s stroški življenja v ostalih mestih, pri čemer upoštevajo tudi inflacijo, valutna gibanja in podobno.

Prav zaradi krepitve dolarja v primerjavi z evrom ali rubljem so po lestvici zdrsnile številne evropske prestolnice (Oslo je padel za 21 mest, na 59.) in Moskva (lani 50. mesto, letos 67), ki veljajo za ena najdražjih mest na svetu sploh, zaradi podobnih razlogov pa je na drugo mesto padla tudi Luanda, pravijo pri Mercerju.