Z vrtnicami povezano dogajanje v Novi Gorici bo trajalo ves mesec maj. Foto: Mirka Križnič, Mestna občina Nova Gorica
Z vrtnicami povezano dogajanje v Novi Gorici bo trajalo ves mesec maj. Foto: Mirka Križnič, Mestna občina Nova Gorica

Festival vrtnic, ki vstopa v drugo desetletje delovanja, ima letos nekaj stalnic in tudi nekaj programskih novosti. Sveži bosta, denimo, delavnici s področja aromaterapije in kulinarike, svojstvena popestritev bo "bio danza" na temo vrtnice.

Matjaž Mastnak bo imel zanimivo predavanje o tem, kako so se šipki razvili v vrtnice. V goriškem društvu ljubiteljev vrtnic si prizadevajo postaviti zbirko šipkov, ki rastejo na Slovenskem. V parku Pečno nad Kanalom je zasajenih že deset različnih vrst, zbirko naj bi zaokrožili v letu ali dveh.

Na letošnjem festivalu vrtnic v Novi Gorici pričakujejo še več obiskovalcev kot leta do zdaj, pravi predstavnica omenjenega društva Katja Kogej: "... tudi zato, ker smo vpisali zbirko burbonk, starinskih vrtnic, v katalog evropskih rozarijev." Zbirka na Kostanjevici obsega 70 od približno 100 ohranjenih vrst burbonk in po velikosti še vedno velja za drugo največjo zbirko v Evropi. Obiskovalci vrta bodo letos prvič morali plačati simbolično vstopnino, dva evra. V društvu ljubiteljev vrtnic si obetajo, da bodo prihodnje leto skupaj z mestno občino postavili mestni rozarij ob Vili Bartolomei.

Mesto vrtnic bo slavilo sedemdeseto, burbonke pa 200-letnico nastanka. Leta 1817 sta se namreč na Ile de Bourbon križala kitajski šipek in evropska damaščanka. Prvo burbonko so poimenovali "rose eduard" in je tudi ena prvih v novogoriški zbirki.