Čeprav je pomlad že stopila skozi vrata, smučišča še vedno ponujajo dobro smuko. Foto: BoBo
Čeprav je pomlad že stopila skozi vrata, smučišča še vedno ponujajo dobro smuko. Foto: BoBo
S sezono so upravitelji smučišč večinoma zadovoljni. Foto: EPA

V Kranjski Gori zimsko sezono zaradi pomanjkanja snega končujejo že ta konec tedna. Ponujajo le še dopoldansko smuko po 15 evrov za odrasle in 10 evrov za otroke. Doslej so našteli 160.000 smučarjev, sezona pa je bila po mnenju upraviteljev smučišča povprečna.

Podobno pravijo na Voglu, kjer so našteli okoli 85.000 smučarjev, kar je sicer malce manj od povprečja. V prihodnjih dneh pričakujejo še kar nekaj smučarjev, saj stacionarnim gostom v Bohinju ponujajo brezplačne vozovnice, v ponedeljek pa bodo mamam ponudili tudi 50-odstotni popust pri nakupu vozovnic. Sezono bodo sklenili po velikonočnem ponedeljku, danes pa pripravljajo še dogodek, ki napoveduje prehod iz zimske v poletno sezono in omogoča testiranje smuči in koles.

Do velikonočnega ponedeljka naj bi deloval tudi smučarski center na Krvavcu. Ob tem pravijo, da je smuka še vedno vrhunska, zaradi česar tudi ne krajšajo obratovalnega časa in ne nižajo cen vozovnic. Tradicionalno se bodo od zime poslovili z dogodkom, poimenovanim Luža, ki bo potekal na velikonočni konec tedna, ko pričakujejo še od 3.000 do 4.000 obiskovalcev. Dober obisk si obetajo tudi ta konec tedna, zato še ne morejo podati končne ocene sezone.

Maribor ni delil usode Kanina, ampak sezono uspešno končal
Prav posebna pa je bila letošnja sezona na mariborskem Pohorju, kjer je že kazalo, da bo trenutno največje slovensko smučišče delilo usodo Kanina. A je po stečaju ŠC-ja Pohorje upravljanje naprav le prevzelo javno podjetje Marprom in sezono tudi sklenilo z dobičkom. V zdajšnjih 105 smučarskih dneh so prepeljali okoli 137.000 smučarjev.
Ker se jim najemna pogodba izteče z 31. marcem, bodo ta dan uradno sklenili sezono, podaljšali jo bodo le še za praznični konec tedna, ko bo na Pohorju mogoče smučati po nižjih cenah.

Tudi na Rogli je še vedno dovolj snega, temperature pa so prav tako primerne, da omogočajo odlično pomladansko smuko in tek na smučeh, so povedali na Uniorju Turizmu. S sezono so zadovoljni, čeprav se je začela dva tedna pozneje kot leto prej. Našteli so dobrih 170.000 smučarjev, kar je 15 odstotkov več kot v pretekli sezoni, naprave pa bodo ustavili po veliki noči. Za zadnji teden ob tem ponujajo smučarsko vozovnico za 10 evrov, ki bo omogočala še nekatere druge ugodnosti.

Ni bilo rekordov, a so zadovoljni
Za 20 odstotkov boljša kot lanska je tudi sezona na Golteh, a še zdaleč ni rekordna. Letos so našteli okoli 50.000 smučarjev, največ januarja in februarja, december pa je bil nekoliko slabši. Sezono bodo končali 31. marca, ob izteku sezone pa so cene vozovnic znižali za 30 odstotkov.

Tudi na Kopah so letos lažje zadihali. V več kot stotih smučarskih dneh je na njihova pobočja prišlo okoli 60.000 smučarjev, kar je skoraj dvakrat več kot v lanski sezoni. S sezono so tudi oni zadovoljni, čeprav je daleč od najboljših sezon v letih od 2006 do 2008, ko so na sezono našteli okoli 90.000 smučarjev. Smuko bodo omogočali še vsaj do velike noči, stranke pa vabijo tudi s številnimi akcijami.

Zaradi obilice snega bodo ta konec tedna še smučali tudi v Cerknem, nato pa bodo sezono, ki jo ocenjujejo kot uspešno, najverjetneje sklenili. Smučarske naprave bodo za konec tedna obratovale v dopoldanskem času, cene vozovnic pa bodo znižane za 15 odstotkov.