Pod zemljo. Foto: Radio Slovenija
Pod zemljo. Foto: Radio Slovenija
Zbrani pohodniki. Foto: Radio Slovenija

Dveurnega pohoda od Vile Istenič v Stari vasi na Bizeljskem se je udeležilo okoli sto pohodnikov. Domačinom in pohodnikom s širšega območja Posavja se je pridružil avtobus pohodnikov iz Planinskega društva Bled, ki so lepote Bizeljskega spoznavali prvič in navdušeni obljubili, da se še vrnejo.

Repnice so turistični biser
Peščene luknje - repnice - spadajo med avtohtono naravno, zgodovinsko, etnološko in kulturno dediščino tega območja. Repnice so jame, skopane v kremenčevem pesku, ki ga je na območju Bizeljskega pred milijoni let naplavilo Panonsko morje. Zaradi stalne vlage okoli 95 % in temperature okoli 8 °C so bile v obdobju, ko ni bilo hladilnic in hladilnikov, najprimernejši prostor za shranjevanje pridelkov.
Ime so dobile po repi, ki so jo ljudje poleg drugih poljskih pridelkov shranjevali v njih. Včasih jih je bilo na tem območju skoraj 200, zdaj pa jih je ohranjenih še približno desetina. V njih turistom ponujajo predvsem žlahtno kapljico, vrata so na stežaj odprli lastniki, Kovačičevi, Kelherjevi, Najgerjevi in Šekoranja-Graben.

Zanimiva narava z dediščino
Pot, ki obiskovalce vodi med z vinogradi in gozdom posejanimi griči, s kar nekaj ohranjene kulturne dediščine je predstavila pred kratkim izvoljena predsednica društva Mateja Kmetič. Hkrati je povabila na obisk vseh petih pešpoti, ki so jih vzpostavili v kraju. Popotnikom pa so sproti kraj približale vodičke.
Stare kmečke 'cimprane' hiše, še pogostejši starinski leseni hrami, šterne oz. vodnjaki … Ptičev čebelarjev v tamkajšnjem peskokopu še ni, iz toplih krajev priletijo konec meseca, zamolčali so tudi natančno rastišče velikonočnice. Na koncu pohoda je pri repnici družine Najger sledilo druženje z jurjevanjem.

Suzana Vahtarić, Radio Slovenija