Na spletni strani Planinske zveze Slovenije lahko najdemo seznam 178 koč, zavetišč in bivakov. Foto: BoBo
Na spletni strani Planinske zveze Slovenije lahko najdemo seznam 178 koč, zavetišč in bivakov. Foto: BoBo
Planinski dom na Kumu
Planinski dom na Kumu na 1211 metrih nadmorske višine, ki je lani osvojil naziv naj planinska koča, je odprt vse leto, izjema so ponedeljki. Foto: PZS/Zoran Višnikar

Po besedah oskrbnika Triglavskega doma na Kredarici, ta je med julijem in septembrom odprt ves čas, Hermana Uraniča je za ta del sezone nadpovprečno veliko gostov, še posebej tujih. Med tujci je veliko Avstrijcev, Nemcev, Angležev, Belgijcev, Čehov in Slovakov.

Triglavski dom, ki leži na 2515 metrih nadmorske višine, ima ležišča za 330 gostov. Kadar se zgodi, da je gostov več, uredijo zasilna ležišča v dveh velikih jedilnicah. Takšne prenočitve ne zaračunajo. Člani Planinske zveze Slovenije po besedah Uraniča za eno nočitev odštejejo dobrih 21 evrov, cena za skupna ležišča je nižja. Za tiste, ki niso člani planinskih društev, so postelje v sobah dražje za 30, nočitve na skupnih ležiščih pa za 50 odstotkov.

Trenutno v domu dela sedem ljudi. Tisti, ki so zaposleni, ostanejo v koči celotno poletno sezono, študentje tam preživijo kakšen mesec. Po besedah Uraniča ta čas zelo hitro mine, sploh ker je veliko dela. Vsakih 14 dni s Pokljuke prileti helikopter, ki v mreži, ki lahko nosi 700 kilogramov, pripelje hrano, pijačo in druge potrebščine. Za dva tedna je potrebnih pet ali šest ton hrane in pijače. Helikopter poleg tega v dolino odpelje smeti.

Uranič je za STA dejal, da zaradi obljudenosti Triglava nekateri mislijo, da lahko nanj pride vsak, vendar to ni res. Med gosti je približno 10 odstotkov takšnih, ki niso ustrezno opremljeni ali pripravljeni.

"Če je slaba napoved, ni ljudi"
Planinski dom na Kumu na 1211 metrih nadmorske višine, ki je lani osvojil naziv naj planinska koča, je odprt vse leto, izjema so ponedeljki. Njegov oskrbnik Roman Ledinek je omenil letošnje vreme, ki ni bilo najugodnejše: "Če je slaba napoved, ni ljudi."

Tudi Kuma ne obiskujejo le Slovenci. Zelo veliko je gostov iz Hrvaške. Kot je povedal Ledinek, ki za planinski dom skrbi z družino, je iz okolice Zagreba Kum zelo lepo viden. Dom ima 32 postelj, cena prenočitve z zajtrkom pa znaša 20 evrov.

Do okolja prijazna koča na Blegošu
Planinska zveza Slovenije je začela pred leti podeljevati certifikata Okolju prijazna koča in Družinam prijazna koča. Koča na Blegošu, ki leži na 1391 metrih nadmorske višine, se lahko pohvali z obema. Za okolje po besedah oskrbnice Tatjane Letnar med drugim skrbijo z uporabo varčnih žarnic, izogibajo se agresivnim čistilom in osvežilcem. V koči je otroški kotiček, zunaj so igrala z gugalnicami in plezalno steno.

Koča na Blegošu bo do 31. oktobra odprta vsak dan, razen ob ponedeljkih, takrat bo obratovala le, če bo praznik. Ima dve sobi s štirimi posteljami, eno sobo s skupnimi ležišči, v kateri lahko spi od 25 do 30 ljudi. Imajo tudi podstrešno sobico, kamor lahko dajo vzmetnice. Tisti, ki niso člani Planinske zveze Slovenije, bodo morali za eno prenočitev z zajtrkom odšteti 20 evrov.