Planinski izlet
(5)
Slovenski očaki so med planinci izredno priljubljeni. Foto: BoBo
Zemljevid transverzale. Foto: PZS

Dodaj v

Slovenska planinska pot v enem dnevu: 23 vrhov, 58 koč in 599 kilometrov poti

Vsak udeleženec prispeva svoj delež
30. september 2017 ob 18:11
Kranjska gora - MMC RTV SLO, Val 202

Slovenska planinska pot v enem dnevu je skupni projekt in združevanje športnih navdušencev, pohodnikov, tekačev in gorskih kolesarjev, ki obožujejo slovenski gorski svet.

Vsak posameznik lahko le sanja, da bi v enem dnevu premagal vseh 599 km Slovenske planinske poti, a če vsak udeleženec prispeva svoj delež, lahko s skupnimi močmi prehodimo, pretečemo ali prekolesarimo celotno pot od Maribora do Ankarana v enem dnevu.

"Ideja je, da se družimo in 600 kilometrov naredimo skupaj. Vsak poskrbi za svojo logistiko, traso smo razdelili na 140 odsekov, vsak si izbere, katerega bo prehodil (oz. pretekel ali prekolesaril)," je za Val 202 povedal organizator današnjega dogodka Anže Kristan.

Del, ki so si ga zainteresirani izbrali, je lahko sestavljen iz poljubnega števila zaporednih odsekov. V Planinski zvezi Slovenije so ob napovedi dogodka zapisali, da upajo, da se bodo nekateri odločili tudi za običajno manj obiskane dele poti, ki pa znajo biti ravno zato še zanimivejši, in tako omogočili skupno zmago projekta.

Ključnega pomena - zdržati brez spanca
Tako lahko, če vsak udeleženec prispeva svoj delež, s skupnimi močmi prehodimo, pretečemo ali prekolesarimo celotno pot od Maribora do Ankarana oziroma Debelega rtiča v enem dnevu. "Slovenija je raznolika, pot ponuja edinstvene občutke," je povedal Kristan. Transverzala se je začela včeraj opolnoči in se konča danes opolnoči, jutri pa bo na Valvasorjevem domu pod Stolom organiziran še piknik vseh udeležencev.

Eden tistih, ki je transverzalo opravil, je Marjan Zupančič, in to v dobrih sedmih dneh. "Za svojo dušo hodim v hribe, nikoli ne zbiram žigov. Prvič sem jih zbiral za transverzalo - to je izredno lepa pot," je povedal in dodal, da je ključnega pomena pri osvojitvi transverzale, koliko časa lahko zdržiš brez spanca.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
dibsi
# 01.10.2017 ob 09:11
V tem ne vidim smisla. Gore so zato, da se uživa v razgledih in, da duša počije, ne pa da se narod pobija po skalah. In to niso športni navdušenci, ampak ekstremisti.
Spuzva
# 30.09.2017 ob 19:54
A ti pa sam na kavču cele dneve sediš in lahko primerjaš stvari le s hrano?
colnago
# 01.11.2017 ob 11:43
vsak ima svoje veselje,jaz hodim v hribe in na kolo izljučno zase in za svoj užitek
elektrupunk
# 01.10.2017 ob 10:59
dibsi: kljub temu da imaš v profilu meni zelo všečno fotografijo glasbenikov ki sta mi bila včasih čisto nora---žal sta z zadnjimi izdelki padla skoraj v povprečje, pa ti moram oporekat da to nikakor niso športni ekstremisti..če laufaš v hrib al pa goniš kolo si športni navdušenec.. med vso populacijo gorskih tekačev se pa res najde kšn vmes ki ga lahko mirne duše označiš za ekstremnega..oziroma za človeka ki premika meje...kašn Kilian npr..
levidevžej
# 30.09.2017 ob 19:31
To mi je podobna fora kot najdaljša rulada ali potica, sestavljena iz številnih 30 cm dolgih kosov.
Kazalo