Planinski izlet
(3)
Prelaz Vršič
V poletnih mesecih prelaz Vršič poleg planincev zaradi lahke dostopnosti obiščejo tudi številni turisti. Foto: BoBo

Dodaj v

Tičarjev dom na prelazu Vršič za obiskovalce odprt že pet desetletij

Leta 1966 je nadomestil dotrajano prvotno kočo iz leta 1912
7. avgust 2016 ob 09:06
Kranjska Gora - MMC RTV SLO, STA

V dneh, ko je bilo vse v znamenju stoletnice Ruske kapelice pod Vršičem, je svoj jubilej praznoval tudi novi Tičarjev dom na Vršiču. Ena najbolje obiskanih postojank v gorah tik nad vršiškim prelazom stoji že 50 let.

Prvo kočo na tem mestu je zgradilo Slovensko planinsko društvo kot protiutež bližnji nemško-avstrijski Vossovi koči, zdaj poimenovani Erjavčeva koča. Kočo na Vršiču so postavili na pobudo in ob pomoči predsednika kranjskogorske podružnice Slovenskega planinskega društva Josipa Tičarja in je svoja vrata odprla pred 104 leti.

Med I. svetovno vojno so kočo zasedli avstrijski vojaki, med obema vojnama pa italijanski financarji. Po II. svetovni vojni so kočo v zelo slabem stanju prevzeli jeseniški planinci, ki so jo popravili in opremili ter ponovno odprli leta 1946. Po smrti Josipa Tičarja so jo preimenovali v Tičarjev dom v zahvalo očetu slovenskega planinstva v Zgornjesavski dolini in soustanovitelju gorske reševalne službe.

Stari dom porušili
Med letoma 1964 in 1966 so zraven stare dotrajane koče zgradili nov, velik in sodobno urejen dom, ki so ga slovesno odprli 31. julija 1966, stari dom pa so porušili. Za dom skrbi Planinsko društvo Jesenice, ki je v preteklih desetletjih poskrbelo tudi za številna vzdrževalna in obnovitvena dela.

V začetku aprila 1975 je velikanski snežni plaz z Mojstrovke porušil pročelje doma, ki pa so ga takoj obnovili. Ob cesti so postavili kiosk za prodajo razglednic in spominkov, v domu pa so leta 1992 obnovili električno in vodovodno napeljavo ter posodobili kuhinjo.

Odprto od maja do oktobra
Kot je pojasnil predsednik Planinskega društva Jesenice Vlado Hlede, Tičarjev dom sodi med večje slovenske planinske postojanke in je izredno priljubljen med planinci ter drugimi obiskovalci gora. V poletnih mesecih ga poleg planincev zaradi lahke dostopnosti obiščejo tudi številni turisti. Čeprav Hlede natančnih podatkov o obiskanosti doma nima, je poudaril, da je to ena najbolje obiskanih slovenskih gorskih postojank.

Koča je odprta od maja do oktobra in ima v dveh prostorih 93 sedežev in zunaj še 110, v sobah pa ima 34 ležišč in 26 skupnih ležišč. Oskrbnik Tičarjevega doma je že 15 let Benjamin Arnež. Novega oskrbnika pa je prek razpisa letos dobila bližnja Erjavčeva koča, ki prav tako spada pod okrilje jeseniškega planinskega društva.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
elektrupunk
# 07.08.2016 ob 22:08
Pri Tonki par minut nizje, je veliko bolj prijetno :)
gzorz
# 07.08.2016 ob 09:59
današnjega Tičarjevega doma niso vzeli financarji temveč ga je odkupil italijanski sklad za zemljišča. Čeprav je bil lastnik Slovensko planinsko društvo ga je Italijanom prodala občina Kranjska Gora in za to pokasirala lire. Malce preberite stare Planinske vestnike. Saj so vsi dosegljivi na netu.
Guztl
# 10.08.2016 ob 12:36
Slika pa vrhunska! Res lepo
Kazalo