Nanos ponuja številne zanimivosti. Foto: TIC Nanos
Nanos ponuja številne zanimivosti. Foto: TIC Nanos

Nanos je priljubljena planota, tako za ljubitelje narave in njenih lepot kot za tiste, ki se ukvarjajo s pohodništvom, plezanjem in z gorskim kolesarjenjem.

Da bi privabili še več obiskovalcev, so člani Športnega društva Tura in Planinskega društva Vipava dali pobudo za turistično označitev planote. Med drugim bi postavili kažipote in turistične table ter uredili razgledne točke. Projekt so predstavili tudi vipavskim svetnikom, ki so bili pobudi naklonjeni.

Športi v naravi postajajo vse bolj priljubljeni in prav tu vidijo priložnost za razvoj turizma tudi pobudniki projekta označitve planote Nanos. Dejan Koren iz Športnega društva Tura, tudi alpinist in gorski vodnik z mednarodno licenco, je do zamisli prišel pri primerih iz tujine. Označiti želijo vse obstoječe poti na Nanosu. "Da pripeljemo trekerje, gorske kolesarje, se pravi ekoturizem. Manjkajo ogromne panoramske table. Imamo izredno lepe kraje, kot je cerkvica svetega Hieronima, nanoške ledenike, ki jih je 5 in več, botanični hrib. Pripraviti želimo brošuro in zemljevid, ki bi kolesarje in pohodnike vodila po planoti." Koren dodaja, da so že pred tremi leti uredili in označili plezališči Vipavska Bela in Gradiška tura. In učinek je viden: "Opažamo večje število plezalcev in porast t. i. outdoor turizma na področju plezanja in pohodništva na obeh območjih."

Vrednost projekta turistične označitve planote Nanos je 30 tisoč evrov, brez stroškov dela, saj bi to člani domačih športnih in planinskih društev opravili prostovoljno. Urška Grmek, direktorica Zavoda za turizem TRG Vipava, je pojasnila, da so se z občino dogovorili, da bodo za izdelavo osnovnih kažipotov in zgibanke namenili sredstva iz občinskega proračuna, in sicer dobrih 10 tisoč evrov. Za preostalo pa bodo iskali sredstva prek razpoložljivih razpisov.