Podobe Slovenije
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 14 glasov Ocenite to novico!
Bled
Na slovenskih tleh je slišati vse večji nabor tujih jezikov. Še vedno prevladujeta italijanščina in nemščina, povečuje pa se število turistov iz Rusije, Španije, Amerike, Srbije in Francije, velik del jih obišče Bled. Foto: BoBo
Tartinijev trg
Obiskovalce najpogosteje zanima ogled starih mestnih jeder, obiske zaledja želijo združiti z lokalno kulinariko, vse več pa je zanimanja za različne dejavnosti. Foto: BoBo

Dodaj v

Česa si želijo turisti? Kulinarike, ogledov mest, pa tudi aktivnega dopusta

Turistična statistika za zdaj odlična
18. julij 2017 ob 12:01
Koper - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Letošnja turistična sezona bo očitno znova rekordna, saj so številke do zdaj odlične: v prvih petih mesecih smo s 13-odstotnim naskokom glede na lani imeli 2,2 milijona prenočitev tujih turistov.

Takšni podatki so le spodbuda za Slovensko turistično organizacijo, da si pri svojem delovanju zastavlja še višje cilje – vlaga predvsem v intenzivni digitalni marketing in nadaljevanja projekta ambasadorji slovenskega turizma. Na STO-ju so tako v Slovenijo pred kratkim povabili osem izkušenih fotografov, ki so s fotografijami na Instagramu dokazovali, da naša država kljub poplavi turistov še premore skrite kotičke – nekaj njihovih objav si lahko ogledate spodaj.

Eden v objektiv pogosto zajetih motivov je tudi Bled, kjer imajo kar 23 odstotkov več prenočitev, je za Radio Slovenija poročala Tina Lamovšek.

Porast turistov na Obali, mnogi pridejo na čezoceankah
Zadovoljni so tudi na Obali, pa poroča Mateja Brežan za Radio Koper, saj je v Piranu, Portorožu in Izoli prenočilo 13 odstotkov več turistov. Nekateri pridejo kar po morski poti, saj je v koprskem pristanišču mogoče opaziti vse več turističnih ladij: letos je prišlo že 29 čezoceanskih ladij, do jeseni jih pričakujejo še 31.

Česa si želijo turisti? Kaj jih zanima?
Obiskovalce najpogosteje zanima ogled starih mestnih jeder, obiske zaledja želijo združiti z lokalno kulinariko, vse več pa je zanimanja za različne dejavnosti. Največkrat za kolesarjenje in obiske prireditev. Turistični ponudniki za zdaj presežka obiska ne zapisujejo, opažajo pa, da se spreminjajo navade in pričakovanja turistov.

Skoraj 20 odstotkov več turistov je, v primerjavi z lani, letos v Kopru izbralo vodeni ogled Pretorske palače, vse več se jih odloča tudi za vzpon na koprski zvonik. Radi se sprehodijo po Škocjanskem zatoku, zanima pa jih tudi zaledje, predvsem v povezavi z lokalno kulinariko. Pomočnik vodje Turistične organizacije Koper, Peter Žudič: "V tem obdobju je največ Italijanov, Nemcev, Avstrijcev, prihajajo pa tudi Čehi, Poljaki, Slovaki in Madžari."

Zelo natančno želijo vedeti, kaj jim ponujaš
Turisti postajajo čedalje bolj radovedni in obenem želijo hitro povratno informacijo, opaža direktor Turistične agencije Istranka Ivan Tratnik: "Predvsem pa opažam to, da je izredno pomembno, da v ponudbi točno navedeš, kaj oni za to ceno dobijo. Zelo so natančni in hkrati cenijo hitro povratno informacijo."

Obiskovalci želijo biti tudi aktivni. Zelo pomemben je individualni pristop, pravi Goran Sambt iz Parka vodnih športov Active Koper: "Že skoraj za vsako, tudi manjšo skupino, je treba pripraviti individualni program. Ne moremo se zanašati zgolj na tisto, kar že imamo v ponudbi."

Muzej ni več samo "Oglej si, bodi tiho, preberi in odidi".
Direktor Pokrajinskega muzeja Koper Luka Juri poudarja, da se spreminja tudi način ogleda muzejskih zbirk. K večjemu obisku je pripomogla tudi obnova prostorov, meni. Korak naprej pa so naredili tudi z možnostjo virtualnega ogleda na spletu in drugim: "Poleg same tehnologije, ki je lahko pripomoček, je pomembna vsebina. Vsebina pa postaja čedalje bolj interaktivna. Danes muzej ni več samo "Oglej si, bodi tiho, preberi in odidi". Obratno! Vse bolj je "Pridi, dotikaj se, predlagaj" in to se obrestuje tudi pri nas."

Vse več ljudi si očitno želi tudi sprostitve v zdraviliščih in termalnih ciljih. Kot pravijo v združenju slovenskih zdravilišč, lahko podatek o devetodstotnem povišanem obisku tujih gostov pripišemo večmesečnemu vlaganju v promocijo in pestremu naboru animacijskih programov.

The crystal clear emerald waters of Soča River. Just captivating.

A post shared by Hannes Becker (@hannes_becker) on Jul 13, 2017 at 12:32pm PDT

T. K. B., Mateja Brežan (Radio Koper), Tina Lamovšek (Radio Slovenija)
Prijavi napako
Komentarji
Celt
# 18.07.2017 ob 17:34
Ja "lokalno kulinariko"... na vsakem vogalu pa, pomfri, hamburger in kebab.

Da bi pa ponujali vsaj kranjsko klobaso s senfom in žemljico (kot lokalno varianto fast fooda), e to pa ne.
vremenko
# 18.07.2017 ob 17:29
Slovenja je čudovita dežela, dokaz, da je tako majhen košček sveta lahko tako lep in raznolik. Dodajam nekaj čudovitih galerij pokrajinskih fotografij Slovenije, ki so jih posneli slovenski fotografi: Slovenija skozi objektiv fotografa Bojana Kolmana (50 fotografij), Slovenija skozi objektiv fotografa Miroslava Asanina (50 fotografij), Slovenija skozi objektiv fotografa Daniela Tomanovica (50 fotografij), Slovenija skozi objektiv fotografa Dejana Hudoletnjaka (50 fotografij), in pa še dve posebej zanimivi galeriji 50 fotografij Slovenije posnetih z dronom in pa 50 fotografij Slovenije posnetih iz zraka.

Kdo si ne bi želel ogledati takih lepot tudi v živo?
kingestone
# 20.07.2017 ob 09:42
kranjska v štručki in zraven štrudl za posladek. slovenska hitra hrana
kaj hočeš boljšega...
Celt
# 18.07.2017 ob 20:22
Se ne ukvarjam z gostinstvom Wasabi.

Se pa da marsikatera slovenska tradicionalna jed spremeniti v fast food varianto. Sicer pa tukaj izražam samo svoja opažanja, morda bo katermu gostincu tudi počasi prišlo na misel kaj podobnega. Bi bilo za pozdraviti. Ker turisti imajo pomfrija, hambijev in kebaba dovolj tudi tam od koder prihajajo, na dopustu pa želijo poskusiti kaj od lokalne hrane za sprejemljivo ceno seveda.
Wasabi
# 18.07.2017 ob 19:21
Da bi pa ponujali vsaj kranjsko klobaso s senfom in žemljico (kot lokalno varianto fast fooda), e to pa ne.

Ne vem no, v Ljubljani jo ponujajo, tudi ti jo lahko začneš prodajati v svojem kraju. Ni prepovedano.
BepaJoseph
# 19.07.2017 ob 15:01
Še ene par eksplozij bom na vzhodu in zahodu in turisti bodo sami drli k nam in mi bomo živeli lagodno do konca svojih dni, kot da smo v Dalmaciji....
kalamaris
# 18.07.2017 ob 12:47
A smo že prvi na svetu?
Kazalo