Podobe Slovenije
(3)
Vodja Mini teatra Robert Waltl v preobleki deželnega vladarja Kranjske je na grajskem dvorišču pokramljal z mičnima 'dvorjankama'. Foto: MMC RTV SLO
Vas zanima, kako so pred pol stoletja izdelovali kovance? Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Vladar Zigmund vabi na Grad

Dodaj v

Foto in video: Na Grad, v srednji vek!

MMC je obiskal srednjeveški dan 2009
27. september 2009 ob 12:31,
zadnji poseg: 27. september 2009 ob 13:39
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ljubljanski grad se je odel v srednjeveško podobo. Po grajskem dvorišču se ob spremljavi stare glasbe sprehajajo vitezi in pridno delajo rokodelci.

Desno spodaj si oglejte videoposnetek, v katerem vas deželni vladar Zigmund vabi na Grad.

Na Ljubljanskem gradu namreč poteka srednjeveški dan, ki je letos namenjen predvsem otrokom, saj bodo poleg glasbenih delavnic in koncertov tam ves dan potekale številne ustvarjalne delavnice.

Program za otroke pripravlja Kulturno umetniško društvo Sredina (KUD Sredina) v sodelovanju z Mini teatrom.

Polstenje, rezljanje, šivanje, ples ...
Otroci se bodo lahko udeležili delavnic polstenja z nepredeno volno, rezljanja, kraljičinih plesnih delavnic, šivanja nakita, oblikovanja bakra in preizkusili svoje spretnosti v paževski šoli. Obiskovalci si lahko ogledajo tudi pravo srednjeveško tržnico, na kateri domači obrtniki ponujajo svoje izdelke in prikazujejo njihovo izdelavo.

Na srednjeveškem dnevu 2009 se bo predstavilo tudi več umetnikov, med drugimi priznani ansambel za staro glasbo Minstrel iz Zagreba, glasbena skupina Gallus Consort iz Trsta, plesna skupina Celestina, ki se ukvarja s plesi preteklih obdobij, predvsem 16.-17. stoletja, in mojster igranja na stara glasbila Janez Jocif iz Škofje Loke ter Ljoba Jenče, ki bosta poleg koncerta izvedla tudi delavnico za otroke in mladostnike.

Otroci kot Petrus iz Makalonce
Rdeča nit letošnje prireditve se navezuje na znamenito pravljico Makalonca Frana Saleškega Finžgarja in glavnega junaka Petrusa.

Tako kot v pravljici Makalonca Petrus premaguje težave in se jekli, bodo tudi otroci na srednjeveškem dnevu ob pomoči mentorjev na delavnicah širili svoje znanje o srednjem veku, se učili različnih spretnosti in sodelovali v umetniškem ustvarjanju.

Obiskali smo odprtje srednjeveškega dne in v fotografski objektiv ujeli srednjeveški utrip na Ljubljanskem gradu. Nekaj utrinkov si oglejte v fotogaleriji.

Alenka Klun
Prijavi napako
Komentarji
kmetozar
# 28.09.2009 ob 12:45
Prav zanima me, kakšno opravo si je nadel župan.

Sicer pa čestitke fotografu oz. cenzorju, ki se je uspešno ognil nagnusnemu prizidku v grajskem atriju. :)
blackbambi
# 27.09.2009 ob 14:22
Škoda, da je tako malo reklame za takšne prireditve, bi si z veseljem kakšno šla ogledat.

9-8, heh, dober komentar.
9-8
# 27.09.2009 ob 13:00
Po grajskem dvorišču se ob spremljavi stare glasbe sprehajajo vitezi in pridno delajo rokodelci.

Po slovenskem avtocestnem pasu se ob spremljavi moderne glasbe in modernih superšportnih vozil vozijo bogatuni in pridno delajo delavci na rokodelski način.
Kazalo