Podobe Slovenije
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 10 glasov Ocenite to novico!
Jurčičev pohod
Jurčičevega pohoda se je udeležilo okoli 5.500 ljudi. Foto: Jože Žura
VIDEO
Po Jurčičevi poti 6000 po...

Dodaj v

Foto in video: Peš od Višnje Gore do Muljave, vmes pa rešite še Jurčičev kviz

Pohod letos poteka že 24.
4. marec 2017 ob 10:27,
zadnji poseg: 4. marec 2017 ob 15:00
Višnja Gora - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

V srednjeveški Višnji Gori so se pohodniki že zjutraj podali na tradicionalni 24. pohod po Jurčičevi poti, ki je letos posvečen 150-letnici izida Kozlovske sodbe v Višnji Gori.

15 kilometrov dolg pohod se je začel v starem mestnem jedru Višnje Gore. Prvi del poti poteka mimo razvalin starega gradu in Zavrtač na Polževo, ki je s 650 metri nadmorske višine najvišja točka pohoda. Nato pot vodi le še navzdol po razgibani dolenjski pokrajini z bogato naravno in kulturno dediščino, iz katere je naš prvi romanopisec Josip Jurčič črpal navdih za ustvarjanje.

Pohod je okoli 5.500 pohodnikov sklenilo na Jurčičevi domačiji na Muljavi, kjer so pohodnikom in obiskovalcem pripravili bogat kulturni in zabavni program. Tisti z malo več energije so pot lahko podaljšali do vasi Krka in si ogledali Krško jamo ter poslopje stare šole, ki jo je obiskoval Josip Jurčič.

Letošnji pohod je sicer poteka v znamenju 150-letnice izida Jurčičeve Kozlovske sodbe v Višnji Gori, zato bo še bolj literarno obarvan kot običajno. Vodja programa Maja Lampret je pred samo prireditvijo pojasnila: "Pohodniki bodo na startu pohoda v Višnji Gori na občinski stojnici dobili kviz z navodili. Po poti si bodo nato z informativnimi tablami lahko pomagali pri reševanju. Na koncu pa za pravilno rešeno geslo dobijo praktično nagrado."

Za otroke so pripravili tri brezplačne ure Jurčičevih pravljic s karikaturistom, na ogled je tudi razstava likovnih del o Jurčičevi poti, predstavili pa so še najnovejši že enajsti prevod Kozlovske sodbe v Višnji Gori, in sicer v madžarski jezik.

Jože Žura, Radio Slovenija
Jurčičev pohod
Jurčičev pohod
Jurčičev pohod
Jurčičev pohod
Jurčičev pohod
Jurčičev pohod
Jurčičev pohod
Jurčičev pohod
Prijavi napako
Komentarji
Kucelj
# 04.03.2017 ob 14:01
Pohvala organizatorjem in vsem sodelujočim! Odličen uvod v pomladanske izlete. Hvala JJ (Josip Jurčič, da ne bo pomote).
Comando 2
# 04.03.2017 ob 14:43
Letos sicer nisem utegni, je pa zelo lep in ne pretežak pohod. Sploh če je vreme ugodno
shambala
# 05.03.2017 ob 18:56
Dobr, pri organizaciji avtobusnih prevozov bo treba drugo leto narest mal reda, ker tkole kot je blo letos ni za nikamor... Lih tolk, da se ni blo treba stepst za plac na busu.
S parimi striki bi naredl vrsto, pa bi biu prec red...
galoper
# 04.03.2017 ob 15:43
Krenimo še s kolesi na pot ob obeležjih sv.Martina, saj je znanilec nastanka vina, ki ga mnogo spijejo.
Kazalo