Podobe Slovenije
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 43 glasov Ocenite to novico!
Vsaka gozdna vila je preproste trikotne zasnove. Osnovna konstrukcija je narejena iz smrekovih špirovcev, obitih z macesnovim opažem. Streha je zaščitena z imitacijo skodel iz macesnovega lesa. Tlorisna površina znotraj je približno 2,5 krat 2,5 m in dovoljuje dve samostojni ležišči, ki ju lahko združimo. Notranjost objekta je preprosta in v kombinaciji z lesom daje topel občutek domačnosti. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Iz Velike Zake, tako rekoč s praga vaše gozdne vile, se lahko odpravite na sprehod okrog Blejskega jezera. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Jutranja meglica v objemu gozda. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun

Dodaj v

Glamurozno kampiranje po slovensko: v objemu gozdnih vil na Bledu

Cene prenočitev se gibajo od 40 evrov naprej
18. september 2012 ob 12:35,
zadnji poseg: 18. september 2012 ob 12:37
Bled/Ljubljana - MMC RTV SLO

Vam je "v teoriji" všeč zamisel kampiranja in preživljanja dopusta v naravi, malo manj privlačno pa se vam zdi pakiranje kupov opreme, postavljanje šotora in zabijanje klinov, spanje na trdih tleh in budnica z jutranjim soncem?

Od lani je tudi v Sloveniji na voljo izbira za tiste, ki se navdušujejo nad "glampingom" (v angleščini okrajšano za "glamorous camping"). Po razlagi na Wikipedii sodeč gre za "vse bolj razširjen svetovni fenomen, ki združuje kampiranje z razkošjem bivanja doma ali v hotelu".

Ali bolj preprosto povedano: uživate lahko v naravi, a brez iskanja primernega prostora za kampiranje, prenašanja opreme ter postavljanja in razstavljanja šotora (tista prekleta vreča je na koncu vedno premajhna!).

Ekološka vasica Gozdnih vil
V Campingu Bled v Veliki Zaki ob Blejskem jezeru, ki deluje pod okriljem Save Turizma, so tako rekoč sredi gozda, malce stran od osrednjega kampa, v sodelovanju s podjetjem Jelovica na podlagi idejne zasnove arhitekturnega biroja Soba (pohvalno, da gre v celoti za slovenski projekt) postavili ekološko vasico Gozdnih vil, serijo prikupnih lesenih hišk, v katerih sta po dve ležišči s posteljnino in prostorom za shranjevanje prtljage.

Pred vsako hiško sta postavljena dva ležalnika z mizico in tendo, ki ščiti pred soncem in tudi pred kakšno dežno kapljo. Lahko si privoščite tudi vročo kopel v zunanji kadi z ogrevanjem na drva, postavljeni tik ob hiški. Vsaka izmed vil ima možnost najema lastne kopalnice, ki je v kakih sto metrov oddaljenem kompleksu in je resnično razkošna; tudi kak boljši hotel se je ne bi sramoval. (Ugotovitev, da bi se boljši hoteli lahko pogosto sramovali svojih kopalnic, se tu ponuja kar sama od sebe).

Zakaj "ekološka" vas? Hiške so izdelane iz ekološkega neobdelanega macesnovega lesa in krite z macesnovimi skodlami. Tudi postelji v notranjosti sta opremljeni z žimnicami in posteljnino iz naravnih materialov. Gozdne vile so dobro izolirane, lahko tudi ogrevane, zato so primerne za bivanje v vseh letnih časih.

Za pare, družine, večje družbe ...
Če sta par, ki si želi zasebnosti, so torej gozdne vile odlična izbira, primerne pa so tudi za družinski dopust, saj lahko na primer najamete dve sosednji hiški. Na Bledu so si zamislili tudi različne tematske pakete: tu so "vikend paket za prijateljice z astrologinjo", pa "vikend oddih za moške družbe z ribolovom", "seksi vikend paket", "romantični paket za zaljubljene", "fitnes paket" ...

Seveda je za vsakega izmed njih treba odšteti različne vsote denarja, saj je ponudba različna: osnovna cena najema hiške (od 40 evrov naprej) se konkretno zviša že z naročilom dostave obrokov.

Smislu kampiranja zadoščeno
Med (pre)kratkim bivanjem v eni izmed gozdnih vil nam jo je zagodlo vreme: padal je dež. In to ni bil kak poletni naliv, ampak je krepko deževalo ves dan in noč. Prav to se je izkazalo za pravzaprav edino pomanjkljivost male vile, saj je napušč premajhen, da bi lahko kljub dežju, a ob toplih temperaturah, sedeli na prostem, prej omenjena tenda pa ne zdrži obilnih padavin.

Nekateri najbolj zagrizeni "kamperji" (zadnja leta se med morda ne ravno zagrizene, a vse bolj izkušene prištevamo tudi sami, zato nam vse velike radosti in male tegobe, povezane s takšnimi počitnicami, niso tuje) so sicer izrazili dvom o pristnosti izkušnje, pri kateri je že prej poskrbljeno za vse udobje, saj naj to ne bi bilo "tisto pravo kampiranje".

A tudi v gozdnih vilah lahko bivamo čisto tako kot v šotoru - med našim obiskom smo opazovali druge goste, večinoma iz tujine, ki so si na kuhalnikih pripravljali obroke, zunaj sušili oblačila in večino časa preživljali na prostem - prav to pa naj bi bil tudi smisel kampiranja, kajne?

Kmalu boste na naših straneh lahko brali tudi o štajerski različici "glampinga": v Kampu Terme Ptuj so poleti predstavili zanimivo novost - možnost bivanja v osmih velikih vinskih sodih, ki so uvod v projekt Vinske vasi. Ta se vsebinsko navezuje na bogato rimsko dediščino in tradicijo ptujskega vinarstva.

Alenka Klun, fotografije v galeriji: Sava Hotels & Resorts
Prijavi napako
Komentarji
podjetnik
# 18.09.2012 ob 16:50
@whitwice
Če isti članek objavijo vsako leto že par let zapored, je to sramota za tako veliko medijsko hišo kot je RTV.

Če pa gre za plačan članek pa naj zraven napišejo, da gre za oglasno sporočilo.
wolfie42
# 19.09.2012 ob 14:43
...gozdna vila je preproste trikotne zasnove...

HM, sem pa mislil, da so gozdne vile bolj simpatična bajeslovna bitja....
Jožef Beujs +
# 18.09.2012 ob 18:56
Točno to, moralo bi biti pripisano da je oglasno sporočilo! Tako kot vsak drugi članek o Hrvaški, ki jih skoz dajete na prvo stran. Nacionalna televizija, ki zavaja narod..
aaa
# 19.09.2012 ob 07:22
mmc odkriva toplo vodo. Tako glamurozno zadevščino dobiš naprimer v Žabljaku pod Durmitorjem za 12 EUR na noč. Le da ji tam ne rečejo glamurozna.
pingvini slo
# 18.09.2012 ob 16:56
Glamurozno kampiranje
15 najdražjih jedi na svetu
itd

pa sem že mislil da je kriza...
Breathe
# 19.09.2012 ob 09:30
Simpatična stvar, samo že v malo večjem šotoru imaš več prostora...
whitwice
# 18.09.2012 ob 14:53
Kaj bereta ce vaju ne zanima? In komentirata?
Men je pa kul prebrat clanek ki ne kritizira, jamra vsepovprek in zanicuje vse kar je dobrega pri nas. Ocitno so se vedno produktivni ljudje z dobrimi idejami.
Moram pa zato brat neke usrane komentarje od zafrustrirancev.
paganinis
# 18.09.2012 ob 14:46
ma vsak let isto ,zaston reklama
Jožef Beujs +
# 18.09.2012 ob 12:56
Pa dobro no ta glamping, 5 let že forsirate, kaj je novega?
slaya
# 22.04.2016 ob 11:55
<img src="http://shrani.si/f/30/A3/1c7pWyLj/t
ito-odkad-nema-joe-lopo.png">
KavonB
# 25.05.2014 ob 07:53
Točno takih lesenih hišk imajo v Dolenjskih toplicah približno 20, stojijo pa tudi že več kot 20 let! Torej nič novega (na podlagi idejne zasnove arhitekturnega biroja Soba (pohvalno, da gre v celoti za slovenski projekt) postavili ekološko vasico Gozdnih vil), je idejo kopirana prav iz Dolenjskih toplic. Novinar bi si lahko vsaj malo pozanimal kaj in kako v Sloveniji! Upam, da bo kakšen komentator iz Dol. toplic še kaj več napisal. Je pa res, da je to v Dolenjskih toplicah postavljeno za mlajše, mladino, ... torej v povezavi za mlajše, kot počitniški mladinski tabor, kamp, ....
volkun
# 25.11.2012 ob 12:47
zelo bolan in neslovenski naslov za slovenski izletniški cilj......
kaj pa vam je!?
leia
# 30.09.2012 ob 09:05
To mi je pa res ena boljših idej... enostavno, lepo, za slovensko dušo - biti preprosto v naravi.... luštkano po domače
galoper
# 19.09.2012 ob 10:17
"Glamurozno..."
Fej in fuj takšno spakedrano napihovanje reklame nesmisla. Kampirajo ljudje, ki iščejo stik z naravo, vendar ne v brezidejnem vsiljevanju nekih tehničnih dosežkov.
cebelica.maja
# 19.09.2012 ob 09:40
Lušna stvarca, prvič vidim (pa tudi če je bilo že 22x objavljeno na RTV) in mi je zelo interesantno. Predvsem za kakšen podaljšan vikend s kolesi, da ne potrebuješ šotora s sabo vozit.
Drugače pa, tudi Ljubljanski grad stoji že kar nekaj let, pa še vedno se najde članek o njem - a to bi tudi morali ukiniti? Če gre za plačano reklamo, potem je pa stvar inšpekcije, ker zakonodaja točno določa, da mora v tem primeru biti zabeleženo, da gre za PR članek.
malidelnicar
# 18.09.2012 ob 20:19
Odlično! tudi izvedba izgleda, da je kvalitetna. Še enkrat čestitke - rabimo kvaliteten turizem. To je prava pot.
Kazalo