Podobe Slovenije
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 15 glasov Ocenite to novico!
Hotel Bernardin
Tukajšnje gospodarstvo si želi, da bi Hotel Bernardin ostal v domači lasti, da ga ne bi razprodali po delih. Foto: BoBo
VIDEO
40 let hotelov Bernardin

Dodaj v

Hoteli Bernardin zdržali štiri desetletja. Kako pa naprej?

Potrebovali bi dobrega stateškega lastnika
10. januar 2017 ob 14:50
Portorož - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija, STA

V Portorožu so pripravili slovesnost ob 40-letnici družbe Hoteli Bernardin. Ob cerkvici pred Piranom je leta 1976 zraslo pravo turistično mesto, največje v takratni Jugoslaviji.

Tudi danes so Hoteli Bernardin pomembno turistično podjetje in eden največjih kongresnih centrov v tem delu Evrope.

Hoteli Bernardin so pomembni za slovenski turizem - navsezadnje imajo dolgo tradicijo, imajo potencial, veliko znanja in ne glede na vse so tudi ugledna blagovna znamka. Gre za veliko hotelsko hišo s 1600 sobami v šestih hotelih na treh lokacijah - v Portorožu, Strunjanu in Izoli.
Usoda hotela je zato zelo pomembna. O viziji hotela je zbranim na slovesnosti, ki se je je udeležilo ogromno ljudi, spregovoril predsednik uprave Andrej Prebil.

Premier Miro Cerar se je opravičil v zadnjem trenutku, prišel pa je gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Kakšna bo prihodnost hotela?
Javnost seveda zelo zanimajo vprašanja, povezana s prihodnostjo hotela. Večinski lastnik NFD Staneta Valanta je v stečaju, usoda njegovega celotnega imperija je negotova, torej tudi usoda Hotelov Bernardin. Hotel bi z boljšim lastnikom, z dobrim strateškim lastnikom, ki ga ne bi oviral in dušil, bil lahko ostal v ponos vsem.

Pred 40 leti je bila gradnja objekta ena od največjih investicij v turizem v takratni Jugoslaviji. Hoteli Bernardin so bili velika zgodba, že od začetka zavita v tančico skrivnosti. Namreč takratno podjetje Emona je za gradnjo pridobilo 10 milijonov ameriških dolarjev posojila. Ljudje so ugibali, ali hotel gradijo Američani in zakaj. Res pa je, da je država potrebovala devize in je takrat računala, da bodo Bernardin obiskovali vojaki iz bližnjega Natovega oporišča Aviano v Italiji.

Vendar iz tega ni bilo noč oziroma le bore malo, takoj zatem so se začele finančne težave hotela, kajti posojilo je bilo treba vrniti, in to v devizah. In te finančne težave se nadaljujejo še vse do danes. Tukajšnje gospodarstvo si želi, da bi hotel ostal v domači lasti, da ga ne bi razprodali po delih, ampak da bi se ta ambiciozna turistična zgodba, ki je bila zastavljena v sedemdesetih letih, nadaljevala še naprej.

Lani z 1,7 milijona evrov dobička
Za Hoteli Bernardin je sicer uspešno leto, saj so presegli vse kazalnike poslovanja. V letu 2016 je portoroška družba tako dosegla poslovne prihodke od prodaje storitev v višini 27,54 milijona evrov, kar je tri odstotke več od načrtovanega ter sedem odstotkov več kot leto prej. Družba je imela tudi rast prenočitev in 1,7 milijona evrov dobička. Obenem napoveduje skorajšnji dogovor z bankami upnicami o reprogramiranju dolgov, kar bo omogočilo sprostitev naložb.

V Hotelih Bernardin v letih 2017 in 2018 predvidevajo večja vlaganja v hotelsko infrastrukturo. Načrtujejo prenovo sob v Grand hotelu Bernardin, hotelu Histrion in prenovo bazenskega kompleksa Lagune Bernardin Morski Park. Večji del obnov bodo izvedli v času nižje zasedenosti hotelov, s čimer bo negativen učinek na prihodke od prodaje manjši. Letos kljub temu načrtujejo, da bodo presegli tako lansko število prenočitev kot tudi skupne poslovne prihodke od prodaje.

T. H., Elen Batista Štader/TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
PačNekdo
# 10.01.2017 ob 15:15
Tukajšnje gospodarstvo si želi, da bi ta hotel ostal v domači lasti, da ga ne bi razprodali po delih, ampak da bi se ta ambiciozna zgodba turistična zgodba, ki je bila zastavljena v 70. letih, še naprej lahko nadaljevala.

Se popolnoma strinjam, poslovni model iz 70ih let je prav gotovo še vedno aktualen v letu 2017 in prav gotovo prava pot za naprej.

#sarkazem (za vse brez sakrazem-detektorja)
lordstandish
# 10.01.2017 ob 15:10
ko bo narod dojel da je državno lastništvo, nacionalni interes, družbeno, javno, v resnici interes strank ki vladajo (narod pri nas pač hoče da sta to 25let lds=Smc in sd) da podelijo čimveč sebi in našim bo hotel da se najde privatni lastnik (domač ali tuj) ki bo gemblal s svojim denarjem in ne "našim,javnim,družbenim" denarjem.
privatniku verjetno ne bo plačal par milijonov da bo potem firmo zaprl
theone
# 10.01.2017 ob 15:14
40let državnega lastništva nad turizmom in hotele bernardin in savo smo že 2krat podržavili, v njih zmetali milijone, družbi še vedno insolventni in v milijonskih dolgovih... osebni interes politike ali naroda? lds(smc) in sd priporočam da naj ostanejo v državni lasti še naslednjih 40let, le da bodo žepi naših fantov iz vrst smc in sd polni
politika je ogledalo ljudstva
Sussudio
# 10.01.2017 ob 15:57
Glavna da je "naše". Pa čeprav to pomeni da moramo vsakih par let zmetat par milijonov našega denarja za sanacijo, pa čeprav ob tem dobro živijo zgolj politično nastavljeni direktorji, politično nastavljena podjetja, ki posredujejo pri izvedbi raznoraznih del... navadni zaposleni pa na minimalni državni plači! Ampak glavno, da potem ploskamo akterjem vsega tega ki lagodno živijo z davkoplačevalskim denarjem.
ronzi
# 10.01.2017 ob 15:45
Namreč takratno podjetje Emona je za gradnjo pridobilo 10 milijonov ameriških dolarjev posojila. Ljudje so ugibali ali hotel gradijo Američani in zakaj. Res pa je, da je, da je država potrebovala devize in je takrat računala, da bodo Bernardin obiskovali vojak iz bližnjega Natovega oporišča Aviano v Italiji.
Vendar iz tega ni bilo noč oziroma le bore malo, takoj zatem so se začele finančne težave hotela, kajti posojilo je bilo treba vrniti, in to v devizah. In te finančne težave se nadaljujejo še vse do danes

Zako opevana juga v par stavkih....
Sussudio
# 10.01.2017 ob 16:03
Mi se pač ukvarjamo s tem kako nek hotel lahko zdrži (seveda z rednimi davkoplačevalskimi injekcijami). Potem pa gledamo kako lahko nekatere družine na zahodu (Hilton...) razpolagajo s hotelskimi imperiji z dobičkonosnimi nastavitvami po celem svetu in to brez davkoplačevalskega denarja. Ravno obratno, sami veliko prispevajo v državno blagajno preko davkov.
Ampak mi imamo očitno raje "naše" hotele ki so nam v breme. To da pa pri vseh milijonih izgube izgine še kak milijon na račun politkov (direktorji, nadzorni svetu, posredniki...) tudi to ne predstavlja problem. Samo da je hotel "naš".
Janezski
# 10.01.2017 ob 15:25
Se sploh ne bi čudil, če bodo te hotele pokupili Albanci.
NLB je moj
# 10.01.2017 ob 20:51
In imperij Valanta bodo rešili z davkoplačevalskim denarjem?
Sussudio
# 10.01.2017 ob 19:56
bobodobo
ti predlagam da si oglelastniško strukturo NFD-ja.

bernr
ti predlagam da si ogledaš letna poročila podjetja Hilton Worldwide.
To da pri nas vse državno živi z državnimi injekcijami še ne pomeni da vsako veliko zasebno podjetje v tujini preživi na isti način. Po tvoji logiki sodeč potem vse živi na račun države. Če zasebna podjetja živijo na račun državnih pomoči od kod potem sploh denar državi? Po tvoji logiki namreč stotisoče delavcev zaposlenih v teh ogromnih privatnih korporacijah prejema plačo na račun države, njihovi davki in prispevki so pa zgolj vračanje dela denarja ki ga država vlaga v podjetje. Kje je torej potem realen sektor, ki plačuje davke, da se vse to vzdržuje?

Enostavno
prvi in razviti? A zato ker smo z ameriškimi krediti si postavili neobetaven hotel za katerega se še 40 let zatem odplačuje kredite?
Metrodusa
# 10.01.2017 ob 19:13
Nekaj je res. GH Bernardin je potreben temeljite osvežitve.
Ramus
# 10.01.2017 ob 15:23
Bernardin in Kempinski v Portorožu, je kot, da bi si Pehta dala gor swarovski uhane,...
RudeCorona
# 11.01.2017 ob 08:02
Hoteli Bernardin dobro poslujejo. Dolgovi, ki jih imajo, niso nastali iz dejavnosti turizma. Ravno nasprotno. Sava poravnava svoje dolgove s prihodki, ki jih ustvarja turizem. Zaradi tega Hoteli Bernardin zdaj že nekaj let niso vlagali v svojo infrastrukturo, kar se že opazi. Če bo šlo tako naprej, bodo morali kmalu odstraniti kakšno zvezdico s fasad njihovih hotelov.
Skippy
# 11.01.2017 ob 01:26
Itak, da ljudem še kar ne potegne, zakaj se tako borijo za državno lastništvo - da se pač lahko napajajo iz žepov davkoplačevalcev, ki to pač plačujejo. Davkoplačevalci itak nimajo nič od Sava hotelov ali tovarne WC papirja, iz njihovega žepa pa denar vseeno gre.
Gepard007
# 10.01.2017 ob 23:10
Stalno poslušamo isto zgodbo. Trenutni slovenski lastnik je nesposoben/krade zato moramo prodat tujcem...
malidelnicar
# 10.01.2017 ob 21:59
Upam, da nadaljujejo z uspešnim modelom, ki so ga postavili v 70ih. Devizna usmeritev je prava po mojem mnenju.
bobodobo
# 10.01.2017 ob 17:15
A kje piše, da so Hoteli Bernardin državni? In da smo jih kdaj dokalitalizirali? Piše, da je njihov lastnik NFD, d. d. - v stečaju... Dajte drugič, če komentirate, bolj natančno prebrat, no...
GDČ. MIČNA
# 10.01.2017 ob 22:24
Važn, da je prihodnost hotelov Bernardin bolj pomembna od prihodnosti nas...
bernr
# 10.01.2017 ob 17:37
Mislim da veliko gigantov po svetu in to kao uspešnih še kako dobiva injekcije davkoplačevalcev preko raznih subvencij, kreditov, itd. Ogromno ekonomij se napaja iz proračuna.
bjn
# 25.02.2017 ob 15:04
To stvar bi edino rešil gospod
Muammar Mohammed Abu Minyar Gaddafi
z dvema kamelama, tako kot dvorano na Bledu
avilest
# 12.01.2017 ob 08:22
S takšnimi škodljivci v vodstvu bo težko zdržal prihodnja 4 leta, ne pa 40!
Kdor se smeji "poslovnemu modelu iz 70 let" očitno nima pojma, kaj se sedaj dogaja. Tedanji model je bil vsaj nek poslovni model, dober ali manj dober. Lahko je pametovati iz Prekmurja (ali Ljubljane).
pozitivc
# 11.01.2017 ob 08:47
Prodat Hrvatom. Oni imajo znanje in izkušnje
Enostavno
# 10.01.2017 ob 18:38
Ob cerkvici pred Piranom je leta 1976 zraslo pravo turistično mesto, največje v takratni Jugoslaviji.

Da,da...Jugoslavija...Nekoč prvi in razviti...od kar ste pa v EU pa vse razprodali in uničili.
Jej,jej,jej...dobro so vas...dobro.
bernr
# 10.01.2017 ob 22:04
Sussudio

Jaz nisem rekel da vsi in nisem imel v mislih omenjenega podjetja.
Poglejmo primer kmetijstva, transporta, bančništva, itd.
Ogromno jih dela dobro ampak še vedno je dosti odvisnih od države neposredno še več pa posredno.
Komisar
# 10.01.2017 ob 15:18
"Res pa je, da je, da je država potrebovala devize in je takrat računala, da bodo Bernardin obiskovali vojaki iz bližnjega Natovega oporišča Aviano v Italiji."

Kako že to gre pri rusoljubih? "Prodajamo se satanističnim fašističnim neozionacističnem zločincem, da bodo uživali na naši zemljici! Jugoslavija naša, kje si!?"
Kazalo