Podobe Slovenije
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.9 od 14 glasov Ocenite to novico!
Idija, klekljanje
Idrija se poleg muzeja seveda ponaša tudi z znamenitimi čipkami. Foto: BoBo

Dodaj v

Idrija postala ena izmed evropskih destinacij odličnosti 2011

Muzej, čipke in laskavi naslov
1. oktober 2011 ob 17:31
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V Bruslju so 21 turističnim krajem iz vse Evrope pretekli teden podelili naslov evropska destinacija odličnosti 2011 na temo Turizem in oživljanje nepremične kulturne dediščine.

S projektom želi Evropska komisija spodbuditi modele za razvoj trajnostnega turizma po vsem EU-ju. Projekt temelji na državnih natečajih, ki potekajo vsako leto in na katerih se izbere turistična destinacija odličnosti za vsako sodelujočo državo.

Naslov je v Sloveniji letos pridobila Idrija, ki ponuja v zemljo zakopan muzej, v njem pa lahko obiskovalci občutijo, kakšno je bilo življenje v zlatih časih pridobivanja živega srebra. Muzej je del projekta, s katerim želijo spodbuditi turizem v Idriji in počastiti rudarsko zgodovino mesta. Pretvorba mesta v živi muzej je povečala ponudbo turističnih objektov in infrastrukture v tem očarljivem tradicionalnem slovenskem podeželskem mestecu, če bo vse po sreči, pa se bo idrijski rudnik že drugo leto uvrstil na Unescov seznam kulturne dediščine.

Poleg Idrije so naslove dobili še avstrijsko mesto Gmünd, belgijska občina Marche-en-Famenne, hrvaška konjerejska farma Pustara Višnjica, ciprska vasica Kalopanagiotis, češka pokrajina Slovacko, estonske graščine v narodnem parku Lahemaa, francosko mesto Roubaix, grška občina Delfi, madžarska pokrajina Mecsek, islandska občina Stykkisholmur, irska kolesarska pot The Great Western Greenway, italijanska vasica Montevecchio, latvijska vasica Ligatne in graščina Rokiškis, malteška vasica Gharb, nizozemska vasica Veenhuizen, poljsko mesto Žyrardow, portugalski naravni park Faial, španski ekopark Trasmiera ter turško okrožje Hamamönü.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
koksli
# 02.10.2011 ob 13:04
No saj, pri pozitivni novici 2 posta, pri raznih strankarskih budalaštinah pa na stotine...
Kapitan Kljuka
# 02.10.2011 ob 01:24
Edino pravilno, Idrija je zakon, zelo zanimiv kraj!
volkun
# 11.10.2011 ob 20:18
kaj pa je to , destinacija?????????????????????????????
??????????????????????????

ali ni pri nas uradni jezik slovenski!
carlespuyol
# 03.10.2011 ob 15:52
Eh kaj pa vem...za Idrce že, za okoliške vasi jo pa boli k*** to čudovito Idrijo. Polno obljub na koncu pa ves denar za kitajski marmor sredi mesta. Po vaseh se pa po takem asfaltu vozimo, da bi bilo bolje, če bi bil makadam. No saj povečini je še makadam. V primerjavi s sosednjimi občinami je Idrija poden zapomnite si.
Kazalo