Padna - stara istrska vas, kjer slavijo olje in bledež, kot tu rečejo blitvi. Zvonik cerkve naj bi vaščani zgradili s prodajo bledeža. Vas pa je zaznamovala tudi slikarja Božidarja Jakca, katerega starši so 14 let živeli v Padni. Danes je v vasi njegova galerija. Foto: Na lepše
Padna - stara istrska vas, kjer slavijo olje in bledež, kot tu rečejo blitvi. Zvonik cerkve naj bi vaščani zgradili s prodajo bledeža. Vas pa je zaznamovala tudi slikarja Božidarja Jakca, katerega starši so 14 let živeli v Padni. Danes je v vasi njegova galerija. Foto: Na lepše
Izgubljene kočevarske vasi - danes le še redki materialni ostanki spominjajo na 600-letno navzočnost nemške narodne skupine sredi slovenskega ozemlja. V oddaji Na lepše odkrivamo podobe nekdanjih kočevarskih vasi, krajine in prebivalcev, ki so stoletja sooblikovali Kočevsko. Foto: Mitja Ferenc

Kočevarske vasi so ena takšnih močnih in še ne razvpitih zgodb slovenskega turizma. Še posebej za sodobnega turista, ki mu je izziv spoznavati neznana brezpotja. Svojevrstno razkošje je namreč tipati po sledovih izginulih življenj nekdanjih Kočevarjev.

Izselitev kočevskih Nemcev, povojno propadanje vasi, rušenje sakralnih objektov, sledovi nekdaj zaprtega območja s posebnim režimom, kraški in gozdni teren Kočevskega roga - vse to so dobre turistične zgodbe.
Priporočamo vam, da odmaknjene vasi odkrivate s pomočjo mobilne aplikacije Slovenia's top 100, ki prikazuje izbor najzanimivejših turističnih znamenitosti Slovenije glede na obiskanost na spletnem portalu www.Slovenia.info. Gostu v Sloveniji omogoča, da v vsakem trenutku pogleda, katera turistična znamenitost je v njegovi bližini.

Vsaka od predstavljenih znamenitosti vsebuje visokoresolucijske fotografije, kontaktne podatke, prikaz na zemljevidu z možnostjo izrisa poti od točke, kjer je trenutno uporabnik, do same znamenitosti ter možnost vpogleda v lokalno turistično ponudbo. Aplikacija ima tudi naložene zemljevide, ki delujejo v načinu brez internetne povezave na poti, zanimive so tudi lokacije, ki niso med najbolj znanimi v Sloveniji.

Obiskal bo vseh 6.036 krajev
Aplikacijo preizkuša tudi Mitja Lavtar, ki se je odločil, da bo obiskal vseh 6.036 slovenskih krajev - kolikor jih je navedenih v Statističnem uradu Slovenije. Kot dokaz se fotografira s krajevno tablo, za njim pa je zdaj že več kot četrtina podviga. Ekipa oddaje Na lepše ga je srečala na Blokah.

V oddaji Na lepše bo prikazan tudi primer etablirane turistične vasi, istrske Padne. Vas v zavetju razgibanega Šavrinskega gričevja nosi neuraden naziv najlepše vasi v (slovenski) Istri. Skriva stara strnjena vaška jedra in hiše iz istrskega kamna. Vas je tudi pogosta izbira za turiste, ki pridejo na Obalo s križarkami. Predstavlja pa pravo nasprotje masovnemu turizmu in apartmajskim turističnim naseljem, s katerimi je posejana slovenska obala.