2,5-tonski Psoglavec, kot si ga je zamislil akademski kipar Zlatko Rudolf. Foto: Miha Pucelj
2,5-tonski Psoglavec, kot si ga je zamislil akademski kipar Zlatko Rudolf. Foto: Miha Pucelj
Psoglavski dnevi
Šedržanke (Sodražanke) skrbijo za ohranjanje lokalnih receptov. Foto: Miha Pucelj
Psoglavski dnevi
Minister za kmetijstvo Franc Bogovič se uči "obodarstva". Foto: Miha Pucelj
Psoglavski dnevi
Mojster Silvo Košmrlj, eden zadnjih "drakslerjev" (strugarjev). Foto: Miha Pucelj

Pred stoletji je po legendi Ribnica pogorela do tal. Ker Sodražani takrat še niso imeli kovinskih žebljev za gradnjo svojih hiš, Ribničani pa, so jih Sodražani odšli iskat na pogorišče. Z glavami v pepelu ali tik nad njim so bili videti kot psi, zato so jih jezni Ribničani krstili za psoglavce.

Beseda psoglavec (knjižno bi se mu reklo pasjeglavec) je stoletja veljala za zbadljivko, dokler se niso v Turističnem društvu Sodražica pred osmimi leti odločili, da bi lahko tudi neugodno tradicijo izkoristili, pravi predsednik Jože Levstek: "Ko smo iskali ime za ta tridnevni lokalni praznik, smo bili enotni, da naj sodraški psoglavci postanejo nekaj pozitivnega. In zdaj očitno tudi so."

Sodražani že 8 let organizirajo tradicionalne tridnevne psoglavske dneve, ki se vedno končajo prvo nedeljo v juliju. Takrat Sodražani pripravijo Tržni dan, v spomin na leto 1753, ko je Marija Terezija Sodražici podelila pravico do tržnega dne (sejma).

Včasih sejem enkrat tedensko, danes le še zaradi tradicije
Včasih so ga v Sodražici organizirali enkrat tedensko, saj so na njem menjali svoje lesene izdelke in kupovali hrano ter druge nujne reči. Danes te potrebe ni več, zato je moderni tržni dan namenjen predvsem ohranjanju tradicije.

Bistvo tržnega dneva je postala predstavitev starih obrti, ki izvirajo iz krajev okrog Sodražice. Mojstri podnarstva, sodarstva, pletarstva, zobotrebčarstva, žličarstva, posodarstva in mnogo drugih obrti vam na svojih etnoloških stojnicah pokažejo (in seveda tudi prodajo) svoje lesene izdelke. Čeprav so spretne roke že davno zamenjali stroji, obrtniki na tržnem dnevu še vedno radi pokažejo, kako so rešeta, lonce, žlice in ostale izdelke iz lesa izdelovali »na roke«. Letos, če boste dovolj hitri, lahko tudi sami poskusite, kako se pletejo košare in vitre – pod budnimi očesi sodraških mojstric.

Sodražani se znajo zabavati
Psoglavski dnevi, na katerih je bil letos slavnostni govornik Franc Bogovič, pa seveda niso zgolj etnološko-kulturni spomin na preteklost. Psoglavci se znajo tudi zabavati, na Tržnem dnevu vsako leto igra domačin Franc Mihelič, pretežno zabavi pa je namenjena petkova psoglavska noč. Letos je bila namenjena 1. Festivalu domačih viž in smeha, na katerem se je pomerilo 15 narodno-zabavnih ansamblov. Zmagovalci po izboru strokovne žirije so postali Zdomarji, po mnenju občinstva pa Ribniški pušeljc.

Od vseh treh dni pa je veliko domačinom k srcu najbolj prirasel sobotni Večer na vasi. Sodražani vsako leto prav za ta večer pripravijo posebno dramsko uprizoritev, s katero se prav tako spomnijo življenja na trgu v preteklosti. Da se ne bi druženje prehitro končalo, pa po navadi poskrbi Tamburaški orkester Sodražica.

Ali kot bi rekli Psoglavci: "Lajtašne ste verjetnu že zamudl', pridte pa drugu lajtu. Lajamo že, grizemo pa že dolgu ne več."

Besedilo: Tadej Košmrlj
Foto: Miha Pucelj