Podobe Slovenije
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 12 glasov Ocenite to novico!
Ljubljana
Doba bivanja v Ljubljani se zadnja leta podaljšuje, v nekaterih hoteli pa se višajo tudi cene. Foto: BoBo
Turisti v Ljubljani
Hotelirji še več turistov pričakujejo v avgustu, čeprav so že zdaj zmogljivosti v povprečju skoraj 90-odstotno zasedene. Foto: BoBo

Dodaj v

Ljubljanski hotelirji zadovoljni s poletno sezono, a vrhunec šele prihaja

Med gosti prevladujejo Italijani
29. julij 2017 ob 13:49
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ljubljanski hoteli so bili julija zasedeni 89-odstotno, kar je več kot julija lani, ko so bili zasedeni 83-odstotno, poroča Turistično informacijski center (Tic).

Po statistiki Tica, ki zajema 80 odstotkov nastanitev v Ljubljani, v strukturi gostov še vedno prevladujejo Italijani, ki v povprečju ostanejo 1,8 noči, prav toliko kot Nemci. Sledijo jim Angleži, ki v prestolnici ostanejo v povprečju 2,3 noči, gostje iz azijskih držav s 2,1 nočitvami, Srbi in Hrvati s po 1,7 nočitvami ter obiskovalci iz ZDA s 2,2 nočitvami v Ljubljani.

V Hotelu Slon julija in avgusta predvidevajo okoli 93-odstotno zasedenost, kar je približno toliko kot lani, medtem ko so cene za približno 15 odstotkov kot lani. Potrdili so, da imajo tako za tekoči mesec kot avgust ogromno rezervacij, veliko dela imajo tudi z zavrnitvami, zlasti skupin, saj ima Ljubljana, kot so navedli, "trenutno premalo zmogljivosti".

Gostje, med katerimi je največ Italijanov, Američanov, Nemcev, Britancev in Francozov, za zdaj ostajajo za nekaj več kot dva dni, doba bivanja gostov v Hotelu Slon pa se zadnja leta po njihovi oceni podaljšuje.

Še večjo zasedenost pričakujejo avgusta
Po zelo uspešnem juniju pa je padec rezervacij v začetku julija kazal na slabšo zasedenost sob v Hotelu Park, a se je ta skozi mesec "občutno dvignila", je za STA pojasnila direktorica hotela Urša Malovrh in dodala, da so imeli 25. julija 75-odstotno zasedenost, kar je več kot lani. Tako kot v Hotelu Slon pa so tudi cene v Hotelu Park letos višje.

Se pa še boljše zasedenosti nadejajo v prihodnjem mesecu. "Avgust bo seveda po pričakovanjih in napovedih boljši mesec, saj imamo že v tem trenutku zapolnjenih 76 odstotkov zmogljivosti," je napovedala Malovrhova. Takrat pričakujejo tudi, da bo povprečna doba bivanja dve polni prenočitvi, medtem ko je zdaj pri 1,9 noči.

Prvo mesto v Hotelu Park zasedajo gostje iz Italije, vse več pa je tudi španskih in francoskih turistov, ki hkrati bivajo tudi dlje kot drugi gosti. Odlično so zastopani gostje iz Avstralije, Velike Britanije, Belgije in nekdanje Jugoslavije. V letošnji sezoni je veliko tudi Indijcev, k čemur po njihovem prepričanju pripomore to, da imajo v hotelu indijsko kuhinjo.

Brez večjih presenečenj
Z zasedenostjo so zadovoljni tudi v Austria Trend Hotelu in hotelih Union, ki pod svojim okriljem združuje GH Union, GH Union Business, Hotel Lev in Central Hotel.

"Zadovoljni smo z zasedenostjo v poletnih mesecih, povpraševanje prihaja večinoma od individualnih gostov. V primerjavi z lanskimi rezultati ne pričakujemo nobenih presenečenj," so sporočili iz hotelov Union. Austria Trend Hotel ima 97-odstotno zasedenost sob, medtem ko je bila lani 90,5-odstotna. Gostje pri njih ostanejo v povprečju 1,7 dneva.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
Celjan27
# 29.07.2017 ob 16:15
@jabovko96:

Ljubljana mrtva avgusta?? Kdaj pa si bil nazadnje v Ljubljani? Leta 1996?

Edino v Ljubljani se kaj dogaja, praktično vsak večer, drugje (govorim recimo za Celje, ki ga poznam) je pa poraz na polni črti. Ljubljančani so pod Zokijem res vzljubili svoje mesto, medtem ko Celjani raje ostajajo doma, kot pa da bi prišli (v sedaj kar lepo) urejen center.

To je bolj problem manjših mest - ker je veliko nasprotovanja dobrim idejam - recimo v mojem Žalcu je županu po velikem odporu domačinov odpreti pivsko funtano in kraj je popolnoma oživel. Vsak dan pripelje kakšen avtobus turistov.
Wasabi
# 30.07.2017 ob 01:19
Do turistov ne smeš biti oderuški, sicer pustiš slab vtis.

Slovenija pri veliki večini zahodnih turistov nikakor ne slovi, kot "oderuška" destinacija. Ne razumem pa, kaj bi ti sploh rad? Še spustil cene, da bomo privlačni in neoderuški do raznih moldavskih, ukrainskih turistov, ki bodo zapravili minimalno, kar se da? Mi bi morali bolj delati na butičnosti, raje manj gostov, pa tiste bolj bogate. Raznim Angležem, Skandinavcem, Avstralcem smo ja že prav smešno poceni. Še bolj smešna pa je naša turistična taksa, ki, če jo občina kasira v najvišjem dovoljenem znesku, znaša 1,265 EUR po osebi na noč. Veliko drugih občin ima to takso še cenejšo. To je ja neumnost na kvadrat. Namesto, da se bi zgledovali po Italjanih, Nizozemcih, Francozih, Nemcih... imamo mi to takso v rangu Bulgarije, Hrvaške, Romunije. Kot, če jim bomo kak EUR več pobrali, da zaradi tega ne bodo hoteli priti k nam? Lahko bi to takso zvišali, jo poenotili na ravni cele države, ali pa jo uvedli tako, da bi jo turisti plačali v % od zneska nastanitve, hkrati pa zapisali, da smo državljani Slovenije oproščeni plačila turistične takse. Že zdaj je v zakonu tako, da lahko občine same določijo, kdo je oproščen plačila te takse. Tako bi Slovencem ostalo malenkost več, tujci bi v naš proračun namaknili nekaj več, hkrati pa bi še spodbujali, da bi Slovenci morda na račun tega pogosteje kakšen dan počitnic preživeli doma. A res mislite, da se Anglež sekira, a je taksa 1 EUR ali pa 3 EUR, če že, ko bo popil prvo pivo, bo že dobil nazaj ta denar;) Easy money pobran od tujcev, direktni priliv v našo malho. A tisti, ki obožujete Rim, tja ne bi šli, zato ker ste prebrali, da morate plačati 4 EUR takse? Seveda ne. Jaz še v življenju nisem odpovedal obiska kakšnega mesta zato, ker se mi bi taksa zdela predraga. Pač če moraš plačati, plačaš. Jaz bi tudi raje videl, da je kak avstrijski tunel v privatnem upravljanju 5, namesto 10 EUR, pa kaj naj zdaj, če želim peljati skozi, bom plačal pač 10EUR. Če bom hotel spati v Berlinu, bom plačal pač toliko, kot se tam plačuje. Naša država raje pobira našim podjetnikom, kot da bi pobirala od tujcev. Butalistan na sedmo, vam povem! Slovenija Slovencem volk.
1a34
# 29.07.2017 ob 14:35
Ko ljudje izbirajo kraj potovanja, so, poleg naravnih čudes, prva ideja, ki jim pade na pamet, prestolnice držav.

Tisti pač, ki so v 60., 70. in 80. letih potovali po svetu - najbolj po prestolnicah - se želijo v tem globalnem razmahu turizma pofočkati tudi v relativno novejših prestolnicah držav, ki so jih morda pred desetletji spregledali (morda zato, ker še niso bile prestolnice).

Tak razmah turizma nas lahko veseli, in dobro je, da jih, ko so turisti pri nas (kamorkoli že pridejo), turistične zveze in pisarne na državnem nivoju v posameznih mestih usmerijo tudi v druge kraje (če že ne ostanejo pri njih dalj časa kar je seveda za njih primarno) - ker sodelovanje v skladu z Nashevo teorijo poveča korist vsem.

Najbolj zanesljiv indikator, da so bili turisti zadovoljni, pa je, če se (večkrat) vračajo, tako da bi bilo dobro kdaj pa kdaj v številkah - glede na to da ima MMC dobre statistike - predstaviti tudi ta kazalnik, ki je za strategijo in analizo turizma oz. tega segmenta naše družbe pomemben na dolgi rok.
frakcija
# 29.07.2017 ob 16:05
Glede povečanega števila gostov v Ljubljani gre največja zasluga temu da smo postali del EU, šengna in marketing. Ne si delati utvar o Jankoviću. Janković je mojster kreditov in postavljanja muslimanskih mošej.
Celjan27
# 30.07.2017 ob 19:41
@rubin:

Moja kolegica dela (redno) kot natakarica v centru LJ (slascicarna). Poleti imajo zaradi turistov tako polno, da res pridno dela - placa: med 1.500 in 1.700 eur neto. Na dan pa dobi se med 40-50 eur tringelda.
rubin
# 30.07.2017 ob 07:28
Super, bo moj znanec natakar mel višjo plačo (beri miloščino)... Aja, ne, izplen gre izključno hotelirjem in gostincem v rit...
rubin
# 31.07.2017 ob 05:48
@seven, haha, keri Kekec. S plačilom komaj preživi pa bo odprl hotel... To je kretenizem kapitalizma, nov hotel bo odprl kdor ima že polno rit vsega in je podedoval (ali nakradel s tajkunskimi krediti), ne pa kdor dejansko nekaj dela in fila bogatašu rit
el kondor prevc
# 31.07.2017 ob 16:51
Bravo Zoki!

In kakšna bi naj bile točno njegove zasluge, da se po Ljubljani prav zaradi njega šeta vedno več turistov? Sigurno ne zaradi novih tlakovcev in fasad po centru mesta. Potem imajo tudi Bled, Postojna, gorske/zdraviliške/obmorske občine tudi neverjetno sposobne župane, saj tam prav tako iz leta v leto podirajo rekorde. Ljubljana ima to srečo, da je pač največje in glavno mesto v Sloveniji, poleg tega pa ima edino omembe vredno letališče v Sloveniji (1,5 milijona potnikov na leto).
el kondor prevc
# 31.07.2017 ob 16:45
Bravo Zoki!

Ja, ja. Tudi na Dunaj, Berlin, Benetke, Budimpešto, Paris, London, Dubrovnik, Rim... turisti prihajajo zaradi sposobnih županov. Daj ne sanjaj. Župan nima nič pri tem. Pač pa informacije preko interneta, družabnih omrežij, šengen, nizkocenovniki, nove letalske linije z Brnikom, vedno več ljudi potuje itd.
seven7
# 30.07.2017 ob 15:04
@rubin

Notmalno da se natakarju ne bo poznalo. On je tam da dela in to za denar za katerega se je zmenil na razgovoru in za katerega ima pogodbo.

Dobiček pa je čisto normalno da gre lastniku.

Če mu kaj ne paše lahko odpre svoj hotel.
itak
# 30.07.2017 ob 10:01
Kaj vec pa ponujajo za te visje cene?
jabovko96
# 29.07.2017 ob 15:02
Slovenija ima glede na svoj potencial premalo turistične ponudbe. Do turistov ne smeš biti oderuški, sicer pustiš slab vtis. A če jim ponudiš malo širšo ponudbo po ugodnih cenah, bodo rade volje pustili več denarja za več doživetij.
Tako pa je v ljubljani komaj dovolj normalnih gostinjskih obratov (ne tistih hiper fensi), redko kaj je odprto po polnoči, nočno in kulturno dogajanje je porazno, namesto, da bi se organiziralo kakšne dejavnosti in koncerte, turistom ne ostane drugega, kot gledati ulične umetnike, ki povečini niti niso slovenci.
Zunaj ljubljane pa samo bled in postojna. Nobene promocije kulinarike, turističnih kmetij in tematskih parkov, ki so res na nivoju, vinorodnih dežel, tnpja in slovenskih gora, prekmurja z bogato zgodovino, kolpa in bela krajina... Poleg tega bi se lahko vložilo v še kakšno novo stvar, ki bi privabljala obiskovalce.
Večina slovencev gre avgusta na morje, ljubljana je mrtva, delajo v glavnem mladi preko servisa. Zavedajoč se dejstev, da ljubljana vse bolj postaja turistično mesto, bo poleti treba več truda in dela vlagati v to panogo, tako kot se hrvati pripravijo na "sezono" , bi se morali tudi mi.
seven7
# 30.07.2017 ob 15:21
Plače bi še bilo potrebno znižat saj je ravno delovna sila največji strošek.
jurica
# 29.07.2017 ob 14:34
Bravo Zoki!
Kazalo