Podobe Slovenije
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 38 glasov Ocenite to novico!
Herbal glamping na Ljubnem sestavlja deset šotorov z vsem razkošjem hotelske sobe, savna, biobazen, center dobrega počutja in konferenčna soba. Foto: Charming
Tomaža in Janeza Bratovža ste v zadnjih sezonah lahko redno ujeli tudi na Odprti kuhni. Foto: Osebni arhiv Tomaža Bratovža
Glampingu se je zdaj pridružila še restavracija Herbal. Foto: Tomaž Bratovž
Poletna idila glampinga Herbal. Foto: Charming

Dodaj v

Ljubno dobilo vrhunsko restavracijo - za štedilnikom sin Janeza Bratovža

Restavracija Herbal deluje v sklopu glamping resorta
20. februar 2017 ob 06:28
Ljubno - MMC RTV SLO

Na Ljubnem ob Savinji je svoja vrata odprla restavracija Herbal, ki deluje v sklopu luksuznega Herbal glampinga. V njej bo kuhalnico vihtel Tomaž Bratovž, sin kulinarične avtoritete Janeza Bratovža.

Mlajši Bratovž, ki je do zdaj pomagal očetu v njegovi ljubljanski restavraciji JB, sicer pa je v zadnjem času kuharske veščine brusil tudi pri največjih tujih mojstrih, kot je baskovski težkokategornik Juan Mari Arzak, se bo tako prvič preizkusil še na svojem.

Lokacija na Ljubnem s svojo idilično naravo in okoliškimi gozdovi vsekakor ponuja dovolj tako navdiha kot svežih surovin, tako da Bratovž že ustvarja lokalno obarvane krožnike, restavracijo pa bo vodil pod budnim očetovim očesom.

Restavracija je bila sicer do zdaj odprta zgolj za goste glampinga z desetimi nadstandardnimi šotori, ki ga vodi Herbalov idejni vodja Iztok Podkrižnik, zdaj pa so vrata odprta tudi drugim dobrojedcem. Ob tem so bogato založili tudi vinsko karto in že napovedujejo tako zelo priljubljene tematske kulinarične večere z izbranimi slovenskimi vinarji.

Na Ljubnem se je v zadnjem času dobro jedlo že v družinskem Hotelu Planinka, o katerem smo že pisali, zdaj pa se je Planinki pridružil še Herbal, ki je tako okrepil kulinarično ponudbo zgornje Savinjske doline, kjer je najuspešnejšo turistično-kulinarično zgodbo do zdaj spisala Hiša Raduha.

Sledi krajši pogovor s Tomažem Bratovžem.


Glede na to, da restavracija deluje v sklopu glampinga, kakšen vpliv ima to na vas, na pripravo jedilnika? Če vprašam drugače: boste v njej lahko izrazili sebe ali bo treba vseeno delovati v okvirih neke začrtane "hotelske" ponudbe? Pa tudi - je cilj restavracije sploh pritegniti širše občinstvo ali se boste osredotočali na goste glampinga?
Gostje glampinga so seveda pomembni, k nam so do zdaj prihajali z drugačnim razlogom - zaradi narave, aktivnosti, dobrega počutja … Zdaj želimo zgodbo nadgraditi tudi v kulinarični smeri, da postanemo prepoznavni tudi po hrani in bi se gostje ustavili za kakšno noč pri nas tudi zaradi tega. Zato odločitev, da odpremo restavracijo za širšo občinstvo. Cilj restavracije je torej pritegniti širše občinstvo na kulinarično razvajanje v edinstvenem ambientu. Jedi bodo v večji meri pripravljene iz sestavin, ki jih bomo dobili od lokalnih pridelovalcev in kmetov, pri tem pa bomo uporabljali vsa zelišča in zelenjavo, ki jo pridelamo v samem resortu na zeliščnem in zelenjavnem vrtu. Pripravljal bom tudi lokalno značilne jedi, pripravljene po mojem navdihu ("sfrizirane" lokalne in slovenske jedi), pa tudi po očetovem.

Poznamo slog vašega očeta, kako pa bi opisali vašega?
Vsekakor se v moji kuhinji lahko opazi očetov slog, saj sem že od malega v kuhinji z njim, naučil me je veliko oziroma vse. Zdaj pa imam cilj in možnost to znanje razvijati naprej in samostojno kreirati svoje jedi ter izoblikovati čisto svoj slog.

V zadnjem času ste bili tudi na praksi v tujini, kako se delo pri denimo Arzaku razlikuje od dela pri JB-ju?
Arzak je bila velika izkušnja, ki jo zelo cenim, ampak je zelo drugačna kot JB, v Španiji je veliko več obiska in ljudi v kuhinji, tako da je težje spoznati kuhinjo kot celoto, v JB-ju pa je ekipa bolj celostna in si med oddelki veliko pomagajo.

Ljubno je precej odmaknjeno od glavne slovenske transverzale, kako in s čim pritegniti obiskovalce?
Že samo zaradi zraka in pogleda na okoliše planote je dovolj, da je obisk obvezen. Poleg tega ima zgornja Savinjska dolina veliko možnosti, da postane pomembna turistična lokacija, vsi poznajo Logarsko dolino, na poti do tja smo tudi mi. Dolgoročno pa si želimo ustvariti restavracijo, kjer bodo gostje vedeli, kaj tu dobijo, in nas s tem namenom obiščejo. Naše ime želimo ponesti tudi izven slovenskih meja.

Boste pri pripravi menija iskali navdih v okolici, v lokalnih surovinah in lokalnih jedeh ali prinašate na Ljubno čisto svoj slog?
Ljubno je polno odličnih surovin in pridelkov, tako da bo meni temeljil na okolici in seveda na domačem vrtu.

K. S.
false
Prijavi napako
Komentarji
channa
# 20.02.2017 ob 10:52
Zgleda vrhunsko!
Jezersko
# 20.02.2017 ob 09:39
Raj!
sandi97
# 20.02.2017 ob 16:43
Lastnik glampinga ima ideje in vizijo... poleg navedenega pa vlaga v razvoj Savinjskega turizma... še več takšnih z kapitalom in pogumom rabimo, da se enkrat premakne vse na boljše.
vnk
# 20.02.2017 ob 15:46
Yanez, potem pa kar prijavi...
JackAce
# 20.02.2017 ob 11:58
Lepo lepo, ni kaj!
pici.poki
# 20.02.2017 ob 21:48
Bil not. Na teh slikah zgleda super, ko si tam - nič posebnega. Za 320 EUR na noč z zajtrkom kar prehuda cena za to, kar nudi...
Extreme
# 20.02.2017 ob 19:05
Yanez in jeneseri sta pa precej fouš :)
por
# 20.02.2017 ob 22:49
@Yanez

V ZK ni podatkov o uporabnih ali gradbenih dovoljenjih, zgolj lastništva, služnosti, hipoteke in posebne koristi oseb na nepremičnini...
bim--bam-bom
# 23.02.2017 ob 10:00
Če bi Slovenec nekje v tujini ob morju videl podoben kompleks, bi rekel, da je raj na zemlji. Ker je to sredi zelene Slovenije, se nam ne zdi nič posebnega, oz. se nam zdi lepo, ampak redkokdo pa bi odštel 320 EUR za en šotor.
Če se postavim v kožo enega Arabca ali morda Nizozemca, pa jim zna biti tole raj na zemlji.
pici.poki
# 21.02.2017 ob 09:49
frozen pingvin 2
Pejd si to pogledat. Teh nekaj 100 m2 kot v pravljici, čez ograjo pa kar nekaj...
GeorgeB
# 23.02.2017 ob 09:11
@frozen pingvin

naštej mi prosim teh full picerij na Bledu... Prosim, razsvetli me... :)

P.S.: pa da ne bo pomote... Bled še zdaleč ni neka kulinarična destinacija, niti ni turistični kraj z izdelanim konceptom, niti se blejski delavci v turizmu (z redkimi izjemami) še zdaleč ne znajo vesti gostoljubno in profesionalno...
Peroz
# 21.02.2017 ob 10:58
Na slikah je zelo lepo. Edino pri kuhinji upam, da se netalentiranost ne deduje.
aaa
# 23.02.2017 ob 10:52
@bim-bam-bom
Raj na zemlji je cela Slovenija. In nihče ne reče, da to ni lepo. Je pa (po slikah sodeč) daleč od nekega luksuznega resorta. Mize, stoli, par ležalnikov in ribnik ni ravno nek luksuz. Konec koncev ima moj sosed tako zrihtano okoli bajte, pa je navaden mesar.
aaa
# 22.02.2017 ob 12:58
ja, za slovenclje je raj bled...ki je najbolj podoben kakemu ciganskemu naselju...ampak je pa ful picerij, pa parkiraš loh ob jezeru. in to je to kar slovencelj rabi.

Poznaš kak turističen kraj na svetu kjer ne bi bilo ful picerij?
celtic1888
# 21.02.2017 ob 16:25
Glamping, haha. Dan materinščine je.

Cene pretirane, sicer pa lepo in z okusom. Ni ga čez skrivljen klin in mrzlo pivce.
frozen pingvin 2
# 21.02.2017 ob 09:19
pici.poki

ja, za slovenclje je raj bled...ki je najbolj podoben kakemu ciganskemu naselju...ampak je pa ful picerij, pa parkiraš loh ob jezeru. in to je to kar slovencelj rabi.
dejneseri
# 20.02.2017 ob 16:56
Jb, kuharska avtoriteta majes...
Yanez
# 20.02.2017 ob 14:22
Izključno zaradi prejetih minusov sem moj dvom šel preverit še v javno dostopne podatke na spletu, kar zemljiška knjiga zaenkrat še je.
Kar naj vas zanima, kaj notri piše. Predvsem tiste, ki minusarite...
Yanez
# 20.02.2017 ob 13:56
Dvomim, da imajo gradbeno dovoljenje...
Yanez
# 20.02.2017 ob 13:30
Zanimivo bi bilo vprašanje, kako je kaj z upravnimi dovoljenji. Praviloma so podobni objekti po Sloveniji črne gradnje.
Na tem področju zakonodaja pač ne dohiteva trendov. Včasih pa kdo to dejstvo res tudi izkoristi...
Kazalo