Podobe Slovenije
Eden izmed starih kozolcev, ki ga je Šentrupert odkupil za svoj muzej. Foto: Občina Šentrupert
Primer obnavljanja kozolca. Foto: Občina Šentrupert

Dodaj v

Na Dolenjskem raste prvi muzej kozolcev na svetu

Občina Šentrupert med najbolj zelenimi
2. julij 2012 ob 11:25
Šentrupert - MMC RTV SLO

V Sloveniji, natančneje v občini Šentrupert na Dolenjskem, nastaja prvi muzej na prostem s kozolci na svetu. Edinstveni muzej bo predstavljalo 19 obnovljenih starih kozolcev.

Prvi vpogled v nastajajočo znamenitost bodo v sredo dobili predstavniki sedme sile, ko jim bo župan Šentruperta Rupert Gole kot nosilec projekta predstavil muzej, njegov namen, način postavitve in dejavnosti, ki se bodo izvajale, vse od iger, porok, koncertov, modnih revij in prenočitev na kozolcu.

Novinarji bodo lahko tudi videli, kako je tesanje s tradicionalnimi, starimi orodji potekalo včasih. Predstavitev bo izvajal tudi še zadnji živeči skupinovodja, ki je delal z znanim tesarjem Jankom Gregorčičem, izdelovalcem najlepšega slovenskega kozolca - Simončičevega toplarja, ki je edini kozolec s statusom kulturnega spomenika državnega pomena. Na malici bo tudi direktorica Centra za razvoj Litija Aleksandra Gradišek.

V muzeju bo zastopanih vseh šest tipov kozolcev, trije enojni (enojni, enojni s plaščem, enojni vzporedni) in trije dvojni (nizki, kozolec na kozla in toplar). Najstarejši kozolec v muzeju izhaja iz leta 1795 in ima zdaj 217 let.

Eko Šentrupert
Kozolcev v tako različnih oblikah in tako številnih, kot jih poznamo v Sloveniji, ne poznajo nikjer na svetu - tako je kozolec posebnost v svetovnem merilu. V zadnjih desetih letih je samo na Dolenjskem propadlo kar 15 odstotkov kozolcev, 35 odstotkov jih je v izredno slabem stanju in jim grozi skorajšnji propad. Gre predvsem za lesene kozolce.

Denar za izvedbo posameznih delov projekta občina črpa iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Lokalne akcijske skupine Dolenjske in Bele krajine ter iz lastnih sredstev.

Občina Šentrupert je med najbolj okoljsko ozaveščenimi in energetsko učinkovitimi, kar potrjujejo številna priznanja. Tako je občina Šentrupert v projektu Zlati kamen letos prejela nagrado kot druga razvojno najprodornejša občina v Sloveniji. Lani je prejela priznanje za najbolj inovativno občino v Sloveniji.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Gravesen
# 02.07.2012 ob 11:56
"Otroc! Kva pa delate gor na kozoucu!?
"Nč kej tazga, fukkamo!..."
"No dobro, samo da nauste kuril!"
Mushroom
# 02.07.2012 ob 11:47
Lepo, vse lepote Slovenije je potrebno zaščitit in negovat, res premalo cenimo svojo dediščino.
In še mimogrede, ko so že ravno pri kozolcih, kako hudičevo praktična zadeva so, za kaj vse so uporabni praktično nima meja.

Ko vidim pa kakšno prelepo Savinjsko dolino in kakšen pravi kozolec, pa moram reči da ni podobnega kraja na svetu, prava lepota in unikatnost (pa nisem iz Savinjske doline), da nebo pomote, niti slučajno ne zanemarjam ostale Slovenije.

Se mogoče kdo spomni katera je bila tista reklama na RTV pred kakšnimi 10-20 leti, posneta v Savinjski dolini?

Že pred dnevi sem rekel, ko je prišel na seznam UNESCA rudnik živega srebra v Idriji, da na ta seznam spada še večina Slovenije!
jodlzi
# 02.07.2012 ob 13:53
@Mushroom: tisto je bila Logarska dolina...

sicer pa vsa čast g. Goletu ter ekipi, pa ne samo za ta projekt. Šentrupert je bil pred 10 leti podrtija od vasi, čez 10 let pa bo verjetno najbolj napreden kraj v Sloveniji.
cheyenne
# 02.07.2012 ob 12:50
super novica! ko ste o načrtih za ta park kozolcev prvč poročali pred nekaj leti, sem mislil da gre še za en visokoleteč projekt, ki bo slej kot prej pozabljen. ampak sem se na srečo motil.
kozolci so res enkratna unikatna dedščina slovenije, ki bi jo bilo treba bolj ceniti. če bi bili npr. kozolci dediščina avstrije, bi imeli verjetno v vsakem majhnem selu muzejsko urejen kakšen kozolec. (no, sej nekaj kozolcev avstrijci celo imajo, na področjih kjer so včasih živeli slovenci)
Rdeči valjar
# 02.07.2012 ob 16:49
Super novica! Takšne stvari je za pohvalit!
Benji
# 03.07.2012 ob 00:08
http://www.youtube.com/watch?v=mluKmCj_X
Xw
Benji
# 03.07.2012 ob 00:08
A mislite tole reklamo?
pingvini slo
# 02.07.2012 ob 13:01
juvanc je že moker...
Tadejstein
# 29.07.2012 ob 22:23
@severna zvezda

Zanimivo; v drugih drzavah ... - množina
Michelangelo,Giotto,Da Vinci, Firenze,Rim,Pariz,itd,itd,itd.... - mesta, umrtniki iz zgolj dveh držav
pingvini slo
# 03.07.2012 ob 23:54
hm, milenko še dvojine ne zna uporabljat, ker naštel je vsega dve državi.....
severna zvezda
# 04.07.2012 ob 10:01
V Sloveniji, natančneje v občini Šentrupert na Dolenjskem, nastaja prvi muzej na prostem s kozolci na svetu.

................. drugače ste pa ''bistri'' ............ kje drugje pa še obstajajo kozolci, a? ..... so unikum v svetu, zato je vendar logično, da gre za ''prvi muzej s kozolci na svetu'' ...........
severna zvezda
# 04.07.2012 ob 09:59
hm, milenko še dvojine ne zna uporabljat, ker naštel je vsega dve državi.....

..................... LOL, naštel je mesta, ne pa države ali, po tvoje, državi :))
janez666
# 02.07.2012 ob 17:09
od lapa kozouc hahaha
Milenko
# 03.07.2012 ob 11:12
Zanimivo; v drugih drzavah ... Michelangelo,Giotto,Da Vinci, Firenze,Rim,Pariz,itd,itd,itd....tukaj pa najvec kar je...so KOZOLCI! heheheheehe
Kazalo