Podobe Slovenije
(7)
V vodnjak na svetilniku so se učenci spustili s pomočjo piranskih gasilcev. Foto: Televizija Slovenija

Piranski svetilnik in njegov "čudežni" vodnjak

Obisk učencev z gasilci
7. april 2018 ob 18:33
Piran - MMC RTV SLO

Dopoldne je svoja vrata odprl svetilnik v Piranu. Na posebni misiji so se na piranski Punti zbrali učenci osnovnih šol in gasilci, da bi skupaj pokukali v globino skrivnostnega vodnjaka na svetilniku.

Biser, ki ga je po zaslugi Društva prijateljev Pirana v zadnjih šestih letih obiskalo 6.000 ljudi, se nam je danes razkril prav do globin.

"Brez teh spomenikov Pirana ne bi bilo," pravi Tončka Senčar iz omenjenega društva. "Z gasilci smo se dogovorili za akcijo, na svetilniku je vodnjak, o katerem krožijo različne govorice, pa smo si rekli, da gremo danes do dna!"

Kot je povedala Daniela Paliaga iz združenja "Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini", po ljudskem izročilu v tem vodnjaku voda nikdar ni presahnila, starejši Pirančani pa se spominjajo, kako so v 70. letih, ko je nekoč zmanjkalo pitne vode, odšli z vedri do svetilnika.

"Vedno ko pridem, je tu neka posebna energija. Ta prostor je nekaj posebnega v Piranu," pravi domačin Igor Štibilj.

Več pa v spodnjem prispevku Karin Sabadin.

VIDEO
Piranski svetilnik in njegov skrivnostni vodnjak
K. S.
Prijavi napako
Komentarji
presenečen
# 07.04.2018 ob 18:55
Vodnjak na Prvomajskem trgu je največji v Sloveniji in na Jadranu in ne pušča..

Jože Drešar z Restavratorskega centra RS je dejal, da so pred petimi leti obnavljali prvomajski vodnjak, ki je največji v Sloveniji in tudi na Jadranu. V njem je običajno vedno kakšnih 450 kubičnih metrov vode (zdaj je je nekoliko manj). Vodnjak, ki so ga zgradili leta 1776 po hudi suši, je večji del vkopan pod zemljo, gladina vode v njem sega do višine tal ob vodnjaku. Zunanje stene so kamnite, kamni so povezani z apnenim vezivom, notranja stena pa je skoraj povsem zalikana z apneno malto. In to tako kakovostno, da v ometu ni nobene razpoke, tako voda nikjer ne uhaja. Tudi morje ne prodira vanj, čeprav je dno nekje na višini morske gladine ali še nekoliko nižje. Vrhnji del vodnjaka je obložen z belim kirmenjakom. Med vrhnjim tlakom in vodnim hramom je skoraj meter debela plast mivke, pod njo pa še skoraj 20 centimetrov rečnega peska. V vseh letih se je umazalo samo 20 centimetrov mivke, ki so jo ob zadnji prenovi v celoti zamenjali. Več..
rooster
# 08.04.2018 ob 09:53
Slovenci s Piranom in istro imamo bolj malo. Vse so tam naredili Italijani.

Potemtakem imajo Hrvati s svojo obalo še manj.
Slo_v_k
# 08.04.2018 ob 08:10
potem pa izves da so bili vcasih bolje pripravljeni na suso kot danes...
sejnik
# 10.04.2018 ob 20:49
Tudi Italijani nimajo nič z Istro, vse so naredili neki ljudje, ki so že pomrli.
Hik
# 09.04.2018 ob 09:01
@rooster
Potemtakem imajo Hrvati s svojo obalo še manj.

Tudi če je res, se za razliko od tebe prav nič ne sekirajo zaradi tega. Sicer pa: manj od česa? A so pri njih Italijani in drugi gospodarji naredili vse (kot pravi Slavkoo za Piran) in še nekaj zraven?
heristalski166
# 07.04.2018 ob 21:36
bi bilo fajn če bi vedeli kej več o zgodovini slovenske obale, vemo zelo malo glede na to da v glavnem ni bila pod habsrburžani, po tem ključu vemo še manj o prekmurju, ki so sicer bili pod habsburžani a ne pod notranjo avstrijo
Slavkoo
# 08.04.2018 ob 08:34
Slovenci s Piranom in istro imamo bolj malo. Vse so tam naredili Italijani.
Kazalo