Župan Lendave pravi, da je Vinarium zgodba o uspehu, in to ne le lendavskega, temveč tudi slovenskega turizma. Foto: TIC Lendava
Župan Lendave pravi, da je Vinarium zgodba o uspehu, in to ne le lendavskega, temveč tudi slovenskega turizma. Foto: TIC Lendava
ribnica, suha roba
Sejmi suhe robe in lončarstva so se na območju Ribnice odvijali že v 16. stoletju. Foto: BoBo
Šuštarska nedelja prvič brez Peka

Ribniški semenj predstavlja vrhunec Ribniških dni, hkrati pa nadaljuje dolgo in bogato tradicijo suhe robe in lončarstva v Ribniški dolini. Prvi sejmi suhe robe in lončarstva so se na tem območju odvijali že v 16. stoletju, ko so imeli ribniški tržani s cesarskim dovoljenjem tedenske sejme kot posebno trško svoboščino.

Skozi stoletja so se sejmi selili v Sodražico, nato znova v Ribnico, od leta 1976 pa v Ribnici poteka vsakoletni sejem suhe robe in lončarstva.

Pestro tudi v Tržiču
Turistično društvo Tržič je organiziralo že 49. Šuštarsko nedeljo. Kljub propadu podjetja Peko se čevljarska tradicija v Tržiču ohranja, za kar skrbijo tudi številni obrtniki, ki bodo na današnjem sejmu ponudili svoje izdelke.

Osrednji poudarek Šuštarske nedelje je sejem, ki je bil vsa leta tesno povezan s čevljarstvom in domačo čevljarsko tradicijo. "Zadnjih nekaj let, ko Peko že ni bil več v dobri kondiciji, smo Šuštarsko nedeljo usmerili v praznik vseh slovenskih čevljarjev. Da bi na ta dan prišli v Tržič, predstavili in po ugodnih cenah ponudili svoje izdelke," je pojasnil predsednik Turističnega društva Tržič Peter Miklič.

"Tradicionalni tržiški sejem pa ni samo prodaja izdelkov, je dan veselja, sproščenosti in zabave," je dodal Miklič. Prireditev vsako leto obišče od 10.000 do 20.000 ljudi, zbrane pa bo letos nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor.

Novost sejma z bogatim spremljevalnim programom pa je letos plezanje na mlaj. "Povezuje se z dogodkom iz 19. stoletja, ko so Francozi v Tržiču postavili mlaj, ga namazali z mastjo in milom ter izzivali domačine, ki nobenemu ni uspelo splezati do vrha. Mi mlaja sicer ne bomo namazali, obeta pa se zanimivo tekmovanje, kdo bo najhitreje splezal na vrh," še dodaja Miklič.

V Lendavi festival Vinarium
V okviru festivala Vinarium so v Lendavi proslavili prvo obletnico od postavitve razglednega stolpa Vinarium, ki ga je v zadnjem letu obiskalo že več kot 90.000 obiskovalcev. Dogajanje se je začelo ob 15. uri s slovesnostjo pred stolpom, sledil pa je zabavni program s skupino Kontrabant.

Vinarium je najvišji razgledni stolp v Sloveniji, visok 53 metrov in pol, omogoča pa pogled na štiri države - Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo. Župan občine Lendava Anton Balažek je dejal, da je razgledni stolp Lendavo še čvrsteje postavil na turistični zemljevid tega dela Evrope, hkrati pa omogoča tudi predstavitev drugih slovenskih zanimivosti.

Šuštarska nedelja prvič brez Peka