Podobe Slovenije
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 40 glasov Ocenite to novico!
Bled, Blejsko jezero
"V zadnjih treh letih je število gostov in nočitev poraslo za praktično 50 odstotkov. Srečujemo se z res neverjetnim porastom in, roko na srce, smo temu komaj kos," je povedal v. d. direktorja Turizma Bled Matjaž Berčon. Foto: BoBo
Parkirišče
Pločevina je ujezila Bohinjce. Foto: BoBo
Jezero, senca
Prijetna senca ob jezerski gladini je v teh vročih dneh kot nalašč, zato gorenjska turistična bisera pokata po šivih. Foto: BoBo

Dodaj v

(Pre)polni Bled: "Pridite raje jeseni!" Bohinj: "Tudi doma ne parkirate na zelenici!"

Apel enodnevnim obiskovalcem
9. avgust 2017 ob 18:38
Bled/Bohinj - MMC RTV SLO, STA

Letošnji množični turistični obisk na Bledu in v Bohinju povzroča nemalo težav, ki so povezane predvsem z gnečo na cestah in nepravilnim parkiranjem.

V Bohinju turiste in obiskovalce pozivajo k upoštevanju pravil ter razmišljajo o dvigu cene parkiranja in kazni. Na Bledu pa apelirajo na enodnevne obiskovalce, naj tja morda raje pridejo jeseni.

Bled v teh dneh poka po šivih. "V zadnjih treh letih je število gostov in nočitev poraslo za praktično 50 odstotkov. Srečujemo se z res neverjetnim porastom in, roko na srce, smo temu komaj kos," je povedal v. d. direktorja Turizma Bled Matjaž Berčon.

Nemalokrat se zgodi, da so čakalne dobe od avtoceste do Bleda daljše od pol ure. "Zato zlasti na dnevne, slovenske obiskovalce apeliramo, da se morda v teh poletnih mesecih izognejo Bledu in si ga za svojo destinacijo izberejo jeseni, pozimi ali spomladi, ko ni takšne gneče. So pa seveda vedno dobrodošli," je izpostavil Berčon.

Na Bledu se je sicer v zadnjih letih močno povečalo število stacionarnih gostov, saj so ob skokovitem porastu turizma v Sloveniji dobili več kot 1500 postelj v zasebnih nastanitvah, nekaj tudi v segmentu Airbnb-ja.

S porastom števila gostov se na Bledu pojavlja tudi več kršitev na področju splošne prometne varnosti, parkirnih režimov in črnega kampiranja.

Zaostriti želijo prihod z avtomobili
V Bohinju pa jih najbolj motijo vozila, ki so še posebej ob jezeru parkirana vsepovsod.

Bohinjski župan Franc Kramar bo občinskemu svetu predlagal, naj sprejme ukrepe, s katerimi bodo v prihodnje zaostrili prihod v Bohinj z osebnimi vozili. Takšna ukrepa sta lahko precejšen dvig cen parkiranja, ki je ob jezeru trenutno 1,5 evra na uro, in dvig kazni za napačno parkiranje, ki znaša 80 evrov.

"Naredil bom vse, da zaščitimo premoženje domačinov in okolje ter da omogočimo obiskovalcem, da ga doživljajo na neki normalni način - in ne tako kot sedaj," je izpostavil Kramar in pojasnil, da obiskovalci ne upoštevajo nobenih pravil. Tako je denimo brezplačno parkirišče, od koder do jezera pelje avtobus, na pol prazno, v Ukancu pa je zaparkirano vse, tudi poti in kmetijska zemljišča.

Gre za okolje, ki je varovano s posebnim zakonom o Triglavskem narodnem parku in Kramar je prepričan, da bi zanj morali skrbeti tudi država in okoljevarstveni nadzorniki, ki lahko napačno parkiranje sankcionirajo s kaznimi do 1000 evrov. Trenutno pa je vzpostavljanje reda prepuščeno občinskim redarjem in enemu policistu, zato je stanje neobvladljivo.

Tudi gostje morajo upoštevati pravila
"Prvo pravilo, ki se ga držimo v Bohinju, je, da nikogar ne želimo odgnati, ampak z uvajanjem ukrepov omogočiti vsem, da kakovostno in dobro doživijo to okolje. Seveda moramo najprej pomisliti na lokalno prebivalstvo, potem stacionarne goste in potem enodnevne, ki želijo posebej v vročih dneh obiskati jezero,"
je izpostavil tudi direktor Turizma Bohinj Klemen Langus.

Kot je poudaril, se morajo tudi gostje zavedati, da imajo nekatere obveznosti in da morajo upoštevati pravila. "Če doma ne parkiram na zelenici, ampak na parkirišču, moram tudi na dopustu ravnati tako in upoštevati pravila, ter če so parkirišča ob jezeru polna, parkirati na enem od parkirišč v dolini ter se do jezera pripeljati z javnim prevozom," je navedel kot primer.

Težave so tudi s kampiranjem na črno in kurjenjem ognja. V torek zjutraj so redarji tako na brezplačnem parkirišču, na katerem ni dovoljeno prenočevanje, našteli 40 avtodomov. "Nekateri mislijo, da je turistom vse dovoljeno, vendar, ko njihovo obnašanje preraste v vandalizem, je treba ukrepati, saj si tudi dobri gostje takšnega nereda ne želijo," je sklenil Kramar.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
webman
# 09.08.2017 ob 19:01
To je najbolj iskreno in uradno mnenje izglasovanih predstavnikov lokalnega prebivalstva. Ne delajmo si utvar, tam nismo dobrodošli. Tam je dobrodošel samo denar, mi pa najbolje da ostanemo doma.
samo.hladnik
# 09.08.2017 ob 18:46
Ta izjava je nezaslišana in kaže prezir do nas Slovencev. Kaj je ostalo od slogana svoji na svojem?
olidata
# 09.08.2017 ob 19:21
Pošljite na Bled denar, vi pa ostanite doma!
webman
# 09.08.2017 ob 18:54
Ne pridem niti jeseni, niti v kakšnem drugem času. Slovenija premore veliko lepih umirjenih koščkov narave, kjer se počutiš iskreno dobrodošlega.
lenoritis
# 09.08.2017 ob 18:54
Zato zlasti na dnevne, slovenske obiskovalce apeliramo, da se morda v teh poletnih mesecih izognejo Bledu si ga za svojo destinacijo izberejo jeseni, pozimi ali spomladi
Pozabili so nas povabit na kopanje na deževne dneve.
samo.hladnik
# 09.08.2017 ob 18:56
Pa naj se blejski turizem raje zgleduje po koroških jezerih - npr. Baškem, Vrbskem, Klopinskem. Tam se vidi, kako se dober gospodar s svojo skrbnostjo gre turizem.

Urejena kopališča, tako javna kot zasebna so povsod okoli jezera. Na Bledu pa je samo grajsko kopališče in Zaka, vse ostalo pa je neurejeno in dokaj zanemarjeno.

Narediti več kopališč, parkirišč in penzionov oz. hotelčkov, ne pa da je vsaka tretja hiša na Bledu zanemarjena.

Promet bi se dalo obvladovati z izgradnjo obvoznice in zmoglivejšim krožnim križiščem pri odcepu za Lesce. Izvorni greh zastojev tam je semafor, ki ob ustrezni rešitvi oz. izgranji še enega krožišča sploh ne bi bil potreben.
samo.hladnik
# 09.08.2017 ob 19:21
Bled ima fenomenalno lepo naravno kuliso in v glavnem socialistične hotele slabega gospodarja Sava turizem.

Da obstaja v bližini jezera nekaj tako zanemarjenega kot je npr. hotel Krim, je sramota za vso državo.
C1
# 09.08.2017 ob 19:21
Kakšna izjava vd direktorja. Strokovnost in stiki z javnostjo-porazno. A je kaj v šolo hodil? Za take izjave se stolček zamaje, če ne spodrine.
pazi_mina
# 09.08.2017 ob 19:19
Bled se obnasa kot bi tam pravkar posneli osmo sezono igre prestolov in deveto instalacijo vojne zvezd
Sorrento
# 09.08.2017 ob 19:10
Poletno plavanje do blejskega otoka in nazaj je eden izmed cukrčkov prebivanja v Sloveniji. Če nam bo kdo skušal to vzeti, bo sledil upor.

Upor Slovencev, ki celo leto plačujemo davke (dohodnina pri nas je kar huda!) in smo zdaj manj vredni kot sezonski tujci, ki na Bledu plačajo nekaj evrov za parking in kebap.
luckyss
# 09.08.2017 ob 19:33
Kaj zdaj pljuvate po predstavniku te "elitne destinacije" ?!
Gospod se je le malce nerodno izrazil...v bistvu je hotel povedati, da vsi tisti, ki bi želeli v ta raj, rajši ostanite doma, denar (minimalno po sto evrićev) pa nakažite njihovim občinskim ali turističnim veljakom...
Tao3
# 09.08.2017 ob 19:23
Bohinj: "Tudi doma ne parkirate na zelenici!"

Dajte raje več parkirišč uredit! Kaj jamrate. Sej vam folk kruh nosi.
jankoP
# 09.08.2017 ob 19:45
Njihov problem, ce v 50 letih niso sposobni naredit ceste po kateri ne bi delal guzve na Bledu, ce gres proti Bohinju. In njihov problem, ce nihce ne ve za parkirisce in avtobus. Ki itak najbrz vozi vsako tretjo uro.
Kreten.
samo.hladnik
# 09.08.2017 ob 19:29
Slovenija oz. njeno javno dobro, kar je tudi Blejsko jezero, je naša. In tudi v pravnem smislu imamo slovenski državljani vso pravico do uživanja v javnem dobru Republike Slovenije.

Blejci kot taki nimajo nobene zasluge, da je narave izoblikovala nekaj tako zelo lepega. So v glavnem slabi gospodarji, ki bi se res lahko zgledovali po turističnem gospodarstvu na primerljivih jezerih v Avstriji.

Ob primernih vlaganjih v infrastrukturo in nove turistične kapacitete, bi turistov lahko bilo tudi 3x več. In tako bi lahko Slovenci s turizmom na Bledu zaslužili še nekajkrat več, ob prenovah in namestitvah višjih kategorij tudi bistveno več po turistu.
ajvard
# 09.08.2017 ob 20:10
"Pridite raje jeseni!"

prišel bom natanko takrat, ko bom hotel.

to ni vaša lastnina. vbijte si že enkrat to v vašo "zarukano" glavo.

hvala!
webman
# 09.08.2017 ob 20:59
Komentatorje bi rad popravil, da ste napačno zapisali določena imena. Pravilno je Bl€d, po jezeru vozijo Pl€tn€.
bad brains
# 09.08.2017 ob 20:12
Gospod bi za tako izjavo sedajle že moral imeti knjižico v rokah.
Tomazzzinho
# 09.08.2017 ob 19:23
Še kazni naj zaračunavajo za lizanje sladoleda, bele štunfe namesto črnih ipd. Kot na Hvaru. Tiste cigane, ki lovijo ribe in delajo blato in uničujejo travo, pa blejci naravnost obožujejo. Folku zaplankanmu (Blejcem) ni pomoči.
paladin111
# 09.08.2017 ob 19:58
Na lep način so nam povedali v bistvu to: prosimo ne hodite na Bled in Bohinj, da ne motite naših (tujih) gostov (od katerih imamo veliko več $).
Yeru
# 09.08.2017 ob 21:30
Prosim vse dnevne migrant,e da se nehate vozit v službo v Ljubljano,ker nam delate samo gužvo po cestah in ste moteči za nas lokalce in turiste v Ljubljani. Študente bomo tudi nagnali ker nam zasedajo vse avtobuse in pijani zvečer bruhajo in lulajo po Ljubljani.... Turizem smo ljudje...
rudes
# 09.08.2017 ob 21:26
Destinacija, katera mi narekuje, kdaj naj pridem, me ne bo videla. Nikoli. Kot turist se sam odločam, kdaj in kam grem. Če nisem dobrodošel danes, me jutri ne bo.
zml
# 09.08.2017 ob 19:59
Dovolite kopanje po vsej obali blejskega jezera, razen tam, kjer je za prepoved nedvoumen jasen razlog. S temi novejšimi prepovedmi so se turisti še bolj zgostili na samo par uradnih plažah, tudi naval na parkirišča je tam neznosen. Odganjanje turistov je pa res prvovrstna rešitev :)
Sci-fi
# 09.08.2017 ob 19:21
Hahaha, pridemo naj, ok si oni tega zaželijo. Butale ...
Skippy
# 09.08.2017 ob 21:38
Še kazni naj zaračunavajo za lizanje sladoleda, bele štunfe namesto črnih ipd. Kot na Hvaru.

Saj že sedaj imajo kazni za vse mogoče neumnosti. Kako lahko računaš kazen za kopalke na otoku sredi vode, v kateri se plava in je javno dobro (torej od vseh nas), je mimo razuma. Da ne omenimo posedanja ob travi ...
ajvard
# 09.08.2017 ob 20:23
Zlasti pomembno je,da pamet ostane v rokah domačinov in ne birokratov.

a tako, da pletno lahko vozi le tisti, ki je potomec nekoga, ki je to počel že za časa Marije Terezije?
pa četudi je popoln aroganten hlod, ki turistov, za zasoljeno ceno, ne uspe niti vljudno pozdraviti?
scenic
# 09.08.2017 ob 19:59
"Tudi doma ne parkirate na zelenici!

Če ni drugje prostora tudi na zelenici.
Dejansko na vsako veselico katero grem,sem primoran parkirat na travi.
drg
# 09.08.2017 ob 21:40
Na Slovenskem smo mi gospodar! Na Bled bom šel, kadar se bo meni "sprdnilo"!
josh k.
# 09.08.2017 ob 21:00
Dajmo narod ta vikend vsi na Bled, pa vse za jest in pit prinest s sabo, še kavo v termosu. Tam pa samo napolnit smetnjake.
dr.Mockba
# 09.08.2017 ob 20:43
Bled in Bohinj sta Slovenska, se pravi sta prav tako moja kot od lokalcev. Če bo jeseni, pozimi in pomladi tudi 40 stopinj, se pridem ohladit z veseljem tudi takrat.
Namesto da jamrate, uredite infrastrukturo, uredite kopališča, izboljšajte turistično ponudbo in bo vse lepo.
hefe
# 09.08.2017 ob 22:08
Kje pa je zastonj parking in prevoz na Bohinju pa tudi ne vem. Kar pomeni dvoje - da je vrhunsko označen in je vse jasno kje in kam, pa še bus vozi non stop in ga me morš falit, ampak so ljudje nesramni pa tega ne izkoriščajo, ali je pa glih nasprotno...
SF-SN
# 09.08.2017 ob 21:24
@webman
To je najbolj iskreno in uradno mnenje izglasovanih predstavnikov lokalnega prebivalstva. Ne delajmo si utvar, tam nismo dobrodošli. Tam je dobrodošel samo denar, mi pa najbolje da ostanemo doma.

Brčon NI izvoljen, on je kar "nadžupan".
Je že v Postojni drek mešal, pa ga je Batagelj zjagal.
Sedaj pa na Bledu skrbi za svojo debelo rit.

Naprimer, njegov bratranec ali nek bližnji sorodnik ima "gradbeno družbo" Prestor z 3 najetimi bagri, ki je potem zraven pri vseh gradbenih projektih.
Cesta skozi Rečico bi morala biti končana že lani septembra, pa ševedno ni vse konec.
Da sploh ne govorim kako zanič plužijo, ko so dobili koncesijo za nevem koliko let.
Lopata bagerja pač ni enaka plugu kmetov, ki poznajo vsak ped območja, ki so ga plužili.
Smo imeli tako ozko spluženo, da je bilo komaj prostor za malo večji avto
cairns
# 09.08.2017 ob 20:57
Bohinjski župan Franc Kramar bo občinskemu svetu predlagal, naj sprejme ukrepe, s katerimi bodo v prihodnje zaostrili prihod v Bohinj z osebnimi vozili. Takšna ukrepa sta lahko precejšen dvig cen parkiranja, ki je ob jezeru trenutno 1,5 evra na uro, in dvig kazni za napačno parkiranje, ki znaša 80 evrov.

Bohinjski župan naj si najprej prebere kakšno evropsko uredbo, slovensko ustavo in nekaj zakonov ki urejajo to področje.

Kazen za napačno parkiranje je lahko le v višini ki jo predpisuje zakon in nič več. Tudi obiska ne more omejiti, ker je to v nasprotju z evropskimi uredbami, slovensko ustavo in zakoni.
Samo parkirnina mu ostane.
Na srečo je pravo tisto ki onemogoča takšne male lokalne diktatorje, ki mislijo da so vsemogočni. Podoben primer je bil na slovenski obali, ko so hoteli prepovedati dostop do morja na ''hotelskih'' plažah.

Ignorantio iuris nocet. (Kramat trkom po slovar press)
fiston
# 09.08.2017 ob 20:48
No ja, dobro da ni jezero premajhno, parkirišča se da urediti.
Je pa zanimivo, da šalabajzar poziva goste naj naj pridejo raje jeseni. Se spomnim, ko sem enkrat ponoči tam od Božiča pa čez novo leto pazil parkirplac pred hotelom Toplice, da ne bi kaj vlamljali v avtomobile.
No parkirnega prostora je že takrat manjkalo okoli hotela. Zjutraj so se vsi zaposleni pripeljali z avtomobili in parkirali najbližje hoteli kar se je dalo, gostje pa lahko tam bolj naprej parkirajo pa lahko hodijo.
Naj oni zaposleni v gostinstvu parkirajo zunaj, ali pridejo v službo z javnim prevozom, pa bo takoj precej več prostora za parkiranje.
krypto
# 09.08.2017 ob 20:41
Kramar nej pa preseli pol svojo picerijo pa parkiršče kam drugam, pa da ga vidmo heroja. Naj bo vzor, ne pa da njemu cekini cingljajo ostali pa ko vas šmirgla.
3010eur
# 09.08.2017 ob 20:15
Bled je bil Bled 30 let nazaj, ko je dihal normalno, spotano, srčno, kamorkoli si pogledal je igrala glasba, ljudje so plesali po ulicah, peli. Zdej je pa vse zaigrana prijaznost, trume Angležinj iz katerih lahko mogoče eno dobro sestaviš od desetih, vse okoli pa zaslužkarske hijene, ki ponujajo en dolgčas do drugega, leno vse do amena, še taksisti se bolj potrudijo ...

Aja, je pa res, da okoli hodijo redarji, ki so postali prava znamenitost Bleda. Pohvalno. Kar tako naprej. Še malo pa boste naredili iz kraja muzej mrtvih duš, kot je to storil Jankovič iz centra. Lastni vrt za sebe in nekaj stricev.
www
# 09.08.2017 ob 20:04
Ja, šli bi se turizem...samo brez turistov.
hefe
# 09.08.2017 ob 22:24
In da ne bom pametoval sem šel pogledat na bohinjsko spletno stran - vozni red avtobusa po občini, ki naj bi vozil od 1. julija do 31. avgusta je na dan 9.8. še v pripravi. Po sliki na spletni strani sem se tudi spomnil, da sem ta bus res že videl in da mi je en domačin rekel, da se mu zdi, davozi bolj na koledar k na uro.

In ja, na spletni strani so res označena brezplačna parkirišča, v naravi se morš pa kar potrudit, da jih najdeš. Pozicija vseh parkingov je pa itak tik ob avtobusnih postajališčih zgoraj omenejenega busa.....aja, ne, morš kolo s sabo pripeljat....

če ti v praksi nekaj ne deluje kot si si zamislil, je navadno to tvoj problem, ne problem tistega, ki naj bi yo uporabljal.
DAC
# 09.08.2017 ob 21:01
Mislim, sem sokiran. A si res nekdo lahko dovoli tako izjavo? Brez posledic? Neverjetno... Tovrstne izjave netijo in podzigajo, kar preberite gornje komentarje. Torej je Bled namenjen zgolj za tistih nekaj turistov, ki prespijo, kljub temu, da se tisoce gostov zamenja preko avtobusnih prevozov tujcev, od katerih nimamo nic, NIC! Bedaki, kljub temu pa se bom naslikal tam kadar mi pasalo, a je prav g. Direktor?
ajvard
# 09.08.2017 ob 20:17
"Prvo pravilo, ki se ga držimo v Bohinju, je, da nikogar ne želimo odgnati, ampak z uvajanjem ukrepov omogočiti vsem, da kakovostno in dobro doživijo to okolje. Seveda moramo najprej pomisliti na lokalno prebivalstvo, potem stacionarne goste in potem enodnevne, ki želijo posebej v vročih dneh obiskati jezero," je izpostavil tudi direktor Turizma Bohinj Klemen Langus.

ta "vrstni red" je protiustaven in nezakonit.

btw, Klemen, ko si še delal v MGL, si kdaj parkiral kar na Čopovi,tako da sedaj ne modruj.
Guztl
# 09.08.2017 ob 20:03
Ni panike, dobrodošli v Zgornjesavsko dolino od Mojstrane do Rateč kjer popoldan v trgovini ni za dobit mrzuga pira, pico na dom pa čakaš 1 uro :D
Turizem smo ljudje!
Glavn, da je poplava dobrih Čehinj, Špank in seveda vedno dobrodošlih sosed Italijank.. :)
webman
# 09.08.2017 ob 19:58
Sej ni izmišljen tisti vic, da so Gorenjcem dali v vzrejo krokodile, dobili pa martinčke...
svabo
# 09.08.2017 ob 18:56
haha ljubitelji traktorjev in zastav ne marajo traktoristev in zastavonoščcev........kam pljuješ Slovenija?
gre888
# 09.08.2017 ob 21:18
Ko bereš te rešitve naših veljakov ti gre kar na jok. Kot da smo prvi v taki situaciji. Poglejte malo izven svojih plank za rešitve. A je kaj čudnega, da moramo vse prodat, če pa ne znamo z ničemer upravljat. Vsi se grebejo za položaje noben pa nima pojma za kaj je nekam postavljen. Pridem na Bled se kopat novembra. Hvala. Ja v Bohinju je takrat v kopalkah čudovito. Dva meseca imate izkoristite ju
wowoo
# 09.08.2017 ob 20:22
Naslednji teden sem v Bohinju, več kot scanja po drevesih in v jezero od mene ne dobijo !!! Takšen kot je poziv/predlog župana, takšen je moj odgovor!!!
Fs
# 09.08.2017 ob 19:04
Bo treba malo manj promovirati.
ajvard
# 10.08.2017 ob 09:18
Moramo pa nujno omejiti promet enodnevnih gostov in tranzitni promet.

ko registriraš avto, plačaš za uporabo javnih cest. če se ti zahoče, se lahko tudi 100 x v dnevu zapelješ po Blejskih cestah. vsekakor pa vsakič, ko si želiš ogledati /zaplavati v tem javnem prostoru.

obvoznice Bled nima, ker se lokalci 20 let niso mogli dogovoriti o trasi.
hefe
# 09.08.2017 ob 22:04
"Vlaganje v infrastrukturo" je besedna zveza, ki jo tile nastavljenci seveda ne obvladajo.

V Bohinju bi Kramar itak še dihanje lufta zaračunal in seveda našel način, da gre to potem v njegov žep, da bi blo pa za razmislit o parkirni hiši in potem prevozu v stilu Pirana, to je pa višja matematika, kjer kratkoročno njemu nič ne kapne v žep.
rooster
# 09.08.2017 ob 21:22
Na Bledu, v Bohunju in TNP še premalo zaračunavajo parkirnino glede na svinjarijo, ki jo gosti pustijo za sabo.

kot je nekdo že rekel, pred bohinjem garazna hiša in potem turisti peš do jezera

ker je jezero čisto, neokrnjeno, alpski biser,... (vnesi dodatne marketing pridevnike)
webman
# 09.08.2017 ob 21:15
Blejci in Bohinjci bodo kmal začeli komentirat, samo še na pocen tarifo elektrike počakajmo.
WalterBronx
# 09.08.2017 ob 21:09
Zato zlasti na dnevne, slovenske obiskovalce apeliramo, da se morda v teh poletnih mesecih izognejo Bledu si ga za svojo destinacijo izberejo jeseni, pozimi ali spomladi

Z drugimi besedami, "Slovenec od**bi"

Ko človek bere te izjave si misli da gre za mondena središča na nivoju St. Moritza.
Kazalo