Podobe Slovenije

Poudarki

  • Prekmurje in Prlekija v turističnem pogledu ponujata veliko, predvsem pa se lahko pohvalita z odlično in za to območje tipično kulinariko
Prekmurska gibanica
Prekmurska gibanica, ki ima na ravni Evropske unije poseben certifikat; in sicer "zajamčena tradicionalna posebnost". Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Bukovniško jezero
Sprehajalne poti okrog Bukovniškega jezera Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Pustolovski park Bukovniško jezero
Pustolovski park Bukovniško jezero Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Kiparjenje
V delavnicah kiparjenja v Veržeju se lahko preizkusi prav vsa družina. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Bujta repa
Bujta repa - ena izmed značilnih prekmurskih jedi na žlico. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Bojan Firbas
Bojan Firbas: "Ob hruškovem soku in viljamovki se ljudje takoj nasmejijo. Zato jo pa ponudimo takoj ob prihodu, pa še vmes, med počitnikovanjem, da smeha nikoli ne zmanjka!" Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Spanje na seniku
Če ste za nepozabno, predvsem pa nedolgočasno doživetje, v svoj repertoar posebnih postelj, na katerih ste spali, vključite spanje na seniku, ki ga v poletnem času ponujajo na kmetiji Firbas. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Dodaj v

Šest razlogov, zakaj dopustovati v Pomurju

Pristen dopust, daleč stran od vrveža mest
5. avgust 2015 ob 08:26,
zadnji poseg: 5. avgust 2015 ob 08:46
Premurje - MMC RTV SLO

Čas poletnih dopustov je še vedno tukaj. Mnogi sploh ne razmišljajo drugače kot na morje, kamp, prikolica na Hrvaškem - tako kot vsako leto. Ali hotel oziroma apartma v kateri drugi državi. Ampak: ali ste sploh že bili kot turisti v Pomurju?

Pristna prijaznost, domačnost in izvrstna kulinarika Prekmurcev in Prlekov lahko postanejo vaše "turistično" merilo.

Včasih je treba v tujino zato, da dobimo potrditev, kaj Slovenija v turističnem pogledu sploh ima. Posamezne pokrajine se sicer še precej prebujajo, toda če verjamete ali ne, podeželski turizem zna biti veliko zanimivejši in bolj eksotičen kot na primer mestni in tipično "morski".

Kot idejo, kaj si ogledati v Prekmurju in Prlekiji, smo izbrali nekaj krajev. Lahko jih združite in v Pomurju preživite kakšen teden ali le konec tedna oziroma podaljšan konec tedna ali pa jih obiščete samostojno kot enodnevni izlet.

Bukovniško jezero in pustolovski park
Bukovniško jezero v kraju Dobrovnik je svoje ime dobilo po bukovih gozdovih, ki ga obdajajo. Najbolj je znano po tem, da so radiestezisti okrog njega označili 26 energijskih točk, ki bi naj blagodejno vplivale na naše telo na fizični, psihični, mentalni, čustveni in intelektualni ravni. Točke so označene in pri njih se lahko zadržujete poljubno dolgo. Po ustnem izročilu naj bi energije delovale samodejno, začutimo jih kot zbadanje skozi stopala in dlani. Tako naj bi čutili osvobajanje, olajšanje, sprostitev in osvoboditev pred težavami. Sicer je pa pot okrog jezera po gozdnih potkah izjemno prijetna v vseh letnih časih. Na hribu pa se lahko ustavite še ob kapeli svetega Vida in si natočite kristalno čisto in bistro vodo studenca "sv. Vida".

Ljubitelji adrenalina si lahko daste duška v Pustolovskem parku Bukovniško jezero, ki je namenjen celotni družini. Park so odprli aprila lani.

Preizkus v rokodelskih spretnostih
Tematske delavnice na temo starih, že skoraj pozabljenih slovenskih poklicev znajo biti izjemno zabavne in izobraževalne za vso družino. V Veržeju, v katerem deluje Zavod Marianum, jih prirejajo skozi vse leto (rokodelstvo, kiparjenje, kovačništvo ...). Posebno doživetje je bivanje v zemljankah, o katerih si več lahko preberete na našem otroškem portalu). Gre za lesene trikotne hiške, opremljene na starinski način (praviloma bi morale biti brez elektrike, čeprav se je temu danes težko izogniti). "Stari poklici nam izginjajo izpred oči, ampak ne boste verjeli, kako ljudje uživajo ob tem, ko začutijo glino med prsti. Kakšen užitek si je ustvariti skodelico za kavo ali čaj, ki je unikatna, samo vaša. Ali si splesti košaro. Včasih otroci bolj obvladajo vreteno kot starši, koliko je to smeha! Zadnji čas je, da se ljudje začnejo zavedati, da je turizem doživetje. Zapomnili si boste kraj, kjer ste se iz srca nasmejali. Zapomnili si boste glasbo, hrano, to, da ste imeli na primer umazane roke od gline in popackano majico, doma pa boste potem jedli kosmiče iz sklede, ki ste si jo sami napravili. To je to, kar šteje in v takšen turizem se mi usmerjamo," je povedala kiparka Urška Ambrož.

Za prekmursko kulinariko bi le malokdo dejal, da ni vrhunska. Prekmurska tunka, prekmurska gibanica, domača zaseka, bučno olje, bujta repa, bograč, krvavice, dödoli (krompirjevi žganci), retaši (zavitki oz. štrudlji), ocvirkove pogačice, langaš (ocvrto testo s krompirjem), mlejčne ugurke (mlečne kumarice), pereci (spletene žemlje) in posolanka (slana skutina pogača) so le nekatere izvrstne prekmurske jedi. Preizkusite jih lahko v mnogih restavracijah, ena bolj priznanih je gostilna Rajh v Bakovcih, ki so v neposredni bližini Murske Sobote. Ravno iz te družinske tradicionalne prekmurske gostilne, ki jo vodijo že štiri generacije, je Ignac Rajh lani prejel priznanje za življenjsko delo v gostinstvu za dosežke na področju razpoznavnosti slovenske kulinarike. To priznanje vsako leto podeljuje Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno- podjetniški zbornici Slovenije. Rajhovi so tudi člani v prestižni Jeunnes Restaurateurs d' Europe (JRE), združenju mladih lastnikov restavracij Evrope, v katerem je trenutno 360 restavracij iz 14 držav. Slovenskih restavracij je v združenju trenutno 12.

Ne gre pa spregledati tudi več izvrstnih oljarjev, saj so buče in zato seveda tudi bučnice domovina Prekmurja in Prlekije (sicer pa tudi Štajerske). Na tem področju se lahko pohvali butična oljarna Kocbek, ki bučno olje izjemno uspešno izvaža v tujino in tako skrbi za promocijo tipične slovenske kulinarike. Kot pravi Gorazd Kocbek: "Bučno olje v tujini velja za zelo eksotično. Zavedajo se tudi njihove zdravilnosti, saj je znano, da uravnava holesterol in zdravi raka prostate. Sicer pa so se tudi trendi v kulinariki izjemno spremenili in nadgradili. Bučno olje kapnite na sladoled, lahko ga dodate pitam, ga minimalno pogrejete in si na njem spečete zelenjavo, da o vseh možnih prelivih na solatah in tudi ribah ne govorimo. To, da se dodaja kremnim juham, je pa tudi že postala precej uveljavljena navada. Mi ga trenutno izvažamo v devet držav. Odlično je pa tudi kot eno izmed osnovnih sestavin pri pecivih in pa na primer mlečnih namazih. Ni zaman, da Prekmurci pravimo bučnemu olju črno zlato."

Doživetja na kmetiji
Majhne kmetije na žalost izginjajo in mnogi otroci, sploh tisti iz mesta, sploh ne vedo, kakšne so krave, kokoši, ovce, koze, kako se obirajo jabolka in hruške. Vse to, vključno s spanjem na seniku, kopanjem v doma narejenem džakuziju in domačo kulinariko, lahko doživite na turistični, družinsko vodeni kmetiji Firbas, ki jo najdete v kraju Cogetinci (25 kilometrov zahodno od Murske Sobote). "Vse, kar damo na mizo, je pridelano pri nas in sezonsko, sodelujemo pa tudi z okoliškimi kmetijami in sosedi. Kdor je že naveličan spanja v hotelih in apartmajih brez zgodb in išče neko dodano vrednost v počitnikovanju, pristna podeželska čustva, nostalgijo, tradicijo, si bo dopust v Prekmurju zapomnil za vse večne čase. Za prepoznavni produkt smo se odločili za hruške. So relativno nezahtevne za gojenje. Iz njih pa pridelamo ogromno hruškovega soka in viljamovko," je dejal Bojan Firbas.

Termalna voda, tobogani, golf, sprehajalne poti
"Kdor se določi za počitnikovanje v termah, še zdaleč ni treba, da se giblje samo na relaciji soba-bazen-jedilnica. Spodbujamo, da si turisti izposodijo kolesa, da gredo tudi v okoliške kraje, spoznajo domačine, okolje, vse potrebne izlete in prevoze uredimo in pomagamo pri organizaciji. Možnosti je ogromno," je dejala Barbara Stopinšek, ki skrbi za inovativne pristope v turizmu in marketingu na področju vseh petih term v okviru Sava Resorts.

Ko se naveličate termalne vode, imate možnost zagrabiti golf palico ali si privoščiti masažo in sprehod po Moravskih Toplicah in okolici, kjer je na voljo ogromno kolesarskih in pohodniških poti, ki jih lahko izkusite tudi kot nordijski sprehajalci. Zavarovana območja narave so sicer na Goričkem odlična priložnost za odkrivanje naravne in kulturne dediščine, po celotni pokrajini pa se vije tudi Pomurska planinska pot.

Tanja Mojzer, besedilo in fotografije
Bukovniško jezero
Bukovniško jezero
Bukovniško jezero
Bukovniško jezero - Kapela Svetega Vida
Bukovniško jezero - Vidov studenec
Bukovniško jezero - Vidov studenec
Bukovniško jezero - energetska točka
Bukovniško jezero - energetska točka
Rumena proga namenjena otrokom v Pustolovskem parku Bukovniško jezero
Pustolovski park Bukovniško jezero
Pustolovski park Bukovniško jezero
Veržej - Center Duo
Zemljanka
Zemljanka
Kiparjenje v Veržeju
Kiparsko vreteno
Turistična kmetija Firbas
Zajčki na kmetiji Firbas
Firbas Bojan
Zajčki na kmetiji Firbas
Živali na kmetiji Firbas
Krave na kmetiji Firbas
Domač jakuzi na kmetiji Firbas
Domač jakuzi na kmetiji Firbas
Spanje na seniku
Klopca za počitek pri Kmetiji Firbas
Kmetija Firbas
Kotel za žganjekuho pri kmetiji Firbas
Kmetija Firbas
Hruškov sok
Domača prekmurska hrana
Domača pašteta, domača zaseka
Prekmurska hrana
Oljarna Kocbek
Oljarna Kocbek
Oljarna Kocbek
Oljarna Kocbek
Oljarna Kocbek
Jedi iz bučnega olja
Rolada z bučnim oljem
Sladoled z bučnim oljem
Prekmurska gibanica
Sirova pogača
Predjed: domača salama in namaz z bučnim oljem
Gostilna Rajh: sezonska solata
Zelena solata s prekmurskim bučnim oljem
Gostilna Rajh iz Prekmurja
Čemaževa juha
Korenjčkov pire ob rezinah svinjine
Sladoled
Golf v Moravskih toplicah
Tobogani v Moravskih Toplicah
Prijavi napako
Komentarji
Lincoln
# 05.08.2015 ob 08:38
Cel teden bomo na dopustu v Prekmurju..Kolo,toplice,,kulinarika,,spr
ostitev v naravi..Hrvaška,,kdaj drugič.
Mefisto
# 05.08.2015 ob 09:25
Pomurje je izjemno lepo.
prlek
# 05.08.2015 ob 09:42
Absolutno se moramo Prekmurci in Prleki povezovati pri turistični ponudbi in ponujati turistične storitve skupaj.
Ampak od novinarjev pa človek pričakuje profesionalnost in točnost informacij.
frozen pingvin 2
# 05.08.2015 ob 11:37
hobotnica po pomursko:

- daš kuhat hobotnico
- hkrati daš pečt pujseka
- ko je pujsek pečen, je hobotnica kuhana
- vržeš hobotnico na njivo, da se muhe pasejo tam
- poješ pujseka
prlek
# 05.08.2015 ob 09:31
Oljarna Kocbek se nahaja v Prlekiji - Stara Gora. občina Sv. Jurij ob Ščavnici.
Zavedni_Slovenec
# 05.08.2015 ob 12:16
Bil v Veliki Polani pred mesecem dni.Izredno lep kraj,bil pozitivno presenečen nad urejenostjo.Se vidi,da se vsi trudijo in sodelujejo,ker je vas tako lepa,da dol padeš.
prlek
# 05.08.2015 ob 09:37
Veržej je seveda tudi v Prlekiji.

Ga. Mojzer v tem pogledu bi se lahko malo potrudili in bili bolj točni.
prlek
# 05.08.2015 ob 17:40
@Urko
V originalnem članku je pisalo samo o Prekmurju in so potem spremenili.
Kar pa se Pomurja tiče - večina tako Prlekov kot tudi Prekmurcev ima raje, da se govori o Prekmurju in Prlekiji kot pa o Pomurju.
Turboboost
# 05.08.2015 ob 13:28
Skrbi me, da bi se preveč navadil na tole viljamovko in ne bi hotel več domov :)
čik
# 05.08.2015 ob 10:10
ali je kaj jurke viška? ;)
blizzard76
# 05.08.2015 ob 20:49
@Branefer
Bil lani. Nikoli vec. Planiran 1 teden. Tretji dan ni bilo vec nic za delat.

...verjetno si bolj vajen Hrvaške in morja, kjer je vsak dan isti obred...
....zajtrk -> plaža -> kosilo ali kakšen pir v kafiču -> plaža -> tuširanje -> večerja -> sprehod po
mestu (videti in biti viden) -> spanje

Hvala lepa za takšen dopust :)
-sara-
# 06.08.2015 ob 17:32
Tunka (tünka) izhaja iz Prlekije, torej se imenuje prleška tunka (tünka) (in je tudi zaščitena pod tem imenom), Prekmurci pa imajo prekmursko šunko. Prleki pa imamo tudi krapce, kvasenice itd.

Pomurje je pokrajina ob reki Muri. Pomurje pa se deli na Prlekijo (pred Muro) in Prekmurje (preko Mure) .

pa še nekaj fotografij iz Prlekije (osebni arhiv): http://www.rtvslo.si/slike/album/sara-49fq
oziris.va
# 06.08.2015 ob 17:01
V Sloveniji imamo uradne pokrajine? Od kdaj?
Urko
# 05.08.2015 ob 13:59
Tu ni govora o Prekmurju, ampak o Pomurju. Tako da vsi težaki, ki že tarnate, da to pa ni Prekmurje, ampak Prlekija in obratno, neahjte težiti.
pepipepi
# 07.08.2015 ob 13:02
@kennyangel
Kaj so to vegani? :)
-sara-
# 07.08.2015 ob 12:47
Še vedno vozi :)

več info:
https://www.facebook.com/pages/Brod-na-Gornji-Bistrici-Tinekof-brod-sp/181333905246444?fref=ts
-sara-
# 06.08.2015 ob 22:26
Ne rabi točno vedet kaj smo, kje smo, drugačni pa smo itak. Tudi Dolenjci so drugačni od Primorcev, Štajerci od Gorenjcev, tako smo tudi Prleki drugačni od Prekmurcev (pridi kaj okoli pa boš kar hitro opazil razlike). Meni je pač to splošna razgledanost (še posebej v Sloveniji, ki je mala), da vsaj veš kje je Pomurje. Sem doživela že to, da niti tega niso vedeli. Da pa se novinar (na nacionalni tv) ne more malo potrudit in pobrskat, če je pravilno napisal in poimenoval (zaščitene slovenske jedi), pa tudi izguba besed.
galoper
# 07.08.2015 ob 09:34
Kaj pa brod, s katerim se potuje iz Prekmurja na Štajersko stran, a še vozi?
prlek
# 05.08.2015 ob 11:32
Ga. Mojzer,
hvala za upoštevanje pripomb in popravke.
boboman
# 07.08.2015 ob 18:50
Splosna razgledanost? Koliko poznas Savinjcane, Pohorce in recimo Kozjance, da nebomo kr vsi Stajerci za tebe?
Rolf
# 06.08.2015 ob 22:08
@Bil lani. Nikoli vec. Planiran 1 teden. Tretji dan ni bilo vec nic za delat.@

Za nekatere bi bilo mogoče bolje da gredo na dopust v New York.
KLIPAN
# 06.08.2015 ob 14:43
Pomurje je naziv za pokrajino ob Muri.
Pred prečkanjem Mure govorimo da smo v Pomurju, oz. v Prlekiji, ko pa prečkamo Muro pa smo v PREKmurju.
Mi pa se skoraj vsak dan kopamo oz. namakamo v Muri.
Ljudi ni nič, zaradi močnega toka pa deluje kot jakuzi ko sediš v njej.
Ni lepšega.
Bivši uporabnik
# 06.08.2015 ob 11:24
Pokrajina mi je zelo všeč, ljudje tudi, kulinarika pa je žal veganom zelo neprijazna.
oziris.va
# 06.08.2015 ob 10:44
Pomurje obstaja samo v glavah Ljubljančanov in politikov. Imamo (po)krajino pred in za Muro ...
dharma
# 05.08.2015 ob 16:29
Obstaja samo en dober razlog zakaj obiskati Prekmurje in Prlekijo - in to je Prekmurje in Prlekija!
osa-kip
# 06.08.2015 ob 11:02
Samo res Lendava sploh ni omenjena
boboman
# 06.08.2015 ob 20:02
Madona govorite o nekem povezovanju, a se Prleki najbolj separirate v tej nasi drzavi vsak Slovenc mora tocno vedet kdo ste, kaj ste, kje ste, in zakaj ste drugacno od ostalih.
Vem da pretiravam a prav to se bere med vasi vrsticami, cel prva stran kup pripomb na vaso edentiteto.
tunak tun
# 05.08.2015 ob 10:32
Prekmurje je kulinarično zanimivo, to je res. Kolesarit bi se tudi dalo čudovito , ker je zelo malo urejenih kolesarskih stez, brez da bi moral skakati gor in dol pri vhodih na dvorišča hiš. Predvsem se mi smilijo kamikaze iz Moravec, ko kolesarijo po glavni cesti proti Dobrovniku, avti pa mimo vozijo vsaj 90. V članku sploh ni omenjena Lendava, festival kuhanja bograča, ali pa novi razgledni stolp, s katerega bo zanimiv pogled daleč naokoli, ko se zdaj enkrat odpre. Tako da je ta članek bolj reklama za teh par gostincev, kjer je avtorica zastonj jedla.

Prekmurje je destinacija največ za en vikend, razen če imate revmo in več kot 55 let. Na kakšni drugi destinaciji lahko marsikaj vidiš in doživiš, greš v gledališče, pogledaš komedijo , se nasmejiš, tu pa rabiš viljamovko in špricer, da smeha nikoli ne zmanjka...
Branefer
# 05.08.2015 ob 11:59
Bil lani. Nikoli vec. Planiran 1 teden. Tretji dan ni bilo vec nic za delat.
Kazalo